Kerti tó

15 legnépszerűbb kerti tavi növény

népszerű mocsári növények

Összegyűjtöttük nektek a vásárlóink által legkedveltebb tavi növényeket, amik jó iránymutatás lehet minden kezdő tavas számára. A felsorolás egészen vegyes lett, van köztük lebegő növény, virágzó és sásféle is. Következzen a 15 legnépszerűbb kerti tavi növény listája.

  1. Pistia

Az első helyen szerepel nálunk a sokatok által kedvelt, hatalmas népszerűségnek örvendő pistia, vagy más néven az úszó kagylótutaj. Ez a növény a víz tetején lebegve díszíti tavunkat zöld leveleivel. Könnyen tartható, gyorsan szaporodó növény, mely új hajtásait egész nyáron hozza. Kifejezetten hasznos, hisz árnyékával és hatalmas gyökereivel csökkenti a tavunkban képződő zöld algát. Egyet ne feledjünk, nem telel át nálunk!!

kagylótutaj

      2. Kolokán vagyis a vízi kaktusz

Más néven Stratiotes Aloides, a kagylótutajhoz hasonlóan, ez is a víz tetején lebeg, viszont szép fehér virágait májustól augusztusig hozza. Hatalmasra megnőhet, átmérője elérheti akár a 40-50 centimétert is!

kolokán

 

      3. Caltha Palustris, mocsári gólyahír

A dobogósok közül az utolsó a Caltha Palustris, vagyis a mocsári gólyahír. Levelei széles szív vagy vese alakúak. Sárga virágai 3,5 – 4,5 cm átmérőjűek. Napos helyen tavasszal virágzik, árnyékos helyen viszont még júniusban is látni lehet a gyönyörű, sárga virágait. Apró trükk, hogy az egyik legkorábban virágzó növényünkben az ősz folyamán is gyönyörködhessünk: virágzás után, amikor elkezdenek barnulni a levelei vágjuk gondosan vissza, így a növényt egy másod virágzásra bírhatjuk.

mocsári gólyahír

     4. Mentha Aquatica

A mocsári menta akár 80-100 cm-re is növő évelő növény. Kicsi, tömött virágai rózsaszínesek, lilásak. Megdörzsölve erős mentaillatot áraszt. . Mocsári zónába ültessük, ahol a töve vízben állhat. Ültetési mélységre a legideálisabb 10-20 cm. Gyökere nagyon gyorsan szövevényes hálót alkot, így kitűnő választás akár szűrőtavakba is. Ehető! A nyári nagy melegben nincs is jobb, mint egy mentás limonádét szürcsölni a kerti tavad partján, nem? 🙂

mocsári menta

       5. Iris Pseudacorus

A hazánk természetes vizeiben is fellelhető sárga mocsári nőszirom hatalmas virágaival gyönyörű színfoltja lehet kerti tavunknak. Különösen kedvelt japán jellegű kertekben, kerti tavakban. Ültetési mélységnek általában a 20 centi körülit szoktuk javasolni, így is hatalmas 80-100 cm magasra is megnőhet!

mocsári sárga írisz

       6. Butomus Umbellatus, virágkáka

A virágkáka hazánkban a mocsaras, és lápos területeken igen gyakori növénynek számít; a mocsári növényzet egyik legszebb faja. Júniustól augusztusig hozza rózsaszín virágait. A növény 80-100 cm magasra nő, de virágai jócskán kimagaslanak, akár 30-50 centivel a levelek fölött!

virágkáka

        7. Carex Nigra, fekete sás

A fekete sás tavasszal nagyon kihajtó növény, tavasszal nyíló fekete virágzata az egyik legkedveltebb sásfélévé teszi. Sűrű, tömött állományt képez, és hajlamos a túlszaporodásra. Kiváló szűrőtavakba, de rendszeres karbantartást és gyérítést igényel!

fekete sás

  8. Lythrum salicaria, réti füzény

A réti füzény virágzási ideje hosszú, egy-egy tövön több száz apró orgonára hasonlító virág fejlődik egymás után. Ha a hajtáscsúcsokat visszacsípjük, tömöttebb bokrokat növeszt. Nagyon változó a növény magassága, 60 centimétertől egészen 150 centiméterig is megnőhet. A kifejlett termetét a környezete határozza meg.
A növény népszerűségét a látványos virágzat mellett valószínűleg az okozza, hogy magról szaporodik, így évről-évre egyre több rózsaszínű virágban gyönyörködhetünk a tavunk partján.

réti füzény

        9. Pontederia

Pontederia avagy sellővirág több fajtáját is megtalálhatod a magyar kerti tavakban. Akár 30 cm mélyre is ültethető, de ennek ellenére akár 60-80 cm magasra is megnőhet. Kissé viaszos, ovális levelei közül hosszú száron tör elő a lila, kék vagy fehér virágzat.

pontederia

       10. Tavirózsák

A tavirózsa tavasztól, őszig csodás virágokkal borítja be a tavunkat, ezzel az egyik leglátványosabb tavi növények közé sorolhatjuk. Emellett nagyon hasznos is lehet, hisz leveleivel árnyékot ad a tó vizének, így kevésbé melegszik fel, ezzel visszaszorítva az algásodást.

tavirózsa

        11. Anemopsis Californica

A szokatlan alakú, méz illatú virágai és a levélzete, kicsit hűvösebb időben vöröses árnyalatúra változnak, ez adja a kaliforniai vízipipacs legfőbb jellegzetességét. Kifejezetten kedveli a mocsárzónák mellett a tavunk patakos részeit! Nem nagy termetű, maximum 30 cm magasra nő.

kaliforniai vizipipacs

        12. Lobelia Queen Victoria

Lobelia Queen Victoria, tűzpiros mocsári lobélia. Vízparton élő, sötét bordó levelű, bokros mocsári növény. Nyár második felétől a tűzpiros virágaival még látványosabbá teszik a tavunk partját.  Fagytűrő, és igen dekoratív növény.

lobélia

        13. Rumex Sanderiana, vérsóska

Rumex sanderiana vagyis a vérsóska, napos, vagy félárnyékos helyen érzi jól magát. Zöld ovális levelein az erezet bordó színben pompázik, ezáltal a levélzet nagyon mutatós. A látványos kinézete mellett az a másik legjobb tulajdonsága, hogy akár a nyári salátádat is gazdagíthatod vele, hiszen nagyon ízletes!

vérsóska

         14 Lysimachia nummularia, pénzlevelű lizinka

A pénzlevelű lizinka kúszó, talajtakaró növény, aminek apró sárga virágai egész nyáron virítanak. Nevét (pénzes levelű) apró, kerek leveleiről kapta. Patakpartokon, csobogók mellett a legmutatósabb, de akár a balkonra is kiültethető, megfelelő locsolás mellett!

lizinka

       15 Sagittaria Japonica

A széleslevelű nyílfű szokatlan nyíl alakú levelei miatt lett népszerű a kerti tavasok körében.  Meleg igényes, ezért napos helyet válasszunk neki! 10-15 centi mélységre érdemes ültetni, viszonylag nagy méretű 60 cm magas bokrokat alkot.

nyílfű

Ha sikerült kiválogatnod a tavadhoz a megfelelő növényeket, akkor olvasd el rövid útmutatónkat arról, hogy HOGYAN ÜLTESSÜNK KERTI TAVI NÖVÉNYEKET?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük