Akvarisztika

Aranyhal Paradicsom

aranyhal az akváriumban

Az aranyhalak mutatósak és a legnépszerűbb halak közé tartoznak. Élénk mozgásuk és békés természetük miatt hamar a család, különösen a gyermekek kedvencévé válnak. Gyorsan megszelídülnek és a kezedből esznek.

Van azonban néhány rendkívül fontos tudnivaló, amit be kell tartanod, ha igazi aranyhal-paradicsomot szeretnél berendezni odahaza.

Mit kell tudni az aranyhalakról és tartásukról?

Aranyhalat könnyű tartani és viszonylag alacsonyak az igényeik. Nagyon társaság kedvelő állatok, soha ne tarts egyet egyedül!

A méret a lényeg

Nem szabad túl kicsi akváriumban tartani őket és kifejezetten akváriumi aranyhalat vegyünk. A közönséges tavi aranyhalak 20-30 centisre is megnőnek, így akár egy 100-200 literes akváriumot is gyorsan kinőnek.

Rendkívül kellemetlen lehet a családnak, ha a megszeretett, de túlméretesre nőtt aranyhalakon túl kell adni.

TIPP

A filmekben látott üveggömbben tilos tartani őket, és ezt a magyar állatvédelmi törvény is tiltja.

A természet szolgáljon mintául

Az aranyhal a kárász háziasított változata, a kárászok élőhelye szolgáljon mintául. Ezek a halak álló vagy csak lassú folyású vizekben szeretnek élni, olyan helyeken, ahol dús növényzet és szabad úszótér egyaránt rendelkezésre áll.

Az ideális akvárium

Egy kb. 1 méter hosszú, kb. 200 literes akváriumban már a kisebb fátyolos/legyezőfarkú aranyhalak igen kényelmesen érzik magukat és egészségesen növekednek.

Mi háromféle, 180 literes akvárimumszettet javasolunk, fekete vagy fehér színben. Ezek a szettek tartalmazzák a megfelelő talajt és ajándékba adunk hozzávaló növényt és halat is. Így neked több időt jut a kreatív alkotásra.

Az akvárium elhelyezése a lakásban

Az akváriumot ne tedd túl világos helyre, mert a közvetlen napfény elősegíti az algák növekedését.

Haladóknak

Ha már haladó vagy és saját magad szeretnéd megtervezni az aranyhal paradicsomodat, akkor az alábbi paramétereket javasoljuk:

100 x 40 x 50 cm = 200 liter, teljes súlya kb. 250 kg.

Vízértékek:
pH: 7,0-7,5
KH: 5-8 °dKH
nitrit (NO2): 0 mg/l
hőmérséklet: 22-24 °C

Dekoráció az Aranyhal-Paradicsom akváriumba

Felülnézeti terv az akvárium köveinek és növényeinek elhelyezésére.

A talaj

Természetes, szürke színű, apró szemcséjű homok akváriumtalajt válassz, vagy a JBL Manado dark sötét színű, természetes, homokszerű talajt, kb. 0,8 mm szemcsemérettel. Fekete kavicsokkal keverve.

Nagyobb fekete kövekből kb. 25 kilóra lesz szükséged. Legmegfelelőbb a különböző vulkáni eredetű kőzetek, de a megtisztított görgeteg kövek is jól mutatnak az aranyhalas akváriumban.

TIPP

Az aranyhalak fátyolos farka miatt mindenképpen lekerekített köveket válassz, amik nem tudják megsérteni a halak úszóját.

A köveket és a talajt minden esetben jól mosd át, így ne viszel be szennyeződést az akváriumodba.

Domborzat kialakítása

A kövek alá fektess habszivacsot, így megvéded a fenéküveget. Először helyezd el a nagyobb köveket. A víznek szabad áramlása legyen, ne alakuljanak ki pangó részek az akváriumban. Ezek stabil alapot adnak majd a képen is látható dombocskának. Ha talaj nem sík, akkor az nagyon izgalmas látképet ad.

Majd a jól átmosott homokot szórd a talajra 4-5 centi vastagon. Majd helyezd el az apróbb 2-3 centis köveket a résekbe és talajra, ezzel fokozva a látványt.

Az Aranyhal-Paradicsom növényei

Először is fontos tudnod, hogy az aranyhalak növényekkel táplálkoznak. Az alább javasolt Anubias olyan robusztus növény, ami ellen tud állni egy kis csipegetésnek. Az megeshet, hogy a gyorsan növő hínár egy-egy levelét megeszik majd, ez azonban nem jelenti a növény pusztulását, és hozzájárul a halak egészséges étrendjéhez. Emellett az élő növények létfontosságúak az akvárium biológiai rendszerének szempontjából.

Javasolt növények

  • 6 csomó argentin átokhínár (Egeria densa)
  • 10 tő törpe Anubias (Anubias barteri var. nana)

Ültetés

Az Anubiasokat nem a talajba kell ültetni, hanem a kövek réseibe, vagy a kövek felszínére érdemes kötözni, esetleg ragasztani. Ezek a növények a gyökerükkel nagyon szépen körbeszövik a tereptárgyakat, így a fontosabb tápanyagot nem a talajból, hanem a vízből fogják kiszűrni.

Ezeknek a növényeknek erős, húsos levelük igen ellenálló, így aranyhalaink, akik előszeretettel csipegetik a növényzetet, ezeket a növényeket nem fogják bántani.

A másik típus a különböző hínárfélék. Finom levelei halaink étrendjének elengedhetetlen kiegészítői, ezért valószínűleg majd megcsipkedik.

TIPP

Az általános aranyhal tápokat érdemes kiegészíteni magas növényi tartalommal bíró tápokkal vagy alkalomadtán párolt répával, uborkával vagy levélzöldségekkel.
Csak bio – permetezőszermentes – növényeket válassz.

Ezeket a növényeket a talajba ültetjük, gyökerükkel veszik fel a növekedésükhöz szükséges tápanyagot. Érdemes táptablettákat (Pl.: JBL 7 kugeln) tenni a növények gyökeréhez, melyek biztosítják a tápanyagellátást.

Mindenképpen figyeljünk, hogy semmilyen növényt nem helyezünk az akváriumba a boltban vásárolt kosárban és ültetőközegben!

Technikai felszerelés

A szett tartalmazza

  • 180l-es űrtartalmú akvárium
  • A tetőben beépített 17 W-os energiatakarékos LED világítás, 6500 K színhőmérséklettel. A világítás tetőn belül elcsúsztatható A tető kialakításának köszönhetően, az Eheim automata haletetőt kényelmesen és egyszerűen telepíthetjük.
  • Külső szűrőnek kialakított kivezető nyílás a tetőn.
  • Szűrést a nagy teljesítményű, többféle szűrőanyaggal feltölthető  EHEIM Aquaball 180 végzi, míg a fűtésről az Eheim 150 W-os automata fűtője gondoskodik.
  • A szett további tartozéka egy Eheim halháló és egy vízhőmérő is.
  • Mivel az Aquapro széria már rendelkezik biztonsági alsó műanyagkerettel is, így nem szükséges a medence alá polifoamot tenni.
  • 3 év garancia!

Külön vásárolható haladó felszerelések

Akváriumunk lakói

A bevezetőben is említettük és most is felhívjuk a figyelmed arra, hogy aranyhalak közül nehogy tavi aranyhalat válassz! Ezek akár 20-30 centisre is megnőhetnek, így nemhogy 5, de még egyetlen aranyhalnak is szűkös lesz az akvárium, egyszerűen kinövik.

Egy 180-200 literes akváriumban a osztottfarkú illetve a legyezőfarkú aranyhalak fogják kényelmesen érezni magukat, ezért ezeket javasoljuk:

  • 5* fátyolfarkú és/vagy legyezőfarkú aranyhal (Carassius auratus)
  • 2* algaevő harcsa (Ancistrus spec.)
  • 5* algaevő csiga (Neritina spec.): 5 db

TIPP

Az aranyhalakat nem ajánljuk más trópusi halakkal társítani, mivel az igényeik jelentősen eltérnek, például a hőfok tekintetében.

Mi legyen az ivadékokkal?

Az aranyhalak nagyon szaporák, előfordulhat, hogy leikráznak és akváriumunkban több kishal is kikel. Felelős állattartóként ne zsúfold tele akváriumodat, így az ivadékoknak mindig találj megfelelő helyet egy ismerős kerti tavában vagy akváriumában.

Semmi esetre se a közeli tóba vagy patakba engedd őket, mivel ezzel a halakat is halálra ítéled, illetve komoly környezetkárosítást követnél el.

Karbantartás


Egy csővel cseréld le a víz egyharmadát minden héten, szívj le minden szennyeződést a talajról és a kövek közül. Az aranyhalak tulajdonságaikból adódóan folyamatosan túrják az akvárium talaját. Ha a vízcsere 1-2 hétnél ritkább, akkor a talajon felhalmozódott mulm zavarossá teheti az akváriumod vizét.

Heti karbantartás

Maximum. 30 perc. Érdemes olyan vízleeresztőt beszerezned, amit a csapra tudsz csatlakoztatni, így gyorsan és hatékonyan tudod a heti vízcseréket megoldani, és még tócsák sem alakulnak ki a nappali és a fürdőszobád között.

A karbantartás során érdemes egy speciális szivaccsal vagy algakaparóval eltávolítanod az üvegen megjelent algákat.

A karbantartáshoz szükséged lehet a következőkre:

A növények ápolása

Ha a növényeid túlnőttek, akkor kéthetente ritkítsd, metszd meg őket. Ha szükséges, pótold őket.

A növények táplálásához hetente adagolj folyékony növénytápot a vízcsere után számított 1 órával. Naponta lámpakapcsolás előtt reggel pedig adagolj JBL Ferropol 24-et.

Teljes leürítés

Milyen gyakran szükséges az egész akváriumot leüríteni és kitisztítani?

Az Aranyhal-Paradicsom a fenti karbantartás mellett sok évig egészséges és gyönyörű marad, ritkán kell az egész akváriumot leüríteni. Ha viszont szeretnéd átalakítani az akváriumod, akkor megteheted előbb is.

Etetés

Naponta 2-3 alkalommal etessünk annyit, amennyit a halak 2 perc alatt elfogyasztanak. Javasolt eleségek:

A víz kezelése és a víztesztek

A csapvíz nem mindig megfelelő a halak számára. Mielőtt a halakat betelepíted, megfelelő szerrel kell kezelni.

A Biotopolos kezelés után egy órával adj hozzá baktérium-indítót (JBL Denitrol), majd a halakat.

Az első két hétben minden másnap JBL Nitrite Test NO2-vel ellenőrizd a nitrit szintjét. A további víztesztek és a JBL Water Analysis Online Laboratory segítségével meggyőződhetsz arról, hogy a víz optimális életfeltételeket biztosít-e a halak, alacsonyabb rendű állatok és a növények számára.

Kerti tó tulajoknak

Sok kerti tó tulajdonos télen bent tartja az aranyhalait, mert a tó nem elég mély a teleltetéshez. Erre a célra is tökéletes lehet az Aranyhal-Paradicsom!

Kérdésed van?

Szívesen segítünk!

Keress minket a Facebook oldalunkon vagy gyere el személyesen az üzletünkbe, amit Budapesten a 19. kerület Méta utca 31. 24-es épületében találsz!

forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük