Akvarisztika

Vízi kertészet akváriumban

kezdő növényes akvárium

Ez az akváriumtípus a hegyvidéki táj szikláit, völgyeit és mezőit idézi fel. A völgyekben kis garnélák legelésznek és tartják tisztán. Ezt a lenyűgöző álomszerű tájat minden ismerősünk meg fogja csodálni.

Meríts ihletet a természetből!

Vegyük elő emlékeinket és álmainkat egy pompás hegyvidékről és váljunk vízi kertésszé. Ha van kedvenc modellünk, fotózzuk le, és alkossuk meg a víz alatt. Teremtsünk újra szurdokokat és a kidőlt fákat rejtő erdőket. Elsőre kihívásnak tűnik, de az alábbi útmutatóval te is megalkothatod a vízi kertészeted.

Az akvárium

Ha még csak most kezded az akvarisztikát, akkor a 126 literes EHEIM akváriumszettet javasoljuk. Előnye, hogy tartalmazza a megfelelő talajt és ajándékba jár hozzávaló növény és hal is.

Akváriumunk paraméterei:

Mérete: 80 * 35 * 40 cm, azaz 110 liter, össztömege kb. 150 kg. Vízértékek:

 • pH: 6.0-7.5
 • KH: 4-8 °dKH
 • nitrit (NO2): 0 mg/l
 • vas (Fe): 0.2 mg/l
 • CO2: 25 mg/l
 • hőmérséklet: 23-25 °C

Így rendezd be az akváriumot

Az első és legfontosabb az akvárium elhelyezése a lakáson belül. Ne tedd túl világos helyre, mert a közvetlen napfény elősegíti az algásodást.

Az alábbi felülnézeti ábra lesz segítségünkre a dekoráció és a növényzet elültetésére.

növényes akvárium dekoráció
Az A és B jelzések magyarázatát egy picit lentebb adjuk meg.

A talaj

 • kvarchomok: finom, szürkés színű, festetlen akváriumtalaj (eredetileg JBL Sansibar GREY)
 • bazalt vagy lávakő talaj: természetes, vulkanikus anyag, nagyon jó alapot képez sziklák és gyökerek alá (eredetileg JBL Proscape Volcano Mineral)
 • manaball: barnás speciális talaj garnélás akváriumokhoz (eredetileg JBL Proscape Shrimps Soil Brown)

Tippek
A talajt mosd át alaposan, mielőtt beleteszed az akváriumba, különben zavaros lehet az akvárium vize.

Érdemes a talajok közül olyat választani, ami biztosítja a növényeinknek folyamatos és megfelelő tápanyagellátását. Mi ezt a kettőt javasoljuk:

 • JBL AquaBasic Plus 5 literes talaj
 • JBL Proflora Florapol táptalaj

A dombos, hegyvidékes látkép kialakításához ezek tökéletesen alkalmas talajok.

A kövek és növények kompozícióját akár módosíthatod is, de mindenképpen biztosítsd az akváriumban a víz egyenletes áramlását. Ne akadályozd azt különböző tereptárgyakkal, mert könnyen kialakulhatnak pangó vízrészek, ami az algák elszaporodásához vezethet.

Dekoráció

Az akváriumépítést mindig gondos tervezéssel kezdjük, ennél a típusnál ez hatványozottan igaz. Gondold át, mit hova helyezel, milyen növények illenek a környezetbe és milyen élőlényekkel szeretnéd megtölteni.

Szikladekorációként 10-30 cm méretű sziklákat használj, körülbelül kb. 25 kg tömegben. Olyan sziklákat, köveket tegyél csak az akváriumba, amiből nem oldódik ki semmi, nem színezi vagy keményíti a vizet.

Tippek

Ha természetes dekorációt használsz, akkor fontos a gondos előkészítés, amivel sok problémát meg tudsz előzni. Hosszú távon az akvárium meghálálja ezt a törődést.

 A legtöbb fát érdemes az akvárium installálása előtt pár héttel beáztatni, mert van olyan, ami megszínezi a vizet, de olyan is, ami egyszerűen nem süllyed le. Az áztatás során 1-2 naponta cserélj rajta vizet.

A köveket is érdemes jól átmosni, így nem kerül szennyeződés az új akváriumodba.

Dekoráció elhelyezése

Szórd az akvárium aljára a talajt,ez képezi a domborzat alapját. Stabilan helyezd el a nagyobb sziklákat, majd töltsd fel apróbb szemcsés talajjal, amibe a növényeket fogjuk ültetni.

Növények és Co2

A vízi kertészet akváriumba legjobban illő növények:

 • Hemianthus callitrichoides cuba: 20 tő
 • Rotala bonsai: 5 tő

A természetességet fokozhatod különféle mohafajtákkal is, például jávai mohával.

Ezeknek a növényeknek a nagy előnye az, hogy CO2 beoldás nélkül is beültethetők, ezért sokkal kevesebb macera lesz velük. Picit nedves talajba érdemes ültetni és folyamatosan spriccelni a növényeket – megvédve őket a kiszáradástól.

Mindig távolítsd el az ültetőkonténert és az ültetőközeget a növények gyökeréről. Ha kell, tiszta vízben öblögesd le róla.
Érdemes minél kisebb tövekre osztani az adott növényt és egy precíz csipesz segítségével elültetni.

Ha bizonytalan vagy, kérd a segítségünket: e bejegyzés végén megtalálod az elérhetőségeinket.

Tippek

Az ültetésénél fontos, hogy mindig tudjuk a növények fény- és tápanyagigényét.

A növényes akváriumoknál a megfelelő világítás kulcskérdés: erősebb fényhez érdemes CO2 szettet is választani, hogy elkerüljük az algásodást.

A felhasznált technika függvényében elkülönítünk ‘low tech‘ (CO2 beoldás nélküli) és ‘high tech‘ (CO2 rendszerrel felszerelt) akváriumokat. Ha bizonytalanok vagyunk, akkor érdemes elkezdeni a low tech vonalat és amint belejöttünk és élvezzük a hobbit, akkor beleugrani a CO2 rendszer megvásárlásába.

Az akvárium technikai felszerelése

Az akváriumszett a következő felszereléseket már tartalmazza:

 • 126 literes akvárium
 • A tetőben beépített 10,6 W-os energiatakarékos LED világítás, 6500 K színhőmérséklettel. A világítás tetőn belül elcsúsztatható A tető kialakításának köszönhetően, az Eheim automata haletetőt kényelmesen és egyszerűen telepíthetjük.
 • Külső szűrőnek kialakított kivezető nyílás a tetőn.
 • Szűrést a nagy teljesítményű, többféle szűrőanyaggal feltölthető  EHEIM Aquaball 130 végzi, míg a fűtésről az Eheim 100W-os automata fűtője gondoskodik.
 • A szett további tartozéka egy Eheim halháló és egy vízhőmérő is.
 • Mivel az Aquapro széria már rendelkezik biztonsági alsó műanyagkerettel is, így nem szükséges a medence alá polifoamot tenni.

Ezeket nem neked kell összeválogatni, mert az Aquapet csapata már összeállította számodra a halak és növények tartásához legideálisabb készletet.

További javasolt felszerelések

A vízikert lakói

A vízikert lakói: a halak

Vízi kertészetünk lakóinak ezeket a halakat ajánljuk:

 • 30* Amanda-lazac (Hyphessobrycon amandae)
 • 15* Red Cherry garnéla (Neocaridina davidi)
 • 8* Zebracsiga (Neritina natalensis)
 • 8* Amano garnéla (Caridina japonica)

A garnélák lesznek a legnagyobb barátaink ebben az akváriumban, mert kiváló és szorgalmas kertészek, folyamatosan eszegetik a kisebb algákat a növények leveleiről.

A halak etetése

Napi 2 alkalommal etessünk annyit, amennyit a halak 2 perc alatt elfogyasztanak.

Az akvárium karbantartása

A vízikert akváriumok vonzzák a tekintetet, de kissé több karbantartást igényelnek. Ez a beültetett növények miatt van; sokkal igényesebbek.

Szükség van a heti részleges vízcserére és a növények tápozására. Csak kövesd a leírásunkat és csodálatos akváriumban leled örömed.

Az akváriumot ne tedd túl világos helyre, mert a közvetlen napfény elősegíti az algásodást.

 • Az első két héten át napi 8 órán át világítsuk meg a medencét. Ezután napi max. 12 órát menjen a világítás.
 • Az első 3 héten heti több alkalommal cseréljük le a víz felét, minimum minden másnap. Később elég a heti egy alkalommal történő 30%-os vízcsere.
 • Naponta ellenőrizzük, hogy a technika (szűrés, kiegészítők, CO2-adagolás, világítás) megfelelően működik-e.

A növények ápolása

Már az első naptól kezdve adagolj CO2-t, a további tápozást csak a 2. héten kezdd el.

Használj teljes körű tápot (JBL PROFLORA Ferropol) hetente, és napi tápot (JBL PROFLORA Ferropol 24) minden nap. Utóbbit reggel, a világítás felkapcsolása előtt add az akvárium vízéhez. Kezdd a normál adag felével, és a növények fejlődésének megfelelően emeld azt.

5-6 hét elteltével kezdheted ritkítani a növényeket, ami egy rendszeres tevékenység lesz. A pusztuló és lehullott leveleket mindig távolítsd el, a munkádat egy hosszú szerszám megkönnyíti (pl. akvakertész csipesz és olló).

Heti teendők

Időtartam: kb. 45 perc.

Az akváriumi 30%-os vízcserék alkalmával szívd le a talajon lerakódott mulmot, ezzel megakadályozod a bomlástermékek felhalmozódását.

Érdemes végigtörölnöd az akvárium üveg belsejét az alábbi speciális szivaccsal, így a barna- és zöld alga lerakódást eltávolítod.

A makacs algaképződés eltávolításához mágneses algakaparót javaslunk.

Teljes tisztítás csak ritkán

Milyen gyakran kell teljesen leüríteni és kitisztítani az akváriumot?
A vízi kertészet akvárium a fent leírt karbantartással éveken át egészséges és gyönyörű marad, ezért nem szükséges rendszeresen leüríteni és kitisztítani.

Ha szeretnéd, 1-2 év elteltével átrendezheted a változatosság jegyében.

Kemény víz

A halak, az ízeltlábúak és a növények nem érzik jól magukat a kemény vízben. Ha olyan helyen élünk, ahol kemény a víz, a csapvizet ozmó-víz használatával kell majd beállítanunk az ajánlott értékre. 

A víz kezelése

Feltöltésnél óvatosan engedd a vizet az akváriumba, nehogy felkavarodjon a talaj.

A csapvíz nem mindig alkalmas halak tartására. Ezért a frissen elkészült akváriumot érdemes addig járatni, amíg szépen letisztul a víz és a szűrőben elszaporodnak a hasznos baktériumok. Ez általában 1-3 hetet vesz igénybe. 

A feltöltést követően használj vízelőkészítő szert, majd egy órával később adj hozzá baktérium-indítót. Csak ezután jöhetnek a halak.

Az első két hétben minden második nap ellenőrizd a nitrit-tartalmat, ezt a legegyszerűbben tesztcsíkkal tudod elvégezni.

A vízi kertészetben egy idő után szükséged lesz különböző csepptesztekre a pontos vízparaméterek méréséhez. Érdemes nitrit- vagy nitrát tesztet vásárolni, illetve GH és KH teszteket a vízkeménység beállításához.

Ha algásodást tapasztalsz, akkor a foszfátteszt is segítségedre lesz. Vörös növények esetén a vasszintet is érdemes mérni.

Ha pedig CO2 adagolást is alkalmazol az akváriumodban, akkor CO2 teszttel érdemes nyomon követned annak megfelelő működését.

Kérdésed van?

Szívesen segítünk!

Keress minket a Facebook oldalunkon vagy gyere el személyesen az üzletünkbe, amit Budapesten a 19. kerület Méta utca 31. 24-es épületében találsz!

forrás

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük