Kerti tó

Beleiszik a kutyám a kerti tóba. Használhatok-e algairtót?

bele ihat-e a kutya a kerti tóba
Beleihat a kutyám a kerti tóba?
A kerti tó és a kutya

Akármennyire is figyelünk a tó egyensúlyának fenntartására, szükség lehet arra is, hogy vegyszert adagoljunk a vízhez.
Akár algairtóról, akár csak egyszerű növénytápról van szó, felmerül a kérdés: mi történik, ha kedvenc kutyánk és macskánk beleiszik a vízbe. Sőt, sok kert olyan módon van kialakítva, hogy azt rendszeresen vadmadarak és méhek látogatják, és akár ott is fészkelnek közelünkben. Ők is fel fogják keresni kis tavunkat, hogy szomjukat oltsák.

Sajnos a legtöbb algairtó készítmény azon kívül, hogy – megfelelő adagolás mellett – halainkra nem veszélyes, nem ad további információt arról, hogy a vízből ivó állatok nincsenek-e esetleg veszélyben. Ilyen panaszról eddigi gyakorlatunk során még nem hallottunk, de ez nem jelenti azt, hogy pl. egy-egy érzékeny gyomrú kutya számára nem jelent problémát, ha a frissen kezelt vízből fogyaszt.

Mit tehetünk tehát, ha ilyen irányú kétségeink merülnek fel a tavi algairtó adagolásával kapcsolatban?

Vessünk be vegyszermentes technikát!

Az UVC-lámpa speciális fényt ad. Ha a fénye előtt elvezetjük a vizet, elpusztulnak az abban lévő alacsonyabb rendű élőlények, pl. az egysejtű algák is. A tó vize így láthatóan tisztább, áttetszőbb lesz. Sok szűrőbe már be van építve ez a készülék, de ha a miénkbe nem, és külön vettünk egyet, ezt is csatlakoztatnunk kell a rendszerhez!

Ha pedig nem a lebegő, hanem a felületekre tapadt nyálkás vagy fonalas algákkal gyűlt meg a bajunk, ún. T-Flow Tronic készüléket is vásárolhatunk. Ez kevés rezet adagol a vízhez, így tartja algamentesen a tó vizét.

Használjunk természetes szereket az algák ellen!

Már kaphatók olyan, teljesen természetes szerek, mint például az árpaszalma- vagy a tőzeggranulátum. Ezekből olyan anyagok oldódnak ki, melyek jelentősen csökkentik az algásodást. Ha megvesszük a megfelelő mennyiséget, egy hálós anyagba töltsük (a csomagolás általában tartalmaz ilyen hálót is), és a tóban egy jó vízáramlással bíró helyre tegyük, pl. a szűrőből a tóba visszacsobogó víz közelébe.

Koncentráljunk a megelőzésre!

Árnyékoljuk a tó felületét! Ültessünk tavirózsákat, melyek amellett, hogy leveleikkel árnyékolnak, színes virágaikkal egyébként is minden tavacska ékei. Úszónövényeket is telepíthetünk, ilyen pl. a Pistia és a Limnobium, melyek finom, szerteágazó gyökereikkel még tisztítják is a tó vizét.


Próbáljuk megelőzni a nagy mennyiségű bomlástermék képződését! Ne kerti földbe, hanem speciális tavi földkeverékbe ültessük a növényeket! A boltokban kapható virágföldek foszfát tartalmú műtrágyákat tartalmaznak, melyek megfelelő tápanyagként szolgálnak az algák számára. Ha tavi földet használunk akkor is figyeljünk arra, hogy megfelelő mennyiségű apró szemű kaviccsal fedjük, hogy a növényeink számára hasznos tápanyagok ne egyszerre oldódjanak ki a vízbe.


A halaknak minden alkalommal csak annyi eleséget adjunk, amit néhány perc alatt elfogyasztanak! Etethetjük őket naponta többször is, de soha ne maradjon a vízben bomlásnak induló eleség! FONTOS!: Minél jobb minőségű eleséget használunk, annál többet tudnak belőle megemészteni a halak, vagyis annál kevesebb ürülék kerül a vízbe. Így az algáknak is kevesebb tápláléka lesz!

Múltkori cikkünkben 7 egyszerű tippet adtunk, hogy mire érdemes még figyelni, hogy hosszú távon tiszta maradjon a tavunk vize! Ha tudni szeretnéd mik ezek a tippek, akkor olvass tovább ITT.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük