Akvarisztika, Terrárium

Akváriumi fűtők: melyiket válasszuk?

MElyik akvárium fűtő a legideálisabb

Praktikus tanácsok, hogy hogyan igazodjunk el az akváriumi fűtők világában.
Milyet válasszunk?
Mire figyeljünk vásárláskor?
Melyik számunkra  a legpraktikusabb?

 Régebben csak olyan készülékeket árusítottak, melyek áram alá helyezve folyamatosan fűtötték a vizet. Használatuk mellett folyamatosan ellenőrizni kellett a vízhőmérsékletet, és időnként áramtalanítani őket, hogy ne fűtsék túl forróra a vizet. Szerencsére a technika fejlődése az akvarisztikában is érződik, ezért ma már csak biztonságos fűtőtesteket lehet kapni.

Ma már szinte kizárólag ún. automata fűtőket árusítanak. Ezeken beállítható, hány fokot tartsanak. Ha a víz elérte ezt, a fűtőbe épített termosztát kikapcsolja a fűtőt, és csak akkor indítja újra, ha a vízhőmérséklet újra a beállított érték alá esik. Ezért nagyon fontos, hogy az akváriumunk méretének megfelelő fűtőt válasszunk. Ez szerencsére nagyon könnyű, mert a gyártók már feltüntetik a termékek csomagolásán, hogy mekkora akváriumba ajánlják. Ha bizonytalanok vagyunk kérjük nyugodtan az eladók segítségét, ők sokszor személyes tapasztalat útján tudnak majd nekünk megfelelő fűtőt ajánlani.

A legtöbb fűtő teljesen vízálló, így víz alá meríthető. Úgy helyezzük el, hogy folyamatosan jó vízáramlás érje, pl. a szűrő közelébe. Így hatékonyabb lesz a fűtés, és azt is elkerülhetjük, hogy különböző víz hőmérsékletű részek alakuljanak ki a vízben.

A boltokban általában több típusú fűtő található. Leggyakoribbak a hagyományos belső fűtő. Ezzel általában nem tudunk félre lőni, ha nincsen különleges igényű akváriumunk.
Vízi teknősök mellé is jó ez a típusú fűtő, arra kell figyelni, hogy olyat válasszunk, amin található külső borítás az üvegen, nehogy a teknősünk megégesse magát.

Vannak azonban únkülső fűtőtestek is, ezeket a külső szűrőből az akváriumba vezető csövet  megszakítva kell bekötni. Igen praktikusak, mert nem foglalnak el helyet a medencében (pl. Hydor ETH fűtők). Sőt, egyes külső szűrők már a fűtést is tartalmazzák.

Ha terráriumunk van akkor választhatunk fűtőkábelt vagy fűtőlapot is. Ezeknek két típusa létezik van , ami egyáltalán nem vízálló, ezeket a terráriumon kívül kell elhelyezni. Van, ami vízálló, ezeket a talajba kell óvatosan elhelyezni (ne érje a növények gyökerét, illetve az állatok ne tudják kitúrni).
Fűtő lapokat előszeretettel alkalmaznak trópusi kisállatok terráriumában is!

Terráriumokhoz választhatunk még különböző izzókat, amikkel fűthetjük a terráriumunkat. Ezekből van, amik fényt is adnak, de akadnak egyszerű kerámia izzók, melyek csak fűtésre szolgálnak.

Mekkora fűtőt válasszunk?

Minden fűtőn megadják a maximális fűtőteljesítményt (W). Ha szoba hőmérsékletű helyiségben álló akváriumról beszélünk, általában nem követünk el hibát, ha az akvárium literszámával nagyjából megegyező Watt-számú fűtőt vásárolunk. Tehát pl. egy 100 literes akvárium melegítését egy 100 Wattos fűtővel oldjuk meg. Mindenesetre mindig olvassuk el a készülék csomagolásán is, az adott fűtőt mekkora akváriumhoz javasolják.
Mi történhet, ha nem megfelelő fűtőt választunk? Ha a fűtő túl kicsi, hiába működik folyamatosan, nem lesz képes a kívánt hőmérsékletre fűteni a vizet. Ha a fűtő túl nagy, és esetleg elromlik a szabályozása, nem fog kikapcsolni, így túlfűtheti a vizet.
Mindettől függetlenül érdemes egy megbízható hőmérővel is folyamatosan ellenőrizni a hőmérsékletet.

Ha a terráriumunkba az izzóval történő fűtést választjuk, akkor mindenképpen érdemes a megfelelő magasságra figyelni, nehogy a lámpa közelsége megégesse kedvencünket.

Egyéb, praktikus szempontok
Méret: Az újabb fűtők általában már kisebbek, kompaktabbak, mint a régi típusok. Az különösen akkor fontos, ha egy viszonylag kisebb medencénk van, és nem mindegy, hogy a technika mennyi helyet foglal.
Anyag, ellenállóság: A jó minőségű fűtők viszonylag vastag üvegből készülnek, így pl. ütésnek is jobban ellenállnak. Vannak olyan típusok is, melyekben nem izzószál, hanem speciális felület fűt, ezért üvegük nem reped el, ha véletlenül bekapcsolva vesszük ki őket a vízből, vagy elpárolog róluk a víz.
Beállítás: Szinte mindegyik fűtőn fél fokonként tudjuk beállítani a kívánt hőmérsékletet. Ellenőrizzük, mennyire könnyen hozzáférhető és elmozdítható a szabályozó gomb!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük