Akvarisztika

Vízi kertészet az akváriumban

kezdő növényes akvárium

Ez az akváriumtípus a hegyvidéki táj szikláit, völgyeit és mezőit idézi fel. A völgyekben kis garnélák legelésznek és tartják tisztán. Ezt a lenyűgöző álomszerű tájat minden ismerősünk meg fogja csodálni.

Meríts ihletet a természetből!

Vegyük elő emlékeinket és álmainkat egy pompás hegyvidékről és váljunk vízi kertésszé. Ha van kedvenc modellünk, fotózzuk le, és alkossuk meg a víz alatt. Teremtsünk újra szurdokokat és a kidőlt fákat rejtő erdőket. Elsőre kihívásnak tűnik, de az alábbi útmutatóval te is megalkothatod a vízi kertészeted.

Akvárium látkép

Az akvárium

Ha még csak most kezded az akvarisztikát, akkor a 126 literes EHEIM akváriumszettet javasoljuk ennek a típusú akváriumnak a megépítésére.

Akváriumunk paraméterei:

Mérete: 80 * 35 * 45 cm, azaz 126 liter, össztömege kb. 150 kg.

Vízértékek hozzávetőlegesen:

 • pH: 6.0-7.5
 • KH: 4-8 °dKH
 • nitrit (NO2): 0 mg/l
 • vas (Fe): 0.2 mg/l
 • CO2: 25 mg/l
 • hőmérséklet: 23-25 °C

 

EHEIM Aquapro 80 fehér akvárium szett 126 l

99 990 Ft

EHEIM Aquapro LED 80 126l akvárium szett fekete

99 990 Ft

Így rendezd be az akváriumot

Az első és legfontosabb az akvárium elhelyezése a lakáson belül. Ne tedd túl világos helyre, mert a közvetlen napfény elősegíti az algásodást.

Az alábbi felülnézeti ábra lesz segítségünkre a dekoráció és a növényzet elültetésére.

Ezekre lesz szükséged hozzá:

 

JBL proscape shrimpssoil brown garnéla talaj 3l

7 310 Ft

JBL Sansibar Grey, 5 kg

4 950 Ft

JBL Volcano mineral 3l akvárium talaj

3 685 Ft

Ezekkel a talajokkal érheted el a referencia akváriumban szereplő látványt. De természetesen az ízlésednek és a kiválasztott növényeknek megfelelő talajjal játszhatsz nyugodtan. Egy-egy más színű vagy jellegű talaj más-más látványt eredményez. Érdemes a természetből és mások által készített akváriumokból inspirációként gyűjteni!

Hemianthus callitrichoides Cuba

1 220 Ft

Rotala Indica “Bonsai” akváriumi növény

1 245 Ft

A növények ültetési tervét az alább látható felülnézetből ábrán jelöltük. A Hemianthus callitrichoides Cuba az az ‘A’ növény egy alacsony előtérbe növény, mellyel nagyon szép gyepszőnyeget tudsz kialakítani. Ebből a kívánt látkép eléréséhez 20 db növényre lesz szükséged. A Rotala Indica “bonsai” a ‘B’ jellel jelölt növény, ebből 5 darabra lesz szükséged. Természetesen a növények darabszáma és fajtája a kreativitásod és akvarisztikai tudásod alapján változtatható, határ a csillagos ég! 🙂

Illetve kövek! Arra mindenképpen szükséged lehet. Az alábbi akvárium építéséhez 25 kg 10-30 cm nagyságú Garay mountain kő vagy Seiryu kő.
Ezeket egyelőre a boltunkban nem találod meg, de már dolgozunk a pótlásukon.

Akvakertész ültetési terv

TIPP

A talajt mosd át alaposan, mielőtt beleteszed az akváriumba, különben zavaros lehet az akvárium vize!

Dekoráció

Az akváriumépítést mindig gondos tervezéssel kezdjük, ennél a típusnál ez hatványozottan igaz. Gondold át, mit hova helyezel, milyen növények illenek a környezetbe és milyen élőlényekkel szeretnéd megtölteni.

Szikladekorációként 10-30 cm méretű sziklákat használj, körülbelül kb. 25 kg tömegben. Olyan sziklákat, köveket tegyél csak az akváriumba, amiből nem oldódik ki semmi, nem színezi vagy keményíti a vizet.

TIPP

Ha természetes dekorációt használsz, akkor fontos a gondos előkészítés, amivel sok problémát meg tudsz előzni. Hosszú távon az akvárium meghálálja ezt a törődést.

A legtöbb fát érdemes az akvárium installálása előtt pár héttel beáztatni, mert van olyan, ami megszínezi a vizet, de olyan is, ami egyszerűen nem süllyed le. Az áztatás során 1-2 naponta cserélj rajta vizet.

A köveket is érdemes jól átmosni, így nem kerül szennyeződés az új akváriumodba.

Dekoráció elhelyezése

Szórd az akvárium aljára a talajt,ez képezi a domborzat alapját. Stabilan helyezd el a nagyobb sziklákat, majd töltsd fel apróbb szemcsés talajjal, amibe a növényeket fogjuk ültetni.

Növények és Co2

A vízi kertészet akváriumba legjobban illő növények:

 • Hemianthus callitrichoides cuba: 20 tő
 • Rotala bonsai: 5 tő

A természetességet fokozhatod különféle mohafajtákkal is, például jávai mohával.

Ezeknek a növényeknek a nagy előnye az, hogy CO2 beoldás nélkül is beültethetők, ezért sokkal kevesebb macera lesz velük. Picit nedves talajba érdemes ültetni és folyamatosan spriccelni a növényeket – megvédve őket a kiszáradástól.

Mindig távolítsd el az ültetőkonténert és az ültetőközeget a növények gyökeréről. Ha kell, tiszta vízben öblögesd le róla.
Érdemes minél kisebb tövekre osztani az adott növényt és egy precíz csipesz segítségével elültetni.

Ha bizonytalan vagy, kérd a segítségünket: e bejegyzés végén megtalálod az elérhetőségeinket.

TIPP

Az ültetésénél fontos, hogy mindig tudjuk a növények fény- és tápanyagigényét.

A növényes akváriumoknál a megfelelő világítás kulcskérdés: erősebb fényhez érdemes CO2 szettet is választani, hogy elkerüljük az algásodást.

A felhasznált technika függvényében elkülönítünk ‘low tech‘ (CO2 beoldás nélküli) és ‘high tech‘ (CO2rendszerrel felszerelt) akváriumokat. Ha bizonytalanok vagyunk, akkor érdemes elkezdeni a low tech vonalat és amint belejöttünk és élvezzük a hobbit, akkor beleugrani a CO2 rendszer megvásárlásába.

Az akvárium technikai felszerelése

Az akváriumszett a következő felszereléseket már tartalmazza:

 • 126 literes akvárium
 • A tetőben beépített 10,6 W-os energiatakarékos LED világítás, 6500 K színhőmérséklettel. A világítás tetőn belül elcsúsztatható A tető kialakításának köszönhetően, az Eheim automata haletetőt kényelmesen és egyszerűen telepíthetjük.
 • Külső szűrőnek kialakított kivezető nyílás a tetőn.
 • Szűrést a nagy teljesítményű, többféle szűrőanyaggal feltölthető  EHEIM Aquaball 130 végzi, míg a fűtésről az Eheim 100W-os automata fűtője gondoskodik.
 • A szett további tartozéka egy Eheim halháló és egy vízhőmérő is.
 • Mivel az Aquapro széria már rendelkezik biztonsági alsó műanyagkerettel is, így nem szükséges a medence alá polifoamot tenni.

Ezeket nem neked kell összeválogatni, mert az Aquapet csapata már összeállította számodra a halak és növények tartásához legideálisabb készletet.

További javasolt felszerelések

JBL 7 kugeln növénytáp

1 615 Ft

JBL CristalProfi E702 greenline külsőszűrő töltettel

41 200 Ft

JBL Ferropol 24 50 ml növénytáp

6 195 Ft

JBL Ferropol 250ml növénytáp

4 269 Ft

A vízikert lakói: a halak

Vízi kertészetünk lakóinak ezeket a halakat ajánljuk:

Amanda lazac (Hyphessobrycon amandae)

710 Ft

Amano garnéla (Caridina multidentata) algaevő garnéla

2 165 Ft

Red Cherry garnéla

990 Ft

Törpe szívóharcsa (Otocinclus affinis) akváriumi hal

1 205 Ft
 • 30* Amanda-lazac (Hyphessobrycon amandae)
 • 15* Red Cherry garnéla (Neocaridina davidi)
 • 5* Törpe szívóharcsa (Otocinclus affinis)
 • 8* Amano garnéla (Caridina japonica)

A garnélák lesznek a legnagyobb barátaink ebben az akváriumban, mert kiváló és szorgalmas kertészek, folyamatosan eszegetik a kisebb algákat a növények leveleiről.

A halak etetése

Napi 2 alkalommal etessünk annyit, amennyit a halak 2 perc alatt elfogyasztanak.

Az akvárium karbantartása

A vízikert akváriumok vonzzák a tekintetet, de kissé több karbantartást igényelnek. Ez a beültetett növények miatt van; sokkal igényesebbek.

Szükség van a heti részleges vízcserére és a növények tápozására. Csak kövesd a leírásunkat és csodálatos akváriumban leled örömed.

Az akváriumot ne tedd túl világos helyre, mert a közvetlen napfény elősegíti az algásodást.

 • Az első két héten át napi 8 órán át világítsuk meg a medencét. Ezután napi max. 12 órát menjen a világítás.
 • Az első 3 héten heti több alkalommal cseréljük le a víz felét, minimum minden másnap. Később elég a heti egy alkalommal történő 30%-os vízcsere.
 • Naponta ellenőrizzük, hogy a technika (szűrés, kiegészítők, CO2-adagolás, világítás) megfelelően működik-e.

A növények ápolása

Már az első naptól kezdve adagolj CO2-t, a további tápozást csak a 2. héten kezdd el.

Használj teljes körű tápot (JBL PROFLORA Ferropol) hetente, és napi tápot (JBL PROFLORA Ferropol 24) minden nap. Utóbbit reggel, a világítás felkapcsolása előtt add az akvárium vízéhez. Kezdd a normál adag felével, és a növények fejlődésének megfelelően emeld azt.

5-6 hét elteltével kezdheted ritkítani a növényeket, ami egy rendszeres tevékenység lesz. A pusztuló és lehullott leveleket mindig távolítsd el, a munkádat egy hosszú szerszám megkönnyíti (pl. akvakertész csipesz és olló).

Heti teendők

Időtartam: kb. 45 perc.

Az akváriumi 30%-os vízcserék alkalmával szívd le a talajon lerakódott mulmot, ezzel megakadályozod a bomlástermékek felhalmozódását.

Érdemes végigtörölnöd az akvárium üveg belsejét az alábbi speciális szivaccsal, így a barna- és zöld alga lerakódást eltávolítod.

JBL Aquaex set 45-70 iszapleszívó

9 631 Ft

JBL Biotopol 250 ML vízelőkészítő

3 310 Ft

JBL Floaty M, lebegő mágneses algakaparó

8 675 Ft

Teljes tisztítás csak ritkán

Milyen gyakran kell teljesen leüríteni és kitisztítani az akváriumot?
A vízi kertészet akvárium a fent leírt karbantartással éveken át egészséges és gyönyörű marad, ezért nem szükséges rendszeresen leüríteni és kitisztítani.

Ha szeretnéd, 1-2 év elteltével átrendezheted a változatosság jegyében.

Kemény víz

A halak, az ízeltlábúak és a növények nem érzik jól magukat a kemény vízben. Ha olyan helyen élünk, ahol kemény a víz, a csapvizet ozmó-víz használatával kell majd beállítanunk az ajánlott értékre.

A víz kezelése

Feltöltésnél óvatosan engedd a vizet az akváriumba, nehogy felkavarodjon a talaj.

A csapvíz nem mindig alkalmas halak tartására. Ezért a frissen elkészült akváriumot érdemes addig járatni, amíg szépen letisztul a víz és a szűrőben elszaporodnak a hasznos baktériumok. Ez általában 1-3 hetet vesz igénybe.

A feltöltést követően használj vízelőkészítő szert, majd egy órával később adj hozzá baktérium-indítót. Csak ezután jöhetnek a halak.

Az első két hétben minden második nap ellenőrizd a nitrit-tartalmat, ezt a legegyszerűbben tesztcsíkkal tudod elvégezni.

JBL Biotopol 625 ml vízelőkészítő

4 390 Ft

JBL Denitrol 250 ml 500 l vízhez

7 370 Ft

JBL ProAquatest Easy 7 in 1 akváriumi vízteszt

5 900 Ft

JBL Proscan teszt okostelefonra

8 449 Ft

A vízi kertészetben egy idő után szükséged lesz különböző csepptesztekre a pontos vízparaméterek méréséhez. Érdemes nitrit- vagy nitrát tesztet vásárolni, illetve GH és KH teszteket a vízkeménység beállításához.

Ha algásodást tapasztalsz, akkor a foszfátteszt is segítségedre lesz. Vörös növények esetén a vasszintet is érdemes mérni.

Ha pedig CO2 adagolást is alkalmazol az akváriumodban, akkor CO2 teszttel érdemes nyomon követned annak megfelelő működését.

Kérdésed van?

Szívesen segítünk!

Keress minket a Facebook oldalunkon vagy gyere el személyesen az üzletünkbe, amit Budapesten a 19. kerület Méta utca 31. 24-es épületében találsz!

forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük