Kerti tó

Kerti tavi szűrőanyagok: mit lehet, és mit érdemes használni?

szűrőanyagok kerti tóba

A tó vize szolgál halaink és növényeink életteréül. Mivel általában sokkal több halat tartunk egységnyi vízben, mint ahogyan a természetben előfordulnak, gondoskodnunk kell arról, hogy a víz minősége tartósan megfeleljen állataink igényeinek. A mai technikai lehetőségek ismeretében, ez nem túl bonyolult feladat: egy szűrőt kell vásárolnunk, és beüzemelnünk, ügyelve arra, hogy milyen szűrőanyagokkal töltjük meg!
A különféle szűrők és szűrőanyagok sokszor bizonytalanságot okoznak, hiszen óriási a válaszék, az egyszerűbbtől az egészen összetett megoldásokig.
Tekintsük át, mit jelent a víz szűrése és melyik szűrőanyagot mire érdemes alkalmazni!

A vízszűrés célja: a szennyező anyagok eltávolítása. Ezek lehetnek szabad szemmel is látható, lebegő szemcsék, de a szemmel láthatatlan, vízben oldott anyagok is. Eltávolításuk három módon lehetséges:

1. Mechanikai szűrés, szűrőanyagok:

Célja a látható szennyeződések felfogása. Gyakorlatilag olyan „akadályt” állítunk a víz útjába, ami az abban lebegő szemcséket felfogja, magát a vizet pedig tovább engedi.
Szűrőanyagai: A legtöbb szűrő különféle szivacsokat használ erre a célra. De megfelel pl. a perlonvatta vagy a különféle kefék is. Eltömődésük függvényében a mechanikai szűrőanyagokat tisztítani kell. Öblítsük át őket a tó saját vizében, ha több réteg szűrőanyagot használunk, egyszerre csak egy réteget tisztítsunk! Mivel a mechanikai szűrőanyagokban is élnek lebontó baktériumok, ezzel a módszerrel megkíméljük ezek kolóniáit a „kimosástól”.
Hasznos termékek: Symec és Symec XL a JBL-től: Perlonvatták különböző sűrűséggel. Könnyen alakíthatók, akár vághatók, ritkán vagy összenyomkodva akár egész sűrű szűrőanyagként is használhatók, igény szerint. De kínálunk sűrűbb és ritkább szivacstáblákat is.


2. Kémiai/vegyi szűrés:

Ennek során a vízben oldott vegyi anyagok felfogása a cél. Ilyenek pl. a gyógyszer-maradványok és egyéb szennyeződések. Az ilyen szűrőanyagok kémiai kötéssel rögzítik magukhoz a szennyezőanyagokat, így egy idő után „telítődnek”, és ezért cserélni kell őket. Fontos megjegyezni, hogy a kémiai szűrőanyagok nem csak a szennyeződéseket, hanem minden más, vízben oldott anyagot megkötnek, így pl. az általunk adagolt gyógyszereket, növénytápokat is! Tehát ne használjuk ilyen szűrőanyagokat arra az időre, amíg kifejezetten adalékanyagokkal szeretnénk kezelni a vizet!
Szűrőanyagai: aktív szén, zeolit.
Hasznos termékek:

3. Biológiai szűrés:

A nitrifikáló baktériumok az akváriumi élőlények anyagcseréje során keletkezett bomlástermékeket semlegesítik, ilyen pl. a halak ürüléke vagy a bomló növényi részek.
Szűrőanyagai: Ezek a baktériumok hamar megjelennek a tavakban, de már kereskedelmi forgalomban is kaphatóak olyan termékek, amikben megtalálhatóak, így akár az új tavak biológiai szűrése is hamar beindítható. A szűrés megtervezésekor egy feladatunk van: megfelelő életteret biztosítani számukra, olyan nagy felületet, ahol a lehető legnagyobb számban elszaporodhatnak. Életben maradásukhoz feltétel a folyamatos vízáramlás is (ezért is kell szűrőrendszerünket 24 órában üzemeltetni!). Megfelelő szűrőanyag lehet számukra pl. a porózus felületű kerámia, a vulkanikus kő, a műanyagból készült, speciális felületű „bio-golyó”, de akár szivacsdarabok is. Egy hatékony szűrőrendszerben a biológiai szűrőanyagok nem tömődnek el (hiszen az azt okozó szennyeződéseket más szűrőanyag-rétegek fogják fel, lásd mechanikai szűrés), de ha mégis szükségét látjuk az átöblítésnek, a tóból merjünk ehhez vizet, mert a csapvízzel elpusztítaná a megtelepedett baktériumokat!
Hasznos termékek:

Ha szeretnél bővebben olvasni a szűrő indító baktériumokról, akkor olvasd el ezzel kapcsolatos cikkünket, mely címe: Mire jók a szűrőindító baktériumok és miért érdemes használni?

Ha kérdésed van még a témával kapcsolatban, akkor keress minket az Aqua Pet Facebook oldalán vagy gyere el boltunkba személyesen a 1194 Budapest Méta utca 31. 24-es épületébe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük