Kerti tó

10 tipp az őszi kerti tó ápoláshoz

A hűvösebb esték, a rövidebb nappalok és a sárgába hajló falevelek az ősz kezdetét jelzik. Ilyenkor a mi munkáink is megszaporodnak, hisz rengeteg tó van, amit fel kell készíteni a téli szezonra. Az őszi kerti tó ápolási munkák lakóhelytől függően változnak, de van néhány alapvető irányelv, amely segíthet vízi növényeinknek és uszonyos barátainknak átvészelni az anyatermészet hidegét.
Most egy praktikus ellenőrző listát olvashattok, ami segít abban, hogy tavasszal egy egészséges tó várjon a jég alatt.

Őszi kerti tó karbantartás

 1. Törmelék eltávolítása

  A rothadó levelek és lombok mérgező gázokat termelnek, amelyek károsíthatják a halakat, ezért a tél beköszönte előtt el kell távolítani ezeket a törmelékeket. Nem kell minden egyes levelet eltávolítania, de próbáld meg a többségét eltávolítani.

 2. Feszítsünk ki hálót a tó fölé

  Szereljünk fel a védő lombfogó hálót a tó fölé, mielőtt a levelek elkezdenek hullani, így a későbbi karbantartás sokkal könnyebb lesz. A hálót elég csak a lombhullás idejére kifeszíteni! Ha megtelt szedjük le, ürítsük ki a leveleket és gondosan tekerjük fel a hálót, hogy a következő szezonban is használni tudjuk.

 3. Távolítsuk el az esetlegesen vízbe kerülő leveleket

  Ha nem használtál hálót a tó felszíne felett, akkor el kell távolítania a tó alján felgyülemlett leveleket. Használj hosszú nyelű tóhálót ezek összegyűjtésére. Ellenőrizd a szkimmer kosarát, és távolítsd el a még benne rekedt leveleket.

 4. Lebontó baktériumok használata

  Adj a tóhoz hasznos baktériumokat, amik segítenek a felgyülemlett iszap, szerves anyagok lebontásában! Arra figyeljünk, hogy bizonyos hőmérséklet alatt ezeket már nem ajánlott használni, mert veszítenek a hatékonyságukból.

 5. Ne trágyázzunk tovább

  Ez így furán hangzik, de ha használtál bármilyen tápoldatot mocsári növényeid számára, akkor az őszi szezon beköszöntével ezt hagyd el! Különösen, akkor ha nem használtál lombhálót, hisz a tóba hullott levelek szerves trágyának minősülnek.

 6. Vágd vissza a mocsári növényeket

  Az elszáradt növényeket, virágokat vágd le, hogy az elhalt lombozat ne lógjon a tóba.

 7. Vágd vissza a tavirózsát

  Az elrothadt tavirózsa levelekkel és virágokkal minél közelebb a tőhöz vágd le, hogy ne maradjanak a vízben. Ez megakadályozza, hogy az elhalt lombozat lebomoljon a tóban. Ehhez célszerű egy hosszú nyelű ollót és fogót használni!

 8. Trópusi növények kezelése

  Ha vannak különböző trópusi lebegő növények a tóban, amik a mi éghajlatunkon kifagynak, akkor már kora ősszel érdemes gondoskodnunk az esetleges teleltetésén, ilyenek például a pistia vagy a vízijátszint. A legcélszerűbb, ha van benti akváriumunk abba bevinni pár friss hajtást, akár augusztus utolsó heteiben. A sikeres teleltetés kulcsa, hogy az előtt kezdjük el “bemenekíteni” a növényeket mielőtt kint csípősebbek lesznek a reggelek.

 9. Trópusi tavirózsák beltérbe költöztetése

  A trópusi tavirózsákat, lótuszokat vidd be a házba, ha át akarod teleltetni őket. A legideálisabb erre egy fűtetlen zárt helyiség, ahol meglehet a növénynek a nyugalmi időszak, de ugyanakkor megakadályozzuk, hogy kifagyjon. Bizonyos fajtáknak a legideálisabb a vízben való tárolás, de vannak amiknek csak a rizómát érdemes homokban teleltetni. Figyelem, még a képzett kertészek is sokat veszítenek a trópusi tavirózsákból, a teleltetés során, ezért érdemes egyszerűen egynyári növényként kezelni őket.

 10. Ne etessük tovább a halakat

  Amint a vízhőmérséklet 10 fok alá csökken, fokozatosan hagyjuk abba a halak etetését. Fel kell készülniük a téli álomra, és el kell kerülni az anyagcsere-betegségeket. Ha biztosra akarunk menni vegyünk speciálisan összeállított őszi vagy téli tápokat, melyeket a melegebb napokon biztonsággal adhatunk halainknak anélkül, hogy bajt okoznánk. E mellett azt is érdemes észben tartani, hogy ilyenkor már jóval kevesebbet etessünk, mint azt a nyári időszakban megszoktuk!

  Forrás

Töltsd le nyomtatható listánkat az őszi tókarbantartáshoz!

Letölthető listánkkal könnyebb lesz az őszi tókarbantartás és biztosan egy lépés se marad ki, hogy tavasszal egy egészséges tó lapuljon a jég alatt!
10 lépéses kerti tó ápolás ellenőrző lista NYOMTATHATÓ

EHEIM VAC40 kertitó porszívó

94 990 Ft

JBL Sediex pond 250gr iszap lebontó

3 520 Ft

Kerti tavi olló és fogó

5 555 Ft

Tavi lombháló/ madárkár elleni védőháló

1 485 Ft

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük