Kerti tó

A foszfátok és az algásodás, mitől zöldül a kerti tavunk vize?

Algák a kerti tóban, foszfátok és az algásodás

  A foszfát tartalmú anyagok koncentrációja a kerti tóban gyakran 10 – 500-szorosa a természetes szintnek, ez pedig a nemkívánatos algák robbanásszerű elszaporodásához vezet, különösen a lebegő és a fonalas alga megjelenését okozza.

A foszfátok és az algásodás – a JBL PhosExPond filter és PhosExPond direct hatása az algák ellen

Miért nemkívánatosak a foszfát-tartalmú anyagok a kerti tóban? A foszfátokban lévő foszfor fontos tápanyag a növények számára, de a természetes vizekben igen alacsony koncentrációban fordul elő (0,001-0,01 mg/l). A növények az evolúció hosszú folyamata alatt alkalmazkodtak ehhez a hiányhoz, így nagyon kis mennyiségű foszforra van szükségük a növekedéshez. Ezért a foszfát a korlátozó tényező a növények és az algák számára is a vízben. A foszfát tartalmú anyagok koncentrációja a kerti tóban gyakran 10 – 500-szorosa a természetes szintnek, ez pedig a nemkívánatos algák robbanásszerű elszaporodásához vezet. Különösen a lebegő és a fonalas alga lehet ilyen, de előfordulhat, hogy a kékalgák szaporodnak el, melyek tulajdonképpen baktériumok. Ajánlatos rendszeresen ellenőrizni a víz foszfát-tartalmát. A kerti tavakban a szintje ne legyen 0,05 mg/l-nél több.

Honnan kerülnek foszfor-vegyületek a kerti tóba? 

A kálcium és a foszfor a halak szilárd vázának legfontosabb alkotói. A foszfor sok anyagcsere-folyamatban, az enzimek működésében és az izmok működésében is fontos szerepet játszik. A halak a táplálékkal veszik fel a szükséges foszfort. Az iparilag előállított eleségekben, mint pl. a JBL tavi eleségeiben is a válogatott nyersanyagok garantálják, hogy ez az igény ki legyen elégítve. A táplálékkal felvett foszfor egy része távozik is a halból, ezzel növelve a víz foszfát-tartalmát. Számos esetben felmerül a kérdés, hogy akkor hány halat tegyünk a tóba? Erre a kérdésre azonban nincs konkrét válasz, hiszen függ attól, hogy mekkora a kerti tó, milyen halat szeretnénk bele tenni. Illetve érdemes egy idő után a szaporulatot átválogatni, hogy ne legyen túl nagy a szaporulat, hiszen ezzel is a tó foszfát tartalma növekszik. A halak mellett azonban az elpusztult növényi részekkel is sok foszfát kerül a vízbe. Ősszel például falevelek, lebomló alga, vízi és mocsári növények, tavasszal pedig a virágszirmok és a pollen kerül a vízbe. Ezért tehát már tavasszal tanácsos megelőzni a foszfátszint emelkedését.

Hogyan lehet megelőzni a kerti tóban a foszfát-vegyületek túlzott felhalmozódását? 

Mivel az egyik foszfát-forrás a haleledel, először is erre kell odafigyelni. Vásároljunk a halak igényeinek megfelelő, minőségi eleséget, melynek nagy részét a halak megemésztik, például  JBL haleleségeket. Figyeljünk oda, mennyi fogy el néhány perc alatt, és csak annyit etessünk, hogy ne maradjon bomló eleség a vízben. A környezetből bekerülő foszfát mennyisége csak nehézkesen és nagy odafigyeléssel csökkenthető, ezért is érdemes rendszeresen mérni a tóvíz foszfát-tartalmát.

Ha mégis túl magas a foszfát szintje a tóban, alkalmazhatunk kifejezetten erre a célra kifejlesztett vízkezelő szereket is: ilyen pl. a JBL PhosExPond filter. A granulátum egy hálós tasakban található, amit a szűrő kialakításától függően vagy egy üres kamrába vagy az utolsó két szűrőréteg közé kell helyezni. Fürdőtavakban is használható.

Mennyi ideig hat a PhosExPond filter?

A pontos időtartamot nem lehet előre megadni, mivel a tóban lévő foszfát-tartalom számos tényezőtől függ: a fiatal halak például kisebb arányban ürítenek foszfátot, mint a kifejlettek. A sűrű telepítettség is több foszfátot eredményez, mint az alacsonyabb. Azt sem lehet előre meghatározni, hogy a tó környezetéből mennyi foszfát kerül a vízbe. A sok egészséges vízinövény és a kiterjedt mocsári zóna pedig több foszfát-vegyületet használ fel és köt meg, mint egy alig benövényesített tó. Általános iránymutatás: Egy 5000 literes tóban, melyben legfeljebb 20 cm-nyi hal jut minden 1000 literre, és azok nincsenek túletetve, 500 g JBL PhosExPond filter kb. 3 hónapig marad hatékony. Ez azt jelenti, hogy akár 25.000 mg foszfát semlegesül.

JBL PhosExPond direct szintén megbízhatóan és tartósan megköti a vízben oldott foszfátokat, de közvetlenül a tó vizéhez kell adagolni. A hatást barna elszíneződés jelzi, ami 2-24 óra alatt megszűnik.

Használat: Megelőzésképpen 6 hetente, valamint minden algairtó kezelés után 3-4 nappal. Ha a víz karbonát-keménysége (KH) 4 alatt van, emeljük azt JBL StabiloPond CH-val, és csak utána használjuk a PhosEx Pond Direct-et.

Használat előtt rázzuk fel, és azonnal adagoljuk. A szükséges mennyiséget egy nem fémből készült locsolókannában keverjük össze tóvízzel, majd azonnal locsoljuk egyenletesen a tó felszínére. Tavirózsák és egyéb növények leveleire közvetlenül ne öntsük! Érdemes a teljes szezon alatt, kora tavasztól késő őszig használni, utoljára még a tó befagyása előtt. Úszótavakban ne használjuk!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük