Terrárium

Hogyan érezze magát jól a görög teknősünk?

Mire van szüksége egy görögteknősnek?

 A görögteknősök tartásáról röviden.

Hogyan érezze magát jól a görög teknősünk?

Az elmúlt időszakban egyre szélesebb körben ismert állat a görög teknős. Ezzel együtt sokan válasszuk házi kedvencnek is. De vajon tisztában vagyunk-e, hogy mire is van szüksége?

A lakásban terráriumban tarthatjuk őket.  A fiatal teknősöknek elegendő egy 40×60 cm-es, de a kifejlett teknősöknek ennél lényegesen nagyobb tér kell.

A terrárium talajának legjobb a kerti föld, amiből ásványi anyagokhoz is juthatnak az állatok. Ezen kívül bármilyen elemmel díszíthetjük a terráriumot, ami nem ártalmas a teknősnek. Fontos, hogy legyen számára egy búvóhely, ahová elvonulhat.
A terrárium egyik felét érdemes egy 60W-os melegítő lámpával megvilágítani, ez elegendő meleget biztosít a teknős számára (nagyjából 34-38°C). Az égő kiválasztásakor olyat válasszunk, amely fénye UV A-t tartalmaz. Ez elősegíti az állatok természetes viselkedését és vitalitását.
Éjszaka természetesen ezt le kell kapcsolni.

Ha van lehetőségünk, akkor a teknősnek kialakíthatunk egy kerti kifutót, ahová a melegebb hónapokban kitehetjük.

A görög teknős növényevő. Ezért etetésénél legegyszerűbb, ha a közelben levő rétről szedünk neki lágy szárú növényeket, mint például gyermekláncfű, lóhere, lucerna vagy vad százszorszép. Arra figyeljünk, hogy olyan növényeket szedjünk, amiket nem kezeltek vegyszerekkel, mert az a teknősünk életébe is kerülhet! Ezek mellett kis mennyiségben zöldségeket és gyümölcsöket is adjunk neki.
Állati eredetű táplálékot NE etessünk a teknőssel!

Kiegészítő táplálékként kalcium tartalmú eleséget vagy kalcium port, vagy eredeti szépiát adjunk. Ma már léteznek olyan teljes értékű tápok, amik bio növényrészekből állnak, de tartalmaznak minden olyan szükséges vitamint ami a teknősök számára elengedhetetlen.

Csak CITES engedéllyel tartható. Csak ilyen engedéllyel rendelkező teknőst vásároljunk!
A kis teknősök fényképes engedélyét félévente meg kell újítani! Amikor a görög teknős páncélhossza eléri a 10 cm-t, mikrochipet kell beültettetni állatorvossal.

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük