Akvarisztika

Akvárium talaj: esztétikum és praktikum

akvárium talaj fontossága

Az akvárium talaj fontos része a látványnak, amit medencénk nyújt, ugyanakkor számos funkcióval is bír, melyek mind hozzájárulnak majd kis vízi világunk egyensúlyának fenntartásához. Amellett tehát, hogy a nekünk leginkább tetsző sódert, homokot vagy mesterségesen előállított talajt megvásároljuk, érdemes olyat választani, ami hatékonyan hozzájárul ehhez az egyensúlyhoz.

Tekintsük át először a talaj funkcióit!

A növények rögzítése

A vízi növények egy része kiterjedt gyökérzetet növeszt, és sok tápanyagot szív fel a talajból. Más növények pedig csak néhány szál, éppen csak a rögzítést szolgáló gyökeret fejlesztenek.

A növények táplálása

A legtöbb növény sok tápanyaghoz jut a gyökerein keresztül. Fontos tehát, hogy az általunk használt akváriumtalaj mennyi tápanyagot képes megkötni, és a növények számára átadni. Ma már léteznek olyan termékek is, melyekhez a növénytáp már eleve be van keverve (pl. JBL AquaBasis). De olyan növénytápok is kaphatók, melyeket bármely talajhoz hozzá tudunk keverni (pl. JBL Florapol).

Szűrés: 

Egy jó szerkezetű, nagy felületű, porózus talaj szűrőként is funkcionál: szemcséin lebontó baktériumok telepednek meg, és végzik hasznos munkájukat. Különösen igaz ez akkor, ha a talaj elég laza szerkezetű, és folyamatos vízáramlást kap (pl. talajszűrésen keresztül).

A fentiek ismeretében milyen talajt érdemes tehát választanunk?

Szemcseméret: Ha túl nagyméretű szemcsékből áll a talaj, a növények nehezen tudnak megkapaszkodni, és az esetleg adagolt táp sem marad a helyén. Ha viszont egészen sűrű, homokszerű a talaj, a gyökérzet nehezen fejlődik, a tápanyagok sem jutnak el a gyökerekhez, és a talaj szűrő funkciója sem fog működni. Ha tehát élő növényeket szeretnék, lehetőleg 1-2 mm-es szemcseméretű talajt válasszunk!

Szerkezet: Minél porózusabb a szemcsék felülete, annál jobb! Egy teljesen sima felületű kavicsréteg sokkal kevésbé fogja tápanyagokhoz juttatni a növényeket, és szűrni a vizet, mint egy kifejezetten erre a célra gyártott speciális anyag (pl. JBL Manado).

Praktikus szempontok: Természetesen leginkább olyan talajt válasszunk, ami tetszik! Hiszen ezt fogjuk nézegetni a vízben, feltehetően éveken keresztül… Érdemes azonban arra is gondolni, hogy az akvárium talaj színe változhat! A teljesen szárazon árult talajok vízben sokkal sötétebb színűek lesznek. Ugyanakkor pl. a frissen berendezett akvárium csodásan hófehér talaja sem lesz mindig ilyen: bármilyen szennyeződés, egy minimális algásodás is azonnal észrevehető lesz, így mégsem biztos, hogy ez a legpraktikusabb választás. Általában a halak is nyugodtabban viselkednek, és jobban mutatják színeiket egy sötétebb árnyalat felett.

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük