Kerti tó

7 tipp, hogy tiszta legyen a kerti tavad

7 tipp a tiszta kerti tóért

Minden kerti tó tulajdonos tisztában van azzal, hogy ahhoz, hogy egészséges, tiszta kerti tavuk legyen nagyon fontos a jó vízminőség.

Ennek az elérése, megtartása viszont sokszor nem kis fejtörést jelent. A kristálytiszta víz nem mindig jelent egyértelműen jó vízminőséget, akárcsak a kicsit zöld víz sem jelenti azt, hogy felborult volna a biológia a tavunkban.

Egy kis olvasás és sok tapasztalás után felkészülhetünk a későbbiekben felmerülő problémák orvoslására. Ha kezdő vagy, akkor kövesd az alábbi 7 tippünket (amit az elmúlt évek során számos tapasztalat és kerti tó karbantartás után írtunk össze neked), és nagy eséllyel indulsz, hogy az első pillanattól kezdve egészséges és szép kerti tavad legyen!

 

1. Figyeljünk a megfelelő halállományra!

Amikor szaporodni látjuk halainkat, akkor sokunkat átjárja a melegség a megannyi rajban úszó kishal láttán. Sajnos van egy rossz hírem, a felcseperedő halállomány sok gondot okozhat a későbbiekben. A megnövekedett szervesanyag tartalom felboríthatja a víz egyensúlyát, ami a későbbiekben algásodáshoz, vagy akár halhulláshoz is vezethet.

Hogy hány halat érdemes a tóban tartani? Ez függ a halak fajtájától is! Figyeljünk arra, hogy nagyra növő halakat (koi, tokfélék) ne tegyünk sekély vizű, kis tóba. Illetve, ami nagyon fontos 2-3 évente szelektáljuk a halainkat! A kisebbeknek pedig keressünk megfelelő otthont, hisz sokan örülnek egy kis állomány frissítésnek! 🙂

 

2. Ne etessük túl a halainkat!

 

Koi és a tiszta kerti tó

Ha a halainknak enni adunk és valamilyen okból nem eszik meg mind, akkor a megmaradt eleség a vízben fog lebomlani, ezáltal rontani a vízminőséget. Figyeljünk arra, hogy halainkat maximum naponta egyszer etessük, annyi táplálékkal, amit pár percen belül elfogyasztanak! Az is fontos, hogy megfelelő minőségű haltáppal etessünk, hisz a nem megfelelő tápanyagokat halaink nem tudják teljes mértékben megemészteni, így jóval több halürülék keletkezik, ami szintén a tó vizét fogja terhelni, ezáltal is elősegíti az algásodást. Érdemes olyan haltápot választani, aminek nem csak magas fehérjetartalma van, de mellette spirulinát és egyéb növényi összetevőket is tartalmaz, hisz tavi halaink többsége mindenevő.

 

4. Gondoskodjunk a megfelelő vízforgatásról!

Ha a mesterséges szűrőberendezésektől ódzkodunk akkor is érdemes a vízforgatásról gondoskodnunk, hogy megfelelő oxigént juttassunk a tavunkba. Mindenképpen válasszunk olyan teljesítményű vízpumpát, ami legalább 3 óránként a teljes vízmennyiséget átforgatja. Így biztosan elkerülhetjük, hogy pangó, túlmelegedett zónák alakuljanak ki a nyári melegek idején.

 

5.Tervezzük meg a tavunkhoz leginkább illő szűrést

Ha tószűrésről beszélünk, akkor számtalan lehetőség közül válogathatunk! De vajon milyen szűrőt érdemes választanunk?
Azt tapasztaltuk az évek folyamán, hogy sokan a tavukhoz nem megfelelő szűrést alkalmaznak, ezért hatástalannak bizonyul. Érdemes már a kezdetekkor eldöntenünk, hogy a mi körülményeinkhez melyik lehet a legideálisabb szűrés típus, így sok fejtöréstől és feleslegesen kidobott pénztől kíméljük meg magunkat. Általában a legpraktikusabb megoldások közé tartoznak a kész tószűrők, amik egy kezdő számára is könnyen kezelhetőek. Érdemes a tavunk méretéhez és kialakításához legmegfelelőbb szűrést választanunk. Például, ha nincs megfelelő mennyiségű növényzet a tóban, akkor érdemes jóval nagyobb teljesítményű szűrést beépíteni, mint amit gyárilag ajánlanak. A legtöbb gyártó a szűrő dobozán feltünteti általában, hogy mekkora és milyen berendezésű tóhoz ajánlott az adott méret. Mivel nem olcsóak ezek a készülékek sajnos sokan alul méretezik a szűrő kapacitását, ezzel pénzt “spórolva” , de hosszú távon rengeteg gondot vesznek ezzel a nyakukba.

Amit még fontos hozzátenni a szűrő kiválasztásán felül az a rendszeres tisztítás! Érdemes a tó vizéből kimernünk és abban takarítanunk a szűrőanyagokat, hogy megóvjuk a hasznos lebontó baktériumokat, melyek a szűrőnkben tanyáznak. Ezek a baktériumok lebontják a szűrőbe került iszapot, algát, növényi törmelékeket, ezzel fokozva a szűrőnk teljesítményét.

 

6. Akadályozzuk meg, a bomlástermékek felhalmozódását

 

Falevelek a kerti tóban
Falevelek a kerti tóban

Minden kerti tó tulajdonos tapasztalta már, hogy mekkora gondot okozhatnak a tóba hulló levelek. Ha van szkimmerünk, akkor nincs sok dolgunk, elég annak a tartályát időnként ürítenünk. Ha nem rendelkezünk ilyen készülékkel, akkor elegendő lombhulláskor egy hálót kifeszítenünk a tó fölé, hogy felfogja a lehulló leveleket.

Hogy miért jelent problémát a sok szervesanyag a tóban? Ha a levelek, maradék haltáp stb. lesüllyed a tó aljára és elkezd bomlani, akkor a sok felszabaduló ammónia szintén felboríthatja a tó vizének egyensúlyát, a halak elhullásához vezethet.
(Ez a fő oka, ha télen megfulladnak a halaink a jég alatt!) Ezek a folyamatok indulnak el 1-1 algairtás után is, ha az elhalt algákat nem távolítjuk el a tavunkból. Ha arra gyanakszunk, hogy
sok a felhalmozódott növényi törmelék a tavunkban, akkor időnként érdemes lebontó baktériumokkal kezelnünk a tavunkat vagy 4-5 évente beiktatni egy teljes takarítást, amikor eltávolítjuk a felhalmozódott iszapot a tavunkból.

 

7. Figyeljünk a tavunk hőmérsékletére

Sokszor tapasztalom, hogy a tavak jelentős részét túl sekélyre építik, ezért a nyári melegben nagyon könnyen felmelegszik. Ez nem kedvező a halaink számára, de a meleg vízben az algák is jobban szaporodnak. Ha a tavunkat nyáron hosszú ideig süti a nap, akkor érdemes már a meder kialakításánál ezt figyelembe vennünk és minimum 1,5 méter mélységet kialakítanunk, hogy elkerüljük a túlzott felmelegedést. Érdemes olyan növényeket választanunk a tó köré, amelyek biztosítják a megfelelő mennyiségű árnyékot (ezért érdemes úgy ültetnünk a tavirózsát,
hogy a vízfelület 1/3-át takarja, hisz ez is megakadályozza a víz gyors felmelegedését). Ha a nyári melegben mégis azt tapasztaljuk, hogy halaink a tó felszínék pipálnak (levegőért kapkodnak), akkor érdemes plusz levegőztetőt beüzemelnünk és friss vízzel csökkentenünk a tó hőmérsékletét.

 

 

JBL Filterstart pond 250g

5 095 Ft

JBL Phosex pond filter 500 gr tavi szűrőanyag

7 335 Ft

JBL Sediex pond 250gr iszap lebontó

3 520 Ft

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük