Akvarisztika

Tévhitek az akvarisztikában 1. Ne tegyünk bettát társas akváriumba.

Összetehetem-e a bettát más halakkal?

Vevőink kiszolgálása során sok olyan tévhittel találkozunk, amit az ismerős hallott a szomszéd nénitől, aki egyszer díszállat boltban dolgozott… A következőkben ezekből a tévhitekből szeretnénk párat kifejteni, megcáfolni.

Az első ilyen tévhit a bettához, azaz sziámi harcos halhoz kötődik. Nagyon sok vevőnk nézi csodálattal a bettáinkat az akváriumokban, majd szomorúan megjegyzik, hogy sajnos az otthoni akváriumukba nem vihet haza, mert már vannak egyéb halak. A következő kérdésünk mindig az, hogy mégis milyen halak? Hiszen nem mindegy, hogy az akvárium tulajdonosnak otthon guppyjai, neonhalai, vagy esetleg vitorlás halai vannak. Ezt a tévhitet szeretnénk eloszlatni és kifejteni, milyen akváriumba érdemes egy bettát hazavinni.

A közhiedelemmel ellentétben alapjáraton ezek a halacskák nyugodt természetűek, ám jobban kedvelik a kisebb akváriumokat kevesebb társhallal.
Egyedül a hímek nem viselik el egymást, viszont több hím együtt tartására is van lehetőség. Ehhez azonban 250 liternél nagyobb akvárium szükséges, ugyanis a betta választott területe, akár 90 centiméter is lehet. Gondoskodjunk sok-sok búvóhelyről, valamint szeretik a dús növényzetet is! Hímet és nőstényt gond nélkül lehet együtt tartani megfelelő mérető akváriumban, 80 literre egy hím mellé mehet akár 2-3 nőstény is (sok férfi irigyelné…).
Kisebb akváriumban maradjunk az 1 hímnél, nehogy túlhajszolja a nőstényt.  Íváskor figyelni kell rájuk, mert a hím agresszív lehet!
Más fajból a békés, társas halakat ajánlanánk betta mellé, például a lazacfélék megfelelőek, de a talajlakó halakkal is nagyon jól kijönnek. A nagyobb farok vagy hátúszójú halakat viszont érdemes kerülni. A sügérféléket, márnaféléket és a vitorlást , ne társítsuk hím bettával együtt!
A nőstényt a hímtől könnyű megkülönböztetni. A hímnek jóval élénkebb a színe és hosszabbak az úszói. Ragadozó hal, elfogadja ugyan a száraz tápot, de egyértelműen az élő vagy fagyasztott eleség a legjobb neki. Adhatunk tubifexet, vörös szúnyoglárvát, artémiát, azonban a jóból is megárt a sok… Hajlamosak az elhízásra, ezért csak megfontoltan és mértékkel adjunk neki enni. Napi rendszerességgel egyszer, lehetőleg mindig ugyan abban az időben.

Természetesen, mint minden esetben, amikor új halat telepítünk az akváriumunkba érdemes folyamatosan figyelnünk a halakat, ha valamelyik mégis agresszív viselkedést mutatna akkor felelős haltartóként gondoskodnunk kell az elkülönítéséről, hogy ne tegyenek halaink egymásban kárt.

Összegezve, a betta egy igazán impozáns, nyugodt kis halacska, amit könnyű tartani. Ne tántorítson el senkit az, ha már vannak otthon más halak is! Az egy-két aranyszabályt betartva gyönyörű színpompás látványt hozhat az otthoni akváriumba.

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük