Rágcsálók

Kisállat „Húsvétra”: melyiket válasszuk?

vegyünk-e állatot ajándékba

Sok családban a Húsvét is alkalom lehet arra, hogy újabb házi kedvencet vásároljanak. Ez nem feltétlenül rossz ötlet, HA kellő mérlegelés előzi meg, és nem csak rövid ideig tartó fellángolás
Bármilyen állatot fogadunk be vagy vásárolunk, előzően meg kell ismernünk az adott faj igényeit. Csak kellő ismeretek birtokában dönthetünk afelől, hogy vállalni tudjuk-e az állat tartását annak várható élettartamának teljes idejére.

Az alábbiakban a három legnépszerűbb kisállatról adunk néhány praktikus megfontolandó szempontot. A lentiek nem adnak teljes körű információt az adott fajok tartásáról, mégis sokat segíthetnek a legmegfelelőbb kedvenc kiválasztásában.

NYÚL

A nyulak kedves, értelmes állatok, a lakásban – megfelelő felügyelet mellett – átmenetileg akár szabadon engedhetők. Követik gazdájukat, akár ölben alszanak, így sokan „egykének”, kutya vagy macska „helyett” választják őket. A legtöbb nyúl alomtálcára jár a dolgát végezni, ez megkönnyíti majd a dolgunkat a ketrec takarításakor és a szobai futtatáskor is.
Megfontolandók:
Viszonylag nagy helyet igényelnek: ketrecük minimálisan 1 méter hosszú legyen!
A nyúltartást nem csak egy-két évre tervezzük, hiszen kedvencünk akár 10 évig is élhet majd.

TENGERIMALAC

A tengerimalacok mérete kiváló arra, hogy kézbe vegyük őket, és ha már kézben vannak, nyugodtak, és szinte kizárt, hogy harapjanak, vagy épp karmoljanak. Roppant kedves és aranyos állatok, és ma már számtalan szín- és szőrváltozat közül választhatjuk ki az ízlésünknek leginkább megfelelőt.
Megfontolandók:
Társas állatok, így egyetlen tengerimalacot tartani állatkínzás. Válasszunk két azonos nemű állatot, így a felesleges szaporulatot is elkerüljük! Helyigényük a nyulakéhoz hasonló, ezt is figyelembe kell majd vennünk. Megérhetik a 7-6 éves kort is!

HÖRCSÖG

A kereskedelemben és a tenyésztőknél is a szíriai aranyhörcsög és néhány törpehörcsög-faj kapható. Mindre jellemző, hogy magányosan szeretnek élni, így jó választás lehet egy hörcsög, ha kifejezetten csak egy állatot szeretnénk tartani.
Férőhelyük is lehet valamivel kisebb, mint a nyulak vagy tengerimalacok ketrece, de ne felejtsük el, hogy örökmozgó, nagyon aktív állatok, így a ketrec vagy a terrárium megfelelő, változatos berendezésére nagy figyelmet fordítsunk!
Kisméretűek, könnyen kézbe vehetők, de vérmérsékletük igen különféle lehet. Vásárlás előtt tájékozódjunk az adott állat természetéről, és figyeljük meg, hogy tenyésztője (vagy az eladó) hogyan bánik vele.
Megfontolandók:
Ha több állatot szeretnénk együtt tartani, a hörcsögök nem a megfelelő választás!
Életkoruk meglehetősen rövid: 2 évnél nem sokuk él tovább.

„GYEREKSZEMMEL”:

A nyulak nagyon jó választás gyermekes családokban, de előfordulhat, hogy a törpenyúl harapással vagy erőteljes rúgással fog reagálni, ha épp nincs kedve ahhoz, hogy foglalkozzunk vele. Fontos a megfelelő bánásmód, és hogy lehetőleg tájékozódjunk az adott egyed és vonal vérmérsékletéről a vásárlás előtt.

A tengerimalacok szinte minden helyzetben remekül tűrik a babusgatást, simogatást, és praktikus méretük miatt szintén ideális állatok egy gyermekes család számára. Bár – főleg kezdetben – roppant ijedősek tudnak lenni, de ez idővel és a türelmes bánásmód hatására enyhülni fog.

A hörcsögök is lehetnek kézben, de kis méretük és mozgékonyságuk miatt jobban kell vigyázni a balesetekre (pl. leejtés vagy szökés).
Számukra viszont a gyerekszemmel nézve is roppant érdekes és változatos ház- és járatrendszereket tudunk összeállítani/építeni, amit nagy örömmel használni is fognak, így már az állatok puszta megfigyelése is érdekes lesz.

Ha olyan kedvencet szeretnénk, amivel gyermekünk is megfelelő kapcsolatot tud kialakítani (természetesen mindig felügyelet mellett!), mindig kérjük ki a tenyésztő vagy a kereskedő tanácsait a helyes tartásról és foglalkozásról!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük