Kerti tó

Hogyan ültessünk tavi növényeket?

mocsári növények ültetése kerti tóba

Sokan kérdezik tőlünk, hogy hogyan is kell a kerti tavunkba a mocsári növényeket elültetni. Egyáltalán el kell-e ültetni, vagy elég csak a kavicsba berakni.  A megvásárolt növényeket át kell-e ültetni.

Hát vegyük sorba, hogy mit is kell tenni miután megszereztétek az áhított mocsári növényeket.

Szerintem óriási tévhit , ha a frissen vásárolt, szedett, vagy kapott növényt csak kavicsba szeretnék berakni. Minden új telepítésű növénynek ahhoz, hogy erőre kapjon és szépen el kezdjen fejlődni, igenis szüksége van jó minőségű talajra. Hol látunk a természetben olyan tavakat, ahol csak kavics van és buján nőnek a növények? Mert én még nem láttam ilyet.
Ha régebbi a tó, akkor ott már lehet egy iszap réteg, ami táptalajként szolgál, de egy új építésű  vagy frissen tisztított tónál ez még nem alakult ki.

Való igaz, hogy nem szerencsés a tiszta szép vizet teleszórni földdel, egy rosszul elültetett növény elhelyezésekor.

Hogyan is kell akkor helyesen elültetni a növényeket?

Mindenképp szerencsés valamiféle edénybe ültetni. Ez mindig olyan legyen, amit jól átjár a víz. Ehhez vannak a megfelelő ültető kosarak. Nagyobb terjedelmű, gyorsabban növő növényeknek és a tavirózsáknak, mindenképp nagy, minimum 30*30-as méretű ültetőkonténert válasszunk. A kisebb növényeknek én személy szerint jobban szeretem az ovális ültető kosarat, mert többféle növényt lehet benne együtt elhelyezni, és természetesebb hatást lehet elérni.
Természetesen, ha van olyan ültető zónánk kialakítva, ahonnan a kavics és föld nem fog a tó aljára kerülni napokon belül, akkor az ültető konténer használatát elkerülhetjük.

Ezután érdemes az ültető konténert kibélelni. Lehet geotextillel, de én jobban szeretem a jutából készült kosárbetétet. Ez egy teljesen természetes anyag, mely elkorhad mire a növényünk gyökerei átjárják a földet és már nem engedi, hogy a föld a tó vizében kössön ki.
Hogy miért nem szeretem a geotextilt erre e célra? Ha valaki ültetett már át gyökérrel átszőtt, jó nedves, geotextilbe ültetett növényt.. hát annak nem kell magyarázni.

Ezután kerül a kibélelt kosárba a jó minőségű, lehetőleg tavi föld. Nekem nincsenek túl jó tapasztalataim az általános virágföldbe ültetett mocsári növényekről. 

Hogy miért ajánljuk inkább a tavi földet? Mert az általános virágföldek tartalmazhatnak olyan műtrágyákat, amitől a tavunkban elősegíti az algák szaporodását.
Mindig azt szoktam mondani, hogy ha már megépítettünk egy szép tavat, esetleg nem kevés pénzből, miért ezen a pár száz forinton spóroljunk.
Ha nem akarjuk a véletlenre bízni inkább kifejezetten tóba való tápgolyót vagy tápoldatot használjunk! Ezek általában nem tartalmaznak foszfort, így nem az algáknak fognak tápanyag utánpótlást biztosítani.

Ebbe helyezzük az ültető konténerből óvatosan kiszedett növényeket. Szépen körülrakjuk még földdel a szabad helyeket, óvatosan lenyomkodva. ezután ráhajtjuk a kosárbélelő juta felső széleit. Ha túl sok lenne, nyugodtan vágjuk le egy kicsit. Ennek tetejére mehet a kb. 2 cm-es kavicsréteg. Ez több szempontból is jó.  A halak nehezebben tudják kiturkálni, nem jön ki a föld a növény vízbehelyezése során és nem utolsó sorban esztétikusabb látványt nyújt.

Ezután nagyon fontos, hogy a teli kosarakat jó alaposan áztassuk be vízbe. Ez lehet egy lavórban, de praktikusabb, ha egy locsolókannával locsolgatjuk.
Miért fontos ez? Mert a föld  jól meg tudja szívni magát, és véletlenül sem  esik meg, hogy a föld belemosódjon a tiszta vizű tavunkba.

Végül már csak el kell helyeznünk a növényeket a megfelelő helyre a kerti tavunkba.

Ugye, hogy nem ördöngösség?  Vágjatok bele bátran!

Jó ültetést és jó tavazást!

Móni

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük