Akvarisztika

Akvárium takarítás 6 egyszerű lépésben

akvárium takarítás egyszerűen

Rengeteg kezdő akvaristával találkozunk, akinek az akvárium takarítás valami időigényes feladat és az a kép él a fejében, hogy pakoljunk ki mindent egy vödörbe, szedjük ki a halakat, mossuk jól ki a talajt és töltsük fel friss vízzel az akváriumot. Ha lehet csináljuk meg minden héten.
Az a helyzet, hogy ez engem is elriasztana az akváriumok csodálatos világától, mindamellett, hogy ezzel sokszor nagyobb bajt okozunk, mint hasznot.

Most összefoglaltam neked 6 egyszerű lépésben, hogy mi hogyan oldjuk meg otthon az akváriumaink takarítását, hogy mellette még másra is maradjon idő! 🙂

1. Akvárium aljában felhalmozódott mulm leszívása

Az akvárium takarítás egy átlagos akváriumnál egy párperces folyamat, feltéve, ha észben tartasz 1 nagyon fontos dolgot, ez pedig a RENDSZERESSÉG! Legyen kéznél egy praktikus leszívód, ami illeszkedik az akvárium méreteihez (a JBL Aquaex iszapleszívói közül biztosan találsz az akvárium méretének megfelelőt). Majd attól függően, hogy milyen talajod van, illetve hogy van-e növénytáptalaj az akváriumodban szívd le a kavicsszemcsék között megbúvó mulmot.

Hogy mi is a mulm? Növényi törmelék, halürülék esetleg a talajra hulló haltáp, amit már nem ettek meg a halak, tehát olyan szervesanyagok, amiknek hosszú távon semmi keresnivalója az akváriumban! 🙂

JBL Aqua in-out vízcserélő szett

26 760 Ft

JBL AQUAEX SET 10-35 NANO iszaplopó

5 345 Ft

JBL Aquaex set 20-45 iszapleszívó

7 965 Ft

JBL Aquaex set 45-70 iszapleszívó

9 631 Ft

2. Jöhet a vízcsere!

Az akvárium takarítás, mint már mondtam nem arról szól, hogy szívjuk ki az összes vizet az akváriumból és cseréljük le.  Mi általában 10-20%-ot cserélünk, ez kisebb akváriumokban a mulm leszívásával meg is történik. Hogy milyen gyakran? Én nano akváriumban minden hétvégén megcsinálom, mert nagyon nagy a párolgás, főleg nyáron, de egy nagyobb akváriumban 2-3 hetente elég, ha időt szakítasz rá. Vedd figyelembe, hogy a növények és halak mennyisége nagyban befolyásolhatja a vízcserék gyakoriságát az akvárium mérete mellett.
De miért is kell vízcserét csinálni? A biológia természetes velejárója a bomlási folyamatok, tudniillik ekkor olyan nitrogénvegyületek kerülnek a vízbe, amik hosszú távon károsak lehetnek a halakra, mérgezéshez vezethetnek. (Ha bővebben belemélyednél ajánlom figyelmedbe a nitrogénciklus kifejezést, mely alapjaiban segíthet megérteni egy akvárium biológiáját). Ezért érdemes beszerezni hosszútávon egy víztesztet, mely kimutathatja, ha gond van az akváriumban. Ha elszíneződött vagy büdös a víz, akkor nagy valószínűséggek ezzel van a gond!
Egy kis technikai infó, amire mindenképpen figyelj oda: vízcsere alkalmával sose a víz felső rétegeit meregesd le, hanem akár a mulm leszívásával együtt az akvárium aljáról történjen a víz cseréje!

FONTOS! Mindig hasonló hőmérsékletű vizet használj cseréhez, mint az akvárium vize, illetve, ha nincs időd állni hagyni a vizet, akkor mindenképpen használj vízelőkészítőt!

JBL Aqua in-out vízcserélő szett

26 760 Ft

JBL Biotopol 100ml akváriumi vízelőkészítő

1 960 Ft

JBL Denitrol 100 ml – 250 l vízhez

3 485 Ft

JBL NO2 nitrit teszt

4 465 Ft

3. Szűrő kitakarítása

Amíg hagyjuk picit állni az akvárium cserevizet addig csináljuk meg gyorsan a szűrő takarítását. Amit a kezdőknek mindig elmondok, hogy semmiképpen ne csap alatt tiszta vízben takarítsuk a szűrőt. A legjobb erre az előző pontban leszívott akvárium víz. Öblítsük át a készüléket és egyéb szűrőanyagokat majd a szivacsokat is nyomkodjuk ki.
Miért fontos ez? Az akvárium vizében, talajban és a szűrőben számtalan hasznos baktérium él. Biztos ti is hallottátok már azt a kifejezést, hogy “beállt” az akvárium vize. Ez azt jelenti, hogy ezek a baktériumok elszaporodtak annyira, hogy a különböző lebontó folyamatokat megfelelően szintentartsák. Amennyiben nekiesel és fényesre sikálod a szűrőt, hófehérre mosod a szivacsot, akkor azzal együtt ezeket a hasznos baktériumokat is kiölöd. Nagyon sok problémát meg lehet előzni azzal, ha megváltoztatod a szűrő takarítási módszeredet!

Aqualine Starter baktériumkultúra100 ml

2 850 Ft

JBL Filter Start szűrőindító baktérium

1 595 Ft

NEPTUN Biostart szűrőindító baktérium 800 l vízhez

750 Ft

4. Növények metszése, elhalt levelek eltávolítása

Az elhalt leveleket amilyen gyakran csak tudjuk csippentsük le és szedjük ki, hogy ne szennyezze az akvárium vizét. Vízcserekor érdemes megejteni a megbokrosodott növények visszametszését és az új növények ültetését is, úgyhogy ehhez használhatunk speciális vízinövény ollókat, különböző formájú csipeszeket, hogy megkönnyítsük a dolgunkat. Abban az esetben, ha gyökértápot használunk, akkor azt is ebben a fázisban a legpraktikusabb a növények gyökeréhez ledugdosni.

ISTA Csipesz Tűhegyes

4 195 Ft

Ista hajlított fém növényvágó olló

6 260 Ft

Ista olló, egyenes

4 445 Ft

JBL 7 kugeln növénytáp

1 615 Ft

5. Alga letörlése az üvegről

Amikor leszívtunk az akvárium vízéből, de még nem engedtük bele a cserevizet, olyankor érdemes megszabadulni nem csak az akvárium üvegén megtelepedett algáktól, de akár a víz színénél jelentkező vízkő csíktól is. Az alga letakarítására a legnépszerűbb eszközök a mágneses vagy a pengével ellátott algakaparók. Az a tapasztalatunk, hogy nagyobb üvegfelületeknél a pengés algakaparók hatékonyabbak lehetnek, viszont egy kis akváriumban a mágneses algakaparók nem csinálnak nagy felfordulást! 🙂 Kezdőként érdemes kísérletezni, hogy számunkra melyik a szimpatikusabb, ha van hozzá kedvünk! Érdemes ezek után egy speciális mikroszálas ronggyal letörölni az üvegen maradt koszt, hogy ne mossuk vissza  a vízbe. A JBL wishwash akváriumüveg törlője akár a víz alatt is használható, anélkül, hogy visszacsöpögne belőle a letörölt algás lerakódás az akvárium vizébe.A vízkő letörlésére semmiképpen ne háztartási vegyszereket alkalmazzunk, mert azok mérgezhetik az akváriumi élővilágot! Vagy használjunk speciális akvárium üveg tisztító folyadékot vagy mi nagy hígításban ecetet vagy citromsavat alkalmazunk akváriumainknál.

JBL Aqua-T Triumph pengés algakaparó

9 295 Ft

JBL Floaty M, lebegő mágneses algakaparó

8 675 Ft

JBL Floaty Nano mágneses algakaparó

2 840 Ft

JBL WISH WASH akvárium tisztító szett

2 345 Ft

6. Növénytápozás és vízpótlás

Ha kész vagyunk az első 5 lépéssel, akkor engedjük fel az akváriumunkat vízzel. Igaz hogy a legjobb, ha hagyjuk állni, mielőtt az akváriumba tesszük, de biztos nem lövünk félre, ha használunk valamilyen vízkezelőt, ami akvárium vízzé alakítja az ivóvizet. Mindamellett ha speciális igényű akváriumunk van, akkor annak megfelelően kezeljük a vizet (lágy vizes, brakk vizes stb…)

Az akvárium takarítás szertartásának utolsó teendője, hogy a vízhez adagoljuk a növénytápokat az előírt adagnak megfelelően.

JBL Biotopol 100ml akváriumi vízelőkészítő

1 960 Ft

JBL Ferropol 24 10ml akváriumi növénytáp

1 920 Ft

JBL Ferropol 500 ml folyékony növénytáp

6 230 Ft

TF Planter 500 ml folyékony növénytáp

3 950 Ft

Ha figyelmes vagy és betartod ezt a 6 lépést az akvárium takarítás közben, akkor el tudod kerülni, hogy megbetegedjenek a halaid vagy elhanyagoltnak tűnjön az akváriumod!
Nem is olyan nehéz, ugye?

Abban az esetben, ha bármilyen egyéb kérdésed lenne gyere el személyesen a boltunkba (1194 Budapest Méta utca 31. 24-es épület) és beszélgessünk a témáról!

Várunk szeretettel

Töltsd le akvárium takarító ellenőrzőlistánkat nyomtatható verzióját.

Ha szeretnél egy praktikus ellenőrző listát az akvárium takarításhoz, akkor pár kattintással le tudod tölteni és, ha szeretnéd ki is nyomtathatod, hogy mindig kéznél legyen! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük