Kerti tó

5+1 könnyen elkerülhető baki kerti tó építésénél

Tippek kerti tó építéshez házilag

Ígértem, hogy megosztok pár tapasztalatot tóépítéssel kapcsolatban, amit az évek folyamán halmoztam fel. 5 éve foglalkozom tavakkal, ami azt jelenti, hogy évente 30-40 különböző tóval találkozom. Az elmúlt években az emberek egyre többet olvasnak az építés folyamatáról, mielőtt belevágnak, de még így is vannak olyan visszatérő problémák, amikre nem gondolnak.

Most összeszedem nektek pár szóban, hogy milyen hibákkal találkozom nap mint nap és hogyan tudjátok majd ezeket kiküszöbölni.

  1. Tervezzétek meg a tavat!

Na nem arra gondolok, hogy mérnöki pontossággal rajzoljátok le, inkább csak gyűjtsetek sok inspirációt, találjátok ki, hogy mit szeretnétek látni a kertjeitekben.
Tudom-tudom egyértelmű, de higgyétek el nem mindenkinek! Nagyon sokan vágnak bele a tóépítésbe úgy, hogy elkezdik ásni és ahogy esik úgy puffan elven alakítják ki. Szerintem, ha tudjuk, hogy mit szeretnénk építeni, akkor nagyon sok felesleges kiadástól és problémától megkímélhetjük magunkat.

2. Figyeljünk a vízszintre!

A meder ásása közben használjuk a vízmértéket! Ha ránézésre nem is lejt a telkünk, akkor is kell ellenőrizni, meg fogunk döbbenni, hogy centikben mérhető lehet az eltérés. Ez azért nagyon fontos, mert sokan azzal küzdenek, hogy kilátszik a fekete fólia. Ha már az ásás közben meghatározzuk a leendő vízszintet, akkor elkerülhetjük, hogy a későbbiekben mindenféle trükkhöz kelljen folyamodnunk, hogy eltüntessük a kilógó részeket.

3. Megfelelő szegély kialakítása

Sajnos a tószegély kialakításának hibái általában a legszembetűnőbb. Kilógó fóliák, amikről félig már lecsúsztak a kövek. „Gát” a tó peremén, szintén nagy kilátszó fekete fóliákkal. Nem hangzik jól, ugye? A szép, esztétikus tópart kialakítására manapság már rengeteg ötletet találunk az interneten. Ha nem egyértelmű valami, akkor ne féljünk kérdezni! Napjainkban már rengeteg féle képen tudunk tanácsot kérni, a legtöbb szakirányú kereskedésben beszélgethetünk 1-1 tó építővel vagy akár a Facebook csoportokban is találhatunk segítőkész embereket.

4. A szűrő megfelelő elhelyezése nagyon fontos!

Tudom, hogy a szűrőt nem akarja senki se látni a tóparton, így jó ötletnek tűnik a bokrok sűrűjébe eldugni. Gondoljunk bele, hogy azt a szűrőt a későbbiekben takarítani is kell! Egy szúrós bozót mélyén vagy különböző éles szélű díszfüvek koszorújában, egy idő után már senki nem fog szívesen a szűrő közelébe menni. Inkább alakítsunk ki valami megközelíthető zugot vagy egy könnyen mozgatható takarást a szűrőnek.

5. A mocsár zóna kialakítását ne vegyük félvállról!

Praktikussági szempontból nagyon fontos, hogy figyeljünk a meder kialakítása során az apró részletekre is. Fontos a mocsár zóna, szerintem minden kerti tavas kívülről fújja ezt az alapigazságot. De azt tudjuk, hogyan alakítsuk ki úgy, hogy valóban használható legyen? Én erre egy szerintem jól használható tippet szoktam adni. Mégpedig azt, hogy inkább kicsit kifelé lejtsen az ültető perem, így megakadályozhatjuk azt, hogy a gondosan felpakolt köveink ne a meder alján végezzék pár hónap múlva.

+1 Fontos a folyamatos karbantartás!

Akármilyen tavunk van, akármilyen kialakítással leszögezném: Olyan, hogy önfenttartó tó nem létezik! Ha szűrő van azt takarítani kell, ha vízpumpa azt is! Ha növényekkel szűrünk, akkor a növényeket metszeni, illetve ritkítani kell néha. A tavirózsát szintúgy. Sok gond van a tóval? Nem nincs. Ha fű lenne a helyén azt is vágni kéne, nem? Na ez az én elvem: Annyi időt szánjunk legalább a tavunk RENDSZERES karbantartására, mint amennyit füvet nyírunk a kertünkben.

Ha bármilyen kérdésed van a tó építéssel kapcsolatban vagy nem igazodsz ki a temérdek tavas termék rengetegében, akkor várunk szeretettel az Aqua Pet-nél Budapesten! 🙂

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük