Akvarisztika

Az akváriumunk így jelez nekünk, avagy algák az akváriumban

algák az akváriumban
algák az akváriumban

Egy akvarista legnagyobb rémálma, amikor megjelenik valamilyen alga az akváriumában.  Ilyenkor pánikszerűen keressük a megoldást, amivel újra visszaállíthatjuk a rendet.
Algagátlók használata előtt fontos megérteni az algásodás kiváltó okait, hogy ne csak tüneti kezelést alkalmazzunk, de végleg megszabaduljunk a problémától.

Az algáknak több ezer faja létezik. Én most megpróbálom összeszedni azt az 5 típust, amivel egy kezdő nagy valószínűséggel találkozhat.


1. Barna alga

A barna alga jellemzően új akváriumok algatípusa, mivel szereti, ha a víznek magas a szilikáttartalma, ami kioldódhat az üvegből, talajból vagy szűrőanyagból. Szerencsére ezt az üvegről könnyen eltávolíthatjuk egy törlőkendő segítségével, de az algaevő halak is szívesen fogyasztják.
Ha tartósan fennáll a probléma, akkor elképzelhető, hogy az alacsony fény okozza az alga megjelenését. Ilyenkor érdemes vagy a világítás idején állítani vagy megvizsgálni, hogy az akváriumunk méretéhez képest megfelelő-e a fényerő.

2. Zöld pontalga

Ez az algatípus főleg az üvegen és a lassan növő növények pl. az anubiasok levelein jelenik meg és makacsul ragaszkodik is.
Eltávolítását kezdjük egy pengés algakaparóval, amivel letisztítjuk üveget, így az alga nagy részétől manuálisa megszabadulhatunk.  
Kialakulását elsősorban az erős fény okozhatja. Ha ezt szabályozzuk, akkor az algakaparás után nagy valószínűséggel nem fog újra jelentkezni (érdemes a világítási időt 8-10 órás időtartamra korlátoznunk).
Ha mégis azt tapasztaljuk, hogy a fény beállítása után is algásodik, akkor csináljunk víztesztet, mert az is elképzelhető, hogy kevés a foszfát a vizünkben, ami szintén kiválthatja a zöld pontalga megjelenését.
Ezt az algatípust előszeretettel eszik a sisak és zebra csigák.

3. Ecsetalga

Az előbb felsorolt algákat már legtöbben láttuk, ha ecsetalgával még nem találkoztunk, akkor érezzük magunkat szerencsésnek. Számomra ez az egyik legbonyolultabb algatípus. Általában sötétzöld, szinte fekete színe van vagy sötét barna.
Ezek egy pontból kiinduló kis pamacsszerű képződmények, így könnyen felismerjük, ha akváriumunkban az ecsetalga jelent meg.
Ennek az algatípusnak az a különlegessége, hogy kalciumot tartalmaz a szerkezete, így a legtöbb algaevő hal messziről elkerüli. A sziámi algaevő és az amano garnéla, amik fogyasztják, kezelésére a célzott szervesszén forrás (liquid carbo) adagolást vagy a Happy-Life Algin Regular vagy Extra algairtó szert szoktam ajánlani.

4. Lebegő zöldalga (green water)

Ezt az algát egyszerű felismerni, mivel bezöldül a vized. Kerti tó tulajdonosok jól ismerhetik.
Akváriumban jellemzően a magas ammónia és alacsony CO2 szint következtében alakul ki.
Egy vízcserével már sokat tehetünk a javulás érdekében.  Majd ha ezt egy 4 napos sötétkúra követi, amit okosan csinálunk, akkor könnyen megszabadulhatunk a lebegő zöldalgáktól. Arra figyeljünk, hogy a bomló algák szintén az ammónia feldúsulását okozhatja a vizünkben!
Erre az algatípus ellen ajánljuk kifejezetten az UV szűrőket!

5. Kék alga

A kék alga egy kakukktojás a felsorolásban, mivel itt egy fotoszintetizáló baktériumról beszélünk (cyanobaktérium).
Ez a baktérium jellemzően a koszos szűrő + koszos talaj kombó válthatja ki. Érdemes egy alapos szűrőtisztítással kezdeni, majd a vízcserét célirányosan csinálni. Leszívni a talajban felhalmozódott mulmot, illetve óvatosan az alga nagy részét is le tudjuk szívni, mivel finom nyúlós fátyolszerű réteget képez.
Ezek a baktériumok halainkra is komoly veszélyt jelenthetnek, mivel toxinokat termelnek.

Összességében nekem az a tapasztalatom, ha egy akvarista időben észreveszi az aggasztó jeleket és tudja is értelmezni, legyen szó a cikkben kifejtett algásodás problémájáról vagy mondjuk a halak megbetegedéséről, akkor mindenféle károsodás nélkül elébe mehet a problémának. Ezt viszont elég sok tanulás és főleg tapasztalás útján érhetjük el.
Tehát, ha kezdőként algát fedezel fel az akváriumodban nem kell kétségbeesni, a legjobbakkal is előfordulhat. Olvass utána, kérdezz, és találd meg a kiváltó okot, hogy nyugodtan élvezhesd a hobbi nyújtotta felhőtlen pillanatokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük