Kerti tó

Miért érdemes a jobb minőségű haleleségeket választani?

Mivel etessük kerti tavi halainkat

Haleleség manapság igen sokféle kapható, az egészen olcsóktól azokig, amelyek kilónkénti ára a legdrágább kutyatápokéval vetekszik.
Melyiket érdemes választani?
Mitől olcsó az olcsó, és mitől jó minőségűek a kiválóak?
Érdemes halaink táplálékát is éppolyan körültekintően kiválasztani, mint a sajátunkat, ha egészséges és látványos halakat szeretnénk tartani.

Megfelel-e az adott faj igényeinek?

A sok általános étrend mellett már különféle speciális táp kapható, melyek egy-egy faj vagy hasonló fajok igényeinek felelnek meg. Ez sok esetben indokolt is, hiszen számos, speciális étrendi igényű díszhalat tartunk akváriumban. A leginkább köztudott, hogy az algaevő halaknak speciális étrendre van szükségük, de pl. az elevenszülő halak is rendszeresen igényelnek növényi eredetű táplálékot. Amennyiben megoldható, válasszunk a speciális összetételű tápot halaiknak!

Nyersanyagok

Egyszerűen belátható, hogy az állati eredetű nyersanyagok általában drágábbak, mint a növényiek. A főként kukorica- vagy búzadarából készül, és festékkel színezett tápok biztosan sokkal olcsóbbak, mint a halak igényeinek sokkal jobban megfelelő, számos különféle, minőségi állati és növényi összetevőkből készült eleség. Az összetételt egyszerűen ellenőrizhetjük a csomagoláson: a gyártáshoz felhasznál anyagokat kötelező MENNYISÉGILEG CSÖKKENŐ SORRENDBEN feltüntetni. Vagyis: ami előrébb áll a listán, abból több van a dobozban!

Súly

Sokszor nem elég az azonos méretű csomagolások árát összehasonlítani. Nézzük meg, milyen súlyú pl. az egy literes kiszerelés! Az olcsóbb lemezes és extrudált eleségek sok levegőt tartalmaznak, így egy-egy kiszerelésük jelentősen könnyebb, mint pl. a granulált eleségekből. Vagyis kevesebb „anyag” van a dobozban! Így sokszor a látszólag olcsóbb tápok kilónként még drágábbak is lehetnek, mint a jó minőségűek! A halak pedig súlyra esznek, nem a levegőt!

Emészthetőség

A jobb minőségű és az adott faj igényeinek jobban megfelelő eleségekből halaink többet hasznosítanak, így kevesebb távozik belőlük (=ürülék!). Ez egyrészt azt jelenti, hogy kevesebbet kell etetni belőlük ahhoz, hogy halaink tápanyag- és energiaszükségletét fedezzük, másrészt kevesebb szennyeződés kerül nap mint nap a vízbe. A víz így tisztább marad, kevesebb bomlástermék lesz a medencében, ezért az algásodás is kevésbé indul majd el.

Összefoglalva tehát: érdemes kicsit a címkék „mögé” nézni, és a lehetőségeinkhez képest a halaknak legmegfelelőbb, legjobb minőségű eleséget választani, hiszen az első pillantásra drágának tűnő eleségek hosszútávon kifizetődőbbek és megfelelőbbek lehetnek.

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük