Akvarisztika

Tipikus hibák kezdő akvaristáknál – avagy mire figyeljünk az első akváriumunknál

Milyen hibákat követnek el a kezdő akvaristák

Mindenki elkezdi egyszer. Sok más hobbitól eltérően, az akvarisztika világa nem feltétlenül magától értetődő, és már az első hibáknak végzetes következményeik lehetnek. Ezért nagyon fontos, hogy előzetesen tájékozódjunk. Természetesen nem lehet mindent tökéletesen kezdeni, így folyamatos odafigyelésre és elkötelezettségre lesz szükségünk, hogy a medence lakói jól érezzék magukat.

Vevőink üzenetei és kérdései alapján összeállítottunk egy listát azokból a tipikus hibákból, melyeket a kezdő akvaristák gyakran elkövetnek. A gyakorlott akvaristáknak sokszor mosolyt csalnak az arcára, de ha őszinték vagyunk: ugye ezeket a hibákat mi magunk is elkövettük kezdő korunkban?

Időkapcsoló

Egy egyszerű időkapcsoló nagyban meg tudja könnyíteni az akvarista életét. Segítségével szabályozhatjuk a megvilágítás idejét, a széndioxid adagolását és a pumpák működését. Könnyű elfelejteni, hogy a szűrő nem csak egy egyszerű porszívó, ami rendszeresen eltávolítja a „koszt”, hanem az akvárium szíve, ahol leginkább biológiai lebontó folyamatok zajlanak. Ennek érdekében a baktériumoknak folyamatos oxigén- és tápanyag-ellátásra van szükségük. Ezért a szűrőt soha nem szabad néhány percnél hosszabb időre kikapcsolni, mert a baktériumok elpusztulnak, a mérgező nitrit és ammónia szintje pedig rövid idő alatt megemelkedik. (A víz ammónia- és nitrit-tartalma a JBL megfelelő tesztjeivel könnyen mérhető). Ennek jellegzetes jele a homályos víz, a halak apatikus viselkedése és pipálása a vízfelszínen.

A megvilágítás ideje

Érthető, ha az akvárium látványát a lehető legjobban ki akarjuk élvezni: munkába indulás előtt, munka után, és lefekvés előtt is. De ha ezt így tennénk, a világításnak reggel 6-tól éjfélig működnie kellene. Ez nem csak stresszt okoz a halaknak (melyek így könnyebben megbetegednek), hanem az algák nemkívánatos növekedését is elősegíti. Vegyünk példát a természettől a megvilágítási időt illetően! A nyári hónapokban, amikor a legmagasabb a napos órák száma (a leghosszabb nappal reggel 4.40-től este 9.36-ig tart, ami 16 óra 56 percet jelent), közel 9,3 órával többet süt a nap, mint télen (a legrövidebb nappal 8.15-től 3.54-ig tart, ami összesen 7 óra és 39 perc). Ha a középértéket vesszük, kb. napi 12 órát kapunk. Ez azt jelenti, hogy az akvárium megvilágításának napi ideje ne lépje túl a 10-12 órát.
Én személy szerint csak 8-10 órára kapcsolom fel a világítást.

Éhesek a halak

Ha eleséget szórunk az akváriumba, a halak rárontanak – láthatóan éhesek. Ha megismételjük, a reakció ugyanaz. Vagyis a halak mindig éhesek?
A válasz igen, mert a halak soha nem telnek el az eleséggel. Ezért naponta 1-3 alkalommal kis adagokkal etessük őket, még egy heti egy koplaló nap is helyes lehet. A túletetést arról lehet észrevenni, hogy megmaradt eleség úszik az akvárium fenekén, a víz pedig erősen szennyezett. A víz vezetőképessége és a nitrátszint gyorsan emelkedik. Egy idő után a halak elhíznak, és fizikai problémáik lesznek. 

Illetve a megmaradt táp hozzájárul a vízminőség romlásához. A megemelkedett nitrátszint a halak dögléséhez vezethet, ezért mindig csak annyi eleséget adjunk halainknak, amennyit pár percen belül elfogyasztanak.

Vízcsere

Az akvaristák tudják, hogy a vízcsere a víz egy részének cseréjét jelenti. Ez nem azt jelenti, hogy az akváriumban lévő összes vizet lecseréljük. A talaj átmosása és a szűrő tisztítása sem ide tartozik. Ha mindezt egyszerre végeznénk, elpusztítanánk a baktériumokat, és hirtelen megváltoznának a vízparaméterek.

A mi ajánlásunk alapján az 1-2 hetente végzett 1/3-os vízcsere a legideálisabb. Mindig figyeljünk, hogy a cserevíz hőmérséklete közel azonos legyen az akvárium vizének hőmérsékletével. Illetve, ha nincs otthon állott vizünk, akkor érdemes antiklórt tenni a friss cserevízhez.

Algák

Ezek tényleg meg tudnak őrjíteni minden akvaristát. Pedig ha nem szaporodnak túl, ők is az egészséges biológiai rendszerek részei. Az algák legtöbbször véletlenül kerülnek a medencébe, és hirtelen elszaporodnak. „Mindent elölről kell kezdeni!” – hangzik sokszor az ítélet, és senki sem gondol arra, hogy ez sem nem kezeli a problémát véglegesen, sem az okot nem szünteti meg. Minden algának megvan az oka, és a vízértékek, a világítás vagy a széndioxid-adagolás változtatásával visszaszoríthatók. Új növények betelepítése is segíthet. Az újrakezdés mindig a legrosszabb megoldás.

Ha érdekelnek az akváriumodban megjelenő leggyakoribb algatípusok okai és kezelésük, akkor olvasd el blogbejegyzésünket a témáról ITT.

Csigák

A kertben sem szeretjük őket. A csigákat gyakran a növényekkel telepítjük be az akváriumba, ahol jó életfeltételeket találnak. Ez nem mindig probléma, mert elfogyasztják a felesleges eleséget, és „tisztán tartják” a medencét. Sok fajuk hímnős, és gyorsan szaporodik. Amikor túlszaporodnak, gyakran elfelejtjük, hogy a túletetés és így az akváriumban lévő többlet eleség az ok. Gyakran „csigaevőket” és „újratelepítést” javasolnak, de szerintünk ezek a legrosszabb megoldások. Ehelyett csökkenteni kell az etetést, és alaposan át kell tisztítani a talajt. A JBL LimCollect segítségével naponta sok csigát tudunk elfogni, így a probléma néhány hét alatt megszűnik.

A tiszta víz = jó víz

Azt gondolhatnánk, hogy ez igaz, pedig sok mérgező anyag nem csak láthatatlan, de szaga sincs. Így a rendszeres (hetenkénti) vízteszt létfontosságú, ha bármilyen rendellenességet veszünk észre az akváriumunkban. Csak így lehet megállapítani, hogy a halakkal minden rendben, vagy pedig várhatók-e problémák.

Növényesítés

Ha túl sok a növény, nem látom a halaimat – mondta egy vevő a növényes részlegnél. Hamar belátható, hogy ez nincs így. Sok akváriumlakó csak akkor bátorodik fel, és mutatja legszebb színeit, ha sűrű növényzet között úszkálhat. Emellett a növények pozitív hatással bírnak az akvárium egészére, mert oxigént termelnek, és megelőzik a nem kívánt algásodást. A legjobb, ha a talaj felületének legalább 50%-ára növényeket telepítünk.

Ha szeretnétek csodaszép növényeket nevelni az akváriumotokban, akkor olvassatok tovább ITT.

A növények tápozása

A növények is megéheznek, és tápanyagokra van szükségük (mikro- és makrotápanyagokra), valamint megfelelő fényre és széndioxidra ahhoz, hogy szépen növekedjenek. Ezek a feltételek mind megtalálhatók a természetben, de az akváriumban sok esetben nincs elég belőlük még akkor sem, ha halaink erősek és egészségesek. Persze vannak olyan növények, melyek kevés CO2-dal is beérik, de ezek is jobban fognak fejlődni, ha pótoljuk azt.

Betegségek

Az emberekhez hasonlóan a halaknak is van immunrendszerük. A jó táplálás és az ideális tartási körülmények egészségesen tartják az állatokat. Sajnos azonban a legegyszerűbb tényezők okozzák a legtöbb betegséget. A nem megfelelő vízértékek, a lejárt vagy gyenge minőségű haleleség, a túl hosszú megvilágítási idő és a zaj folyamatos stresszt jelentenek. De a territoriális harcok és nézeteltérések, a nem megfelelően összeállított halállomány, a hiányzó búvóhelyek és territóriumok is lehetnek okok. Ha a betegség olyankor lép fel, amikor nem telepítettünk be új halakat, a fentiek egyike lesz a kirobbantó ok.

Gyakran a kereskedőt okolják, hogy „beteg” halakat adott el, ilyenkor elfelejtik a szállítással járó stresszt, és az otthoni, esetleg teljesen más vízértékeket. Ezért van az, hogy a boltban a halállomány teljesen egészséges, az általunk vásárolt hal pedig megbetegedett. Illetve azt se felejtsük, hogy a kereskedésekben rendszeres az állatorvosi ellenőrzés! Biztosítsunk csendes és gyors szállítást, otthon pedig hosszú és lassú beszoktatást az újonnan vásárolt halainknak.

Zaj

Az akvárium csendes világ. Nincs kiabálás és zajongás. De mégsem tökéletes a csend. Hallani lehet a szűrő enyhe csobogását és morgását. Ami megnyugtató az egyik embernek, őrületben tudja kergetni a másikat. Ha érzékenyek vagyunk a zajokra, ne tegyük a hálószobába az akváriumot! A nappaliban jobb helye lesz, de az igazi akvarista úgyis csak légpumpa folyamatos berregése mellett tud békésen aludni. Ezzel együtt a halak a legcsendesebb állatok!

A ráfordított munka

Túl sok a munka az akvárium körül? Ez a hobbinkra fordított idő, szerintem jó és kellemes elfoglaltság. Akár a halakat etetjük, vizet cserélünk, vagy csak a berendezést igazgatjuk, mindez megnyugtatóan fog hatni. Egy 60-450 literes akvárium nem igényel több időráfordítást heti fél óránál (ami nem több mint napi 4,3 perc!).

Reméljük, hasznos volt ez a kis áttekintés. Egyszerre mindig csak egy probléma megoldására koncentráljunk! Egyszerre csak egy tényezőn változtassunk, és legalább 7 napig figyeljük a következményeket! Csak ez után változtassunk valami máson! Az akvarisztika igényel némi türelmet, végül pedig színpompás halak és eleven víz alatti dzsungel lesz a jutalom. Ne essünk pánikba, mert problémák merültek fel: lassan meg fognak szűnni. A kapkodás ritkán vezet eredményre, véglegesre pedig biztosan nem.

Ha bármilyen egyéb kérdésetek van látogassatok el boltunkba! 🙂

forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük