Kerti tó

Miért kell lék a kerti tóra?

téli befagyásgátlás kerti tavakban
befagyott kerti tó

Minden tótulajdonos szembesül a hideg téli napokon, hogy egybefüggő jégpáncél alakul ki a taván. Természetesen vannak, akik már ősszel utána néznek annak, hogy hogyan kell téliesíteni a kerti tavat, ahol akaratlanul is szembe találkoznak a befagyásgátlók tömkelegével.

De azt tudjuk, hogy miért is baj valójában, ha teljesen befagy a tavunk? Hogy miért is kell lék a tóra?

A jégtakaró megakadályozza, hogy a szerves anyagok bomlásából származó gázok (metán, kénhidrogén), eltávozzanak a tóból, ami könnyen megmérgezheti a halait. A halak így nem tudnak megfelelő oxigénhez jutni és megfulladnak. Tavasszal olvadásnál, ha haltetemekkel találjuk szemben magunkat és kellemetlen szagot érzünk, akkor elég valószínű, hogy a lék hiánya végzett a halainkkal.

Ezért érdemes figyelni már a tó téliesítése előtt arra, hogy megóvjuk a tavunkat a lombhullástól, hogy minél kevesebb növényi hulladék kerüljön a tó fenekére.
Illetve ezért is nem szabad már ilyenkor (5-10 fok alatt) etetni a halakat, hisz a lelassult anyagcseréjük miatt az el nem fogyasztott eleség is szerves hulladékként halmozódik fel a tó vizében. Az ősz beköszöntével különösen ügyeljünk arra, hogy csak jó minőségű, kifejezetten erre az időszakra ajánlott tápokkal etessünk. Ezeknek a tápoknak az összetevői jobban fel tudnak szívódni a halaink szervezetében, így a tavunk vizét kevesebb ürülék fogja szennyezni. 

Természetesen ezek csak óvintézkedések, hogy minél kevesebb szerves anyag kerüljön a  tó aljára, de nem fogjuk tudni megakadályozni, hogy a téli időszakban gázok keletkezzenek a tavunkban. Ezért kell mindenképpen egy kis lyuk a jégen, hogy ezek egyszerűen távozhassanak.

Lék a kerti tavon

Mit tehetünk, hogy legalább egy kis részt jégmentesen tartsunk?

Semmiképp se essünk neki a fejszével, mert zaj megzavarja a halak téli vermelését, és a fóliát is megsérthetjük!

Ha nem gondoskodtunk időben a léktartóról és saját kezünkkel kell léket csinálni a tavunkra, akkor egy nagyon jó házi praktikával megtehetjük ezt. Válasszunk ki a konyhából egy fém lábast, amit nem sajnálunk és töltsük meg forró vízzel. Ezt helyezzük a jég felszínére. Figyeljük, hogy ha kihűlt a víz, de még nem olvasztotta meg a jeget, akkor töltsük újra! Ezzel a módszerrel egyszerűen, a halak bolygatása nélkül vághatunk léket a tóra!

A lék megtartására többféle megoldás létezik:

  1. Amikor egy kis teljesítményű vízpumpával a tó alsóbb rétegeiben lévő 4-5 Cesius fokos vizet folyamatosan a felszínre juttatjuk. Vannak speciálisan ilyen elven működő léktartók, de egyszerű megoldás lehet, ha a nyáron használt csobogónkat hagyjuk, hogy mozgassa a víz felszínét. (A szűrőt mindenképpen csatlakoztassuk le a rendszerről, mert könnyen szétfagyhat!!)
  2. Egy tófűtő belógatásával érjük el, hogy lék alakuljon ki a víz felszínén. A tévhit ellenére ezek a fűtők nem fűtik fel az egész tavunkat! Éppen hogy csak egy kis részen fűti, hogy lék képződjön a tó felszínén.
  3. A legelterjedtebb a légpumpával működő léktartók, ezeket általában hungarocellel együtt szoktuk ajánlani, a hatásfok növelése érdekében. Ezek egy külső légpumpával működnek, amik amellett, hogy nem hagynak a tó felszínén egy kis részt befagyni, levegőt is juttatnak a vízbe.

Ezekre a termékekre még szükséged lehet:

Télen is figyeljünk csodaszép halainkra, hogy tavasztól újra gyönyörködhessünk bennük!!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük