Egyéb kategória, Kerti tó

A téli madáretetés szabályai

Téli madáretetés

Madáretető kihelyezésével nem csak a nálunk telelő madaraknak segíthetünk átvészelni a téli időszakot, de számunkra is nagy élmény megfigyelni, hogy milyen madarak élnek a környezetünkben. A téli madáretetés tipikus win-win helyzet állat és ember között, feltéve ha betartunk pár alapszabályt.

1. Ne etessünk egész évben, etetési időszakon kívül

A téli madáretetés időszak az első fagyok beköszöntétől (november vége, december eleje) tavasz elejéig, nagyjából költési időszak kezdetéig tart.

Hogy miért ne etessünk nyáron? A madarak pár generáció alatt elkényelmesednek, emberi etetésre szorulnak, így ha ez megszűnik akár a madarak halálához is vezethet. Ehhez fontos tudnunk, hogy a téli madáretetés nem a madarak túlélését szolgálja elsődlegesen, hanem a mi emberi kíváncsiságunkat hivatott kiszolgálni.

 

2. Ha belekezdtünk az etetésbe, akkor legyen folyamatos

Abban az esetben, ha ősszel elkezdtük az etetést mindenképpen az etetési időszak végéig helyezünk ki megfelelő táplálékot a madáretetőbe. A madarak hamar megtanulják és számítanak az általunk kihelyezett eleség folyamatosságára.

 

3. Csak a megfelelő eleséggel etessünk!

Ma már számos táblázat jön velünk szembe, ami kifejezetten kiemeli, hogy miket etessünk és miket nem. A legolcsóbb megoldás a fekete napraforgó vagy a téli madáreleségek kihelyezése. Figyeljük meg, hogy mi az amit megesznek a kertünkben élő madarak és mi az, ami mindig megmarad.

A cinkegolyó abban az esetben is jó választás, ha nincs lehetőségünk madáretetőt kihelyezni.

Az alábbi táblázat a Mályi Természetvédelmi Egyesület oldaláról való:

Téli madáretetés
Téli madáretetés

4. Ha tehetjük helyezzünk ki többféle etetőt

A kert madarai eltérő módon táplálkoznak, így érdemes figyelemben tartani, hogy egy etető nem feltétlenül szolgálja ki minden madár szükségleteit.

A legjobb választás egy ragadozóktól biztos helyre kilógatott madáretető és a cinkegolyók használata. Vannak különböző odúk és bújók is, ezeket csak bizonyos méretű és típusú madarak kedvelnek pl.: cinegék.

5. Gondoskodjunk a madarak itatásáról is!

Télen a nedves időszak miatt hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a fagyok miatt a madarak nem jutnak mindig megfelelő mennyiségű vízhez.
Gondoskodjunk róla, hogy mindig találjanak maguknak innivalót.

Erre legjobb megoldás, ha a kertünkben található egy kis tó vagy csobogó, amin léket tartunk, így nem csak a halaink, de a kertben lakó madarak is hálásak lesznek.

Nem merték még belevágni a tóépítésbe? Olvasd el cikkünket, hogy jövőre már te is együtt élvezhesd a madaraiddal a kertben lágyan csobogó vizet.

Forrás1

Forrás2Forrás2

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük