Kerti tó

Meglepő fordulat! Ez a hétköznapi dolog pusztítja el a halakat a tavadban!

Koik etetése nyáron

A tó oxigén-háztartása: kulcs a halak egészségéhez és a tó egyensúlyához

Minden tó tulajdonos tudja, hogy a víz hőmérséklete befolyásolja a kerti tó oxigéntartalmát. De vajon mennyire van tisztában a következményekkel? Tudta, hogy a 30 °C-os vízben a koi pontyok oxigénigénye a tízszerese a 10 °C-os vízben mértnek? Ez hatalmas terhet ró a halakra, és akár pusztuláshoz is vezethet. A cikkünkben feltárjuk a tó oxigén-háztartásának rejtélyeit, és megosztunk néhány praktikus tippet a tó egyensúlyának megőrzéséhez.

A víz hőmérséklete és az oxigén-háztartás kapcsolata

A hideg víz sűrűbb, mint a meleg víz, és ezáltal több oxigént képes tárolni. Például 4 °C-on a víz maximális oxigénkoncentrációja 13 mg/l, míg 30 °C-on ez az érték mindössze 7,5 mg/l-re esik. Ez óriási különbség, ami komoly kihívást jelent a tó lakói számára.

A koi pontyok oxigénigénye

A koi pontyok rendkívül aktív halak, és emésztésük során is jelentős mennyiségű oxigént fogyasztanak.
10 °C-os vízben egy kilogramm koi óránként kb. 45 mg/l oxigént igényel. Ez az érték 20 °C-on 90 mg/l-re, 30 °C-on pedig akár 500 mg/l-re is emelkedhet táplálkozáskor!

A tó oxigéntartalmának mérése

Az oxigénszint mérésével pontos képet kaphatunk a tó állapotáról. Ezt a JBL PROAQUATEST O2 Oxygen segítségével egyszerűen elvégezhetjük. A mérést reggel, napkeltekor érdemes elvégezni, amikor a víz oxigéntartalma a legalacsonyabb. Ha a mért érték 4-5 mg/l alá esik, az sürgős beavatkozást igényel!

Tippek a tó oxigénszintjének fenntartásához:

  • Növénytelepítés: A vízinövények fotoszintézisük során oxigént termelnek, így hozzájárulnak a tó oxigénellátásához.
  • Folytatólagos vízáramlás: A szivattyúk és vízesések mozgatják a vizet, ezáltal javítva a víz oxigénesedését.
  • Hőmérséklet-szabályozás: A forró nyári napokon árnyékolókkal és vízhűtőkkel hűsíthetjük a vizet, csökkentve a halak oxigénigényét.
  • Megfelelő takarmányozás: A nyári hónapokban speciális, alacsonyabb fehérjetartalmú tápra váltsunk, és ne etessük túl a halakat.

Ha azt tapasztalod, hogy pipálnak a halaid, akkor olvasd el a cikkunket a témában: Segítség! Pipálnak a halak!

Összegzés

A tó oxigén-háztartása kulcsfontosságú a halak egészsége és a tó egyensúlya szempontjából. A víz hőmérsékletének és a halak oxigénigényének ismeretében hatékonyan szabályozhatjuk a tó oxigénszintjét, biztosítva a tó lakóinak kényelmét és jólétét.

 

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük