Akvarisztika

Növénymóka kezdő módra, avagy milyen akváriumi növényt válasszak kezdőként?

akváriumi növények kezdőknek

Benned is sokszor felmerül, hogy milyen jó lenne, ha az akváriumodban szép, dús növényzet lenne? De visszatart a kétkedés, hogy “nálad úgy is minden növény elpusztul”, a “halaid mindig lecsipegetik”,  vagy egyszerűen csak nem akarsz sok időt belefektetni a növények “karbantartásába”? Ezekkel az aggodalmakkal nincsen semmi baj, hiszen mindannyiunkkal előfordult már, hogy egy-egy kiválasztottunk nem érezte jól magát a betelepítés után és valamilyen okból elpusztult. Ez nem jelenti azt, hogy mindegyik növényünk erre a sorsra fog jutni, lehet hogy szimplán még nem találtad meg az “igazit”, ami számára tökéletes környezetet fog nyújtani az akváriumod!
Ebben a cikkben olyan akváriumi növényeket ajánlok kezdőknek, melyekkel bárki könnyen bezsebelhet egy kis sikerélményt kezdő akvaristaként is!

Kezdetek

Első lépésként szeretném elmondani, hogy mielőtt elkezdünk az akváriumunkba növényeket vásárolni érdemes kitalálni, hogy hogyan szeretnénk berendezni azt. Ez a lépés azért is fontos, mert sok funkciója is lehet egy-egy választásnak. Előfordul, hogy az akváriumnak vannak kevésbé esztétikus területei (háttérben lévő szűrő, fűtő stb.), ami egy megfelelő növényválasztással tökéletesen eltakarható. Ehhez azonban ismernünk kell a kiválasztott növény alapvető tulajdonságait. Termet alapján három csoportra oszthatók az akváriumi növények: az előtérbe való kisebb, a középtérbe helyezhető közepes és végül a háttérbe helyezhető nagyobb méretű növények. Azonban még egy fontos igényt is figyelembe kell vennünk a választás során, hogy be kell-e őket ültetni a talajba vagy elég csak a dekorációra rákötözni őket. 
Az utóbbira lássunk is két példát:

Az Anubias, avagy az elpusztíthatatlan
anubias barteri virág

Kicsit túlzással nevezzük elpusztíthatatlannak, de valóban az Anubias-félék szélsőséges körülmények között is képesek életben maradni és fejlődni. Ezek a legtökéletesebb akváriumi növények kezdőknek! Masszív, erős levelei miatt kihívást jelent azoknak a halaknak is, akik kifejezetten szeretik megcsemegézni a növényeinket. Ha a halaink nem táplálékként tekintenek a levelekre, azonban előszeretettel rendezik át az akváriumunkat, az Anubias-félék akkor is jó választásnak bizonyulhatnak.  Hiszen ezek a növények a tápanyagot a vízből nyerik ki.  Az Anubiasok vastag gyöktörzsét nyugodtan ráragaszthatjuk (speciális akváriumi ragasztóval) vagy köthetjük bármilyen dekorációra, uszadékfára vagy sziklára. Nem érdemes a talajba ültetni őket, mert a gyöktörzsük könnyen berohad és ez a növény végét jelenti.

Kifejezetten lassan fejlődő és alacsony fényigényű növény.
Szerencsére számos fajtája van, melyek a nagyságukban, színükben és levélformájukban különböznek. Az előtérbe a kisebb termetű Anubias nanát vagy az aranyló Anubias nana goldot érdemes elhelyezni, a hátrébb lévő területekre pedig a nagyobb termetű Anubias barteri a tökéletes választás.

Bucephalandra, ha az előtérből hiányzik valami

Hasonlóan az Anubias-félékhez, a Bucephalandra sem igényli a beültetést. Ennek a növénynek is számos fajtája létezik, amelyek színben,

bucephalandra

nagyságban és levélformájukban eltérnek. A természetben patakok partján találhatóak ezek a növények, így jól bírják a nagyobb vízáramlást is. Kifejezetten lassan fejlődnek, azonban ha türelmesek vagyunk, akkor egy nagyon szép, bokros növénnyé fog válni, illetve van olyan változata, ami apró virágokkal is kedveskedhet. Alacsony fényigényű növény, de ha különlegesebb színvilágú Bucephalandrát választunk, akkor érdemesebb erősebb fény alatt tartani, különben elveszítheti a színét.
A Bucephalandra lamandau mini red és a Bucephalandra wavy green kisebb termetű növények, ezért az akvárium előterében mutat a legjobban, de nano akváriumokba is ideális választás lehet.

Ha nem szeretnél dekorációs elemeket az akváriumodba vagy csak szereted hagyományosan beültetni az akváriumi növényeidet, akkor pedig az alábbi fajtákat ajánljuk előszeretettel:

Cryptocoryne-fajták, a személyes kedvenceim

 

cryptocorine flamingo

Bár mondhatnám, hogy elfogulatlan vagyok az akváriumi növényekkel szemben, de akkor hazudnék. Az én kisebb akváriumomban abszolút a Cryptocoryne különböző fajtái lettek a befutók, ezért bátran szoktam ajánlani mindenki számára. Szerencsére ennél a fajtánál is elmondható, hogy elég széles választék van belőlük: létezik hosszabb, rövidebb, szélesebb, keskenyebb, hullámosabb, egyenesebb levelű, de válogathatunk a rózsaszínes, barnás és zöldes árnyalatok közül is.  Alapvetően szépen növekszenek alacsonyabb fény mellett is, viszont ha különlegesebb színvilágú növényt választunk, akkor érdemes fényesebb területre ültetni. A Cryptocorine Flamingo is egy ilyen növény, jó megvilágítás mellett egészen élénk rózsaszín árnyalatúak is lehetnek a fiatalabb levelei. Ez a fajta kifejezetten kisebb méretű, ezért az akvárium előterébe ültetve igen látványos lehet. Szerencsére a középtérbe és a háttérbe is válogathatunk a nagyobb méretű, bokrosabb Crypto-félék közül, már csak azt kell eldöntenünk, hogy a zöld vagy a barna szín hiányzik-e jobban az akváriumunkból.

Ahogy láthatjátok, én színek terén a “szerezd meg hát mind”-elvet vallom! 🙂

Echinodorus, amit NE ültess előtérbe

Ha van növény, amit nem érdemes az akvárium előterébe ültetni, akkor az az Echinodorus. Róluk is elmondható, hogy viszonylag sok változatát találhatjuk meg az üzletekben. Azonban a választás előtt érdemes utána nézni, hogy melyik típusnak milyen igényei vannak, mivel az izgalmasabb színű változatok már tápozást és erősebb fényt igényelnek. Akkor miért is említem meg az Echinodorusokat abban a bejegyzésben, ahol akváriumi növényeket ajánlok kezdő akvaristáknak?echinodorusMert létezik két változata ennek a növénynek, amit bátran ki lehet próbálni, ha szeretnénk a szép nagy leveleket látni az akváriumunkban. Az Echinodorus bleheri és az Echinodorus ozelot kifejezetten igénytelen növénynek számítanak. Nincs szükségük rengeteg fényre és külön tápozásra ahhoz, hogy jól érezzék magukat és szépen fejlődjenek a háttérben. Mindenképpen a háttérbe ajánlott ültetni a gyors növekedése és nagyobb levelei miatt. Ha túlságosan átvenné a hatalmat az akváriumunk felett, akkor érdemes megmetszeni, hogy az akvárium többi lakójának is jusson a lámpa fényéből.

Remélem, hogy ez a cikk segített abban, hogy elfeledd a kétségeidet az akváriumi növényekkel kapcsolatban. Hiszen az akváriumi növények között is van pár olyan példány, ami akkor a leghálásabb, ha békén hagyod.
Ha mégis bármi kérdésed lenne a növény választást illetően, akkor bátran keress minket Facebookon vagy személyesen a Méta utcai üzletünkben! 🙂

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük