Kerti tó

2021 legfelkapottabb kert trendek – kerti tó tippekkel

2021 kert trendjei

A trendek alakulásában az elmúlt években a közösségi média nagy szerepet játszott. Nincs ez másképpen a kert trendekkel sem.
Hogy az emberek mit osztanak meg leggyakrabban, mi nyeri el a tetszésüket az gyakran inspirálják a tervezőket.
Most összeszedtem az Instagram alapján az idei top trendeket, amik meghatározóak lesznek. Ez segít nekünk abban hogyan is rendezzük be a kertünket 2021-ben! Lássuk milyen kert trendek lesznek az uralkodóak 2021-ben és ez miben befolyásolja a kerti tó építés fő irányvonalait.

 

#balconygardening azaz #balkonkertészet

2020-ban beszorultunk a négy fal közé. Ennek hatására sokan elkezdték otthonosabbá tenni környezetüket rengeteg növénnyel. Idén ez a trend a virágkorát fogja élni, egyre több a balkonzöldítő, balkonkertész közösség.
Alakítsuk ki mi is a személyes oázisunkat.
Ezen belül is egyre több követője van annak a trendnek, amikor fűszernövényt, zöldséget vagy gyümölcsöt termesztenek a balkonon.

 

 

Ha mindig is vágytunk egy kerti tóra, de lakásban élünk, akkor érdemes rákeresni a dézsa tó építésre! Egyedi és nyugodt környezetet tudunk varázsolni egy egyszerű teraszból is!
A dézsa tó építésről olvassátok el tanácsainkat a Lakáskultúra hasábjain.

Zöldebben az élet: legyen nekünk is dézsatavunk!

 

Számtalan inspirációt meríthetünk a közösségi médiából, ha rákeresünk a balcony garden, dézsató vagy a patio pond kifejezésekre.

 

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

@mmaristar által megosztott bejegyzés


#windowsillgarden avagy #ablakpárkánykertészet

Ha nincs se kertünk se balkonunk, akkor se csüggedjünk, mert az ablakpárkányunkon is rengeteg lehetőségünk van. Az egész lakást zöldebbé és frissebbé varázsolhatjuk, ha beszerzünk az ablakpárkányainkra pár zöldellő növényt.

A növények jelenléte nagyon jót tesz a szoba mikroklímájának is, ezért nem csak a közérzetünkön lesz jobb a virágok látványától, de a levegő minőségén is javítanak.

 

 

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

My PNW Jungle (@pnw_jungle) által megosztott bejegyzés

 

#wildgarden avagy #vadregényeskert

Idén hódítanak a vadregényes kertek. Ez persze nem azt jelenti, hogy hagy a gazt nőni a kertedben aztán hú de trendi leszel! 😀 
Valójában jól megkomponált növény társításokról beszélünk, amik buján növik be a kert megfelelő részeit.

Ha kerti tavat tervezünk építeni, akkor ez egy nagyon kellemes, tájba simuló építési forma. Ha nem vagy a szögletes formák híve, akkor érdemes ihletet meríteni a természetből. Jól átgondolni, megtervezni a tóban elhelyezkedő növények ültetését, azok tulajdonságait figyelembe véve.

 

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Aquascape [Water Gardening] (@aquascape_inc) által megosztott bejegyzés


#insideoutside avagy #természetalakásban

A télikertek újra virágkorukat élik. A szerencsésebbek egy különálló télikerttel rendelkeznek, van akik a teraszukat téliesítik le, hogy a hidegebb időben is üldögélhessenek ott.

Kifejezetten kényelmes, ha a télikertünket külön szobának kezeljük, nem csak növénytárolónak, így egy izgalmas új térrel is bővíthetjük házunkat.

Télikertbe kisebb dézsatavakat, kerti tavakat is létesíthetünk. Ez biztosítja a megfelelő párát növényeink számára, illetve olyan különlegesebb trópusi növényeket is telepíthetünk bele, amik a hideg telek miatt kifagynának a mi éghajlatunkon! Ilyen lehet 1-1 különleges színű tavirózsa vagy a lótusz.

 

 

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Nadir Bitkiler Fidanlığı (@nadir.bitkiler.fidanligi) által megosztott bejegyzés


#tinygarden avagy #aprócskakert

A karantén alatt a legaprócskább kertek is sokkal több törődést kaptak, mint előtte. A 2021-es kert trendek alakulásában ez is fontos tényező.  Már nem csak egy felesleges nyűg, hanem határtalan ötletek tárháza állt előttünk a talpalatnyi kertünk látványa kapcsán.

Ha jól átgondoljuk, akkor nekünk is lehet egy aprócska oázisunk, ahová elbújhatunk a világ zaja elől.

A víz jelenlétét valamilyen formában mindenképpen érdemes betervezned a kertedbe, hisz számtalan élőlénynek biztosít életteret. Nem kell nagy dologra gondolni, egy egyszerű madáritató is élettel tölti meg kis kertünket! Azonban, ha többre vágyunk apró csobogókkal, tó nélküli vízesésekkel vagy pici tavakkal is gazdagíthatjuk kertünket!

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Zsuzsanna Dvornik (@zsuzsadvor) által megosztott bejegyzés


#raisedbedgarden avagy #magaságyás

Isteni fűszerkerteket alakíthatunk ki egy magaságyás segítségével! Megtöri a kert síkját, így izgalmas eleme lehet kertünknek!

 

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

SD KERT – Spiegel Ákos (@topgarden) által megosztott bejegyzés


#permaculturegarden avagy #permakultúra

Nagyon trendin és tudományosan hangzik a név, de valójában egy rém egyszerű dologról van szó. 2021 legmeghatározóbb veteményes kert trendjei közé tartozik. Lényegében arról van szó, hogy társításokat ültetsz, így a különböző növények remekül megvédik egymást a kártevőktől, illetve a föld tápanyagtartalma se sínyli meg annyira a növénytermesztést.

Szépen ki lehet alakítani akár díszkertként is, de itt a növények finom terméssel ajándékoznak meg minket a gondoskodásért cserébe.

Permakultúrában nagyon fontos szerepet játszik a kerti tó léte, hisz a békák és különböző vízi élőlények a kártevő rovarok nagy ellenségei. Valamint a madárpopuláció is gazdagabb, ahol víz található, így minden bizonnyal nem kell tartanunk a kártevő rovarok támadásától a kertünkben!

 

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Ursa|Permaculture gardener (@homegrowing_family) által megosztott bejegyzés


#whitegarden azaz #fehérkert

Minden évben vannak trend színek, ez alól nem kivételek a kert trendek sem. Idén az egyszerűség jegyében a fehér az egyik fő irány. Természetesen a kertünket nem tudjuk mindig az aktuális divatszínekhez igazítani, mint azt megtehetjük a ruhatárunkkal, de nagyon jó inspirációt lehet belőle meríteni.

Jelen esetben érdemes letisztult, egyszerű fehér kiegészítőket választani a kerti bútorainkhoz, egy fehér párnával vagy terítővel teljesen máshogy fest a kertünk!

Tavunk esetében is számtalan fehér virágú növény körül választhatunk! A legismertebbek a fehér színű tavirózsák, de közkedvelt a fehér írisz és számtalan növénynek találunk a megszokott színek mellett alba, azaz fehér változatot.
Tipp: A webshopunkban tudtok szűrni növény színek szerint is, így nem kell egyesével kibogarásznotok a nektek megfelelőt! 🙂

 

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Garden Planning (@gardenplanning) által megosztott bejegyzés


 

#cottagegardens nálunk #vidékiházak

Kell ezt magyarázni? Ki ne vágyna a tipikus kis cottage hangulatra, amikor betoppan az otthonába? 
Kicsit rusztikus, de otthonos hangulat a legnagyobb káoszban is megnyugvást jelent az embernek.

 

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Garden Journals (@the_garden_journals) által megosztott bejegyzés


 A (kert) trendek alakulásán mindig meglátszik az adott időszak közhangulata. Most mindenki egy ölelő otthonra vágyik, ahol elbújhat a világban történő dolgok elől, ahol megnyugvást találhat.
Ha már van kerted, akkor dőlj hátra és élvezd a munkád gyümölcsét, bár mindannyian tudjuk, hogy egy kerten mindig van mit csinálni, soha nincs kész! 🙂

Ha többet szeretnél tudni a kerti tavak építéséről üzemeltetéséről, akkor ajánlom figyelmedbe a blogunkat, ahol hasznos cikkeket találsz gyakorlott tóépítőink tollából!
Ha ezen felül is lenne kérdésed, akkor csatlakozz a Facebook csoportunkba: Aqua Pet – kerti tó ötletek, megoldások vagy keress minket személyesen a 1194 Budapest Méta utca 31 24-es épületében található boltunkban, ahol termékek széles választékával és szakszerű kiszolgálással várunk!

 

 

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük