Akvarisztika

A Malawi-tavi sziklazátony akvárium

sügeres akvárium építése lépésről lépésre

A Malawi-tó színpompás halaival olyan, mint egy korallszirt. A sügérek lenyűgöznek érdekes viselkedésükkel: a szájukban költik ki ikráikat. Ha élénk és érdekes halakkal teli színes akváriumot szeretnél, a JBL Malawi Rocks a tökéletes akvárium számodra.

Az akvárium és elhelyezése

A sziklazátonyhoz 180 literes akváriumszettet javasolunk, fekete vagy fehér színben. Ezek a szettek tartalmazzák a megfelelő talajt és ajándékba adunk hozzávaló növényt és halat is. Így neked több időt jut a kreatív alkotásra.

Ha saját magad szeretnéd összeállítani, úgy az alábbi paramétereket kell figyelembe venned:

100 x 40 x 50 cm = 200 liter, kb. 260 kg

Vízértékek:
pH: 7,5 – 9,0
KH: 5 – 10 °dKH
nitrit (NO2): 0 mg/l
hőmérséklet: 24 – 27 °C

Hova helyezd?

Az első és legfontosabb lépés az akvárium helyének kijelölése a lakáson belül. Semmiképp ne tedd túl világos helyre, mert a közvetlen napfény elősegíti az algásodást.

Így rendezd be az akváriumod

Egy 8 perces videóban is megtekintheted az akvárium berendezését, majd alább részletesen is leírjuk lépésről-lépésre a fortélyokat.

Az alábbi felülnézeti ábra segítségedre lesz a dekoráció és a növényzet elültetésére.

Az A és B jelzések magyarázatát egy picit lentebb adjuk meg.

A talaj és a sziklák

Hófehér vagy világos színű, homokszerű talaj illik legjobban a sziklazátonyhoz, továbbá kb. 20 kg porózus kőre lesz szükséged.

Semmiképp ne mészkő alapú kőzetet válassz, ezekből ugyanis a kioldódó anyagok keményítik a vizet, ami a halaknak és növényeknek is hátrányos lesz hosszú távon.

Tipp: a homokot és köveket érdemes átmosni, hogy ne vigyünk be fölösleges szennyeződést az akváriumunkba!

Ha az előkészületekkel megvagy, helyezz szivacsos alátétet (JBL AquaPad) a kövek alá, ezzel megvéded a medence fenéküvegét.

Majd erre jöhetnek a kövek, s végül a homok.

Tipp: A kövek elhelyezésekor ügyelj arra, hogy szilárdan álljanak egymáson. Ha biztosra akarsz menni, használj JBL ProHaru Universal ragasztót. A köveket döntsd egymásnak és így is ragaszd össze őket. Ne nehezedjen nyomás az akvárium oldalüvegeire, és ne érjenek az üveghez!

A sziklazátony növényei

A sziklazátony típusú akváriumba megfelelő növények:

  • 4 tő óriás vallisneria (Vallisneria gigantea americana)
  • 10 tő törpe vízilándzsa (Anubias barteri var. nana)

Ültetés helyett kötözünk

Egyes akváriumi növényeket nem a talajba kell ültetni, hanem dekorációs tárgyakra kell kötözni. Ebbe a csoportba tartoznak a fentebb javasolt anubias fajok is.

Kötözéshez mi legcélszerűbb és a vékony damilt javasolunk, ugyanis ez esztétikus és könnyű vele dolgozni. Csak arra figyelj, ne sértsd meg se a növényeket, se a halakat!

Léteznek kifejezetten víz alatti ragasztók is, amivel növényeket vagy mohákat rögzíthetsz kövekre, faágakra.

Az akvárium technikája

Mindkét fentebb javasolt akváriumszett a következő felszereléseket tartalmazza, így ezeket már nem kell megvásárolnod:

  • 180 litere űrtartalmú akvárium
  • A tetőben beépített 17 W-os energiatakarékos LED világítás, 6500 K színhőmérséklettel. A világítás tetőn belül elcsúsztatható A tető kialakításának köszönhetően az Eheim automata haletetőt kényelmesen és egyszerűen telepíthető.
  • Külső szűrőnek kialakított kivezető nyílás a tetőn.
  • Szűrést a nagy teljesítményű, többféle szűrőanyaggal feltölthető  EHEIM Aquaball 180 végzi, míg a fűtésről az Eheim 150 W-os automata fűtője gondoskodik.
  • A szett további tartozéka egy Eheim halháló és egy vízhőmérő is.
  • Mivel a szettben található Aquapro akvárium már rendelkezik biztonsági alsó műanyagkerettel is, így nem szükséges a medence alá polifoamot tenni.

Fejlett technika (opcionális)

Ha nagyobb vizuális élményt szeretnénk kihozni a sziklazátony akváriumból és megengedhetjük a kényelmi funkciót biztosító drágább felszereléseket, akkor az alábbiakat javasoljuk:

  • nagy teljesítményű akváriumi LED világítás: JBL LED SOLAR NATUR
  • LED-es kiegészítő hangulatvilágítás: JBL LED SOLAR EFFECT
  • növénytápozó rendszer újratölthető palackkal és éjszakai lekapcsolóval: JBL PROFLORA m502
  • nagy teljesítményű közvetlen CO2-diffúzor_ JBL PROFLORA Direct
  • vékony üveghőmérő: JBL Aquarium Thermometer Slim
  • 200 Wattos automata akváriumfűtő védőkosárral: JBL PROTEMP S 200
  • lebegő mágneses algakaparó: JBL Floaty II

A Malawi-tavi akvárium lakói, a halak

A sziklazátonyba az alábbi halakat javasoljuk:

  • 5* Malawi neonsügér (Pseudotropheus demasoni)
  • 5* aranysügér (Labidochromis caeruleus)
  • 3* törpe petricola (Synodontis lucipinnis)
  • 8* zebracsiga (Neritina sp.)

Élő állatot nem postázunk, ezért ezeket az üzletünkben személyesen tudod megtekinteni és kiválasztani (cím: Budapest XIX. kerület, Méta utca 31. 24-es épület).

A halak telepítése előtt

A csapvíz nem mindig felel meg a halak számára. Mielőtt betelepíted halakkal a sziklazátony akváriumod, használj vízelőkészítő szert (JBL Biotopol) kell használni. Egy órával később adj a vízhez a baktérium-indítót (JBL Denitrol).

Fontos: csak ez után kerüljenek a halak az akváriumba!

A víz nitrit-tartalmát az első két hétben minden másnap ellenőrizd a JBL Nitrite Test NO2-vel. Használhatod a Water Analysis Online Laboratory készlet további tesztjeit is. Ezekkel a tesztekkel meggyőződhetsz a vízértékekről és folyamatosan biztosíthatod a halak és növények igényeit.

Karbantartás és gondozás

A karbantartásra fordított idő hetente kb 30 perc, emiatt azoknak is ajánljuk, akik még csak most ismerkednek az akvarisztikával.

Vízcsere

Egyharmados vízcsere 1-2 hetente, halak és szűrő függvényében. A talajra leülepedett mulmot mindenképpen távolítsd el óvatosan.

Ha aktuális a szűrő takarítás (belső szűrő havonta, külső évente / félévente), akkor érdemes az akváriumból leszívott vízben kimosni és nem csapvízzel. Így a szűrőben elszaporodott lebontó baktériumokat megóvod, míg a csapvízben található vegyszerek kiölik ezeket a hasznos baktériumokat. Ha mégis csapvízzel mosod ki, adagolj hozzá szűrőindító baktériumot.

A növények gondozása


Ha a vallisneria tövek túl hosszú leveleket növesztenek, és így túlzottan beárnyékolják a vízfelszínt, a leveleket vágni vagy ritkítani kell. Az elpusztult és bomló leveleket mindig távolítsd el, ez egyszerűen
megoldható egy akváriumi ollóval.

A növények tápozása

Hetente adagolj növénytápot (JBL ProFlora Ferropol).
Széndioxid adagolása ebben az akváriumban is hasznos, még ha nem is szokták említeni. A CO2 hiány esetén a növények a víz karbonát-keménységének kárára vonják ki azt a vízből. Ennek eredményeképpen csökken a víz karbonát-keménysége, és vízkőréteg alakul ki a növények levelein (biogenikus dekalcifikáció).

CO2-rendszerek használatával a probléma megelőzhető, a karbonát- keménység stabilan tartható, a növények pedig láthatóan szépen növekednek majd.

Akvárium leürítése

Milyen gyakran kell teljesen leüríteni és kitisztítani az akváriumot?

A JBL Malawi Rocks akvárium a fenti karbantartással éveken át egészséges és gyönyörű marad. Ha szeretnénk, néhány év elteltével átrendezhetjük.

A halak etetése

Napi 2-3 alkalommal etesd a halakat speciális sügéreleséggel. Csak akkora mennyiséget adagolj egyszerre, amennyit a halak 3 perc alatt elfogyasztanak. Se többet, se kevesebbet.

Az alábbi eledelek mind megfelelőek erre a célra:

Érdekességek a Malawi-tóról

A Malawi-tó vizének karbonát-keménysége magasabb, mint az össz-keménység. A legtöbb csapvízben ez épp fordítva van, és a GH a magasabb. Egy speciális ásványi só (JBL Aquaur Malawi- Tanganjika) segítségével a csapvizet a Malawi-tó vizének megfelelővé alakíthatjuk. Ha kemény a vizünk, javasoljuk fordított ozmózis rendszer, majd vízkezelő szer használatát.

A Malawi-tavi sügérek a legszínpompásabb édesvízi halak közé tartoznak, szájköltő viselkedésük pedig az egyik legérdekesebb szaporodási mód a halak világában. Mivel a sügérek territoriális halak, erőteljesen védelmezik területüket, így gyakran harcokra is sor kerül. Ezért fontos, hogy a medencében különféle kövek és növények segítségével búvóhelyeket és határvonalakat alakítsunk ki.

A halak agresszív viselkedése miatt utólag már nehéz újabb halakat betelepíteni. Ha erre mégis szükség lenne, a legjobb, ha leválasztjuk az akvárium egy részét, és ide engedjük az újonnan érkezőket, amíg a többiek megszokják őket. A leválasztást csak ez után távolítsuk el.

Az évmilliók alatt az afrikai Malawi-tóban meglehetősen egyedülálló állatvilág fejlődött ki. A sügérek alkalmazkodtak a tó különféle élőhelyeihez, és endemikus (csak ott létező) fajok alakultak ki. A fajokon belül külön színváltozatok keletkeztek, mert a sziklazátonyokat sok esetben nagyobb, homokos területek választják el, melyek természetes határként szolgálnak az egyes halpopulációk között.

Így fordulhat elő, hogy ugyanaz a faj egyszínű kék, míg ezer méterrel odébb már kék csíkos. A sekélyebb (max. 15 m mély) vizek lakói a sziklákról legeli az algaféléket, míg mások ragadozóként más fajokkal és azok ivadékaival táplálkozik. Növények csak a parthoz közeli területen élnek. Az élőhely nagy része köves-homokos vidék.

Kérdésed van?

Szívesen segítünk!

Keress minket a Facebook oldalunkon vagy gyere el személyesen az üzletünkbe, amit Budapesten a 19. kerület Méta utca 31. 24-es épületében találsz!

forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük