Akvarisztika

A JBL szűrőanyagai (3.)

JBL nitrát ex szűrőanyaga

JBL NitratEx 250 ml (Nitrát eltávolító)

Az akváriumban a szerves anyagok lebomlása során ammónium, nitrit, majd végül nitrát keletkezik. Ha jól működik a biológiai szűrés, akkor az ammónium és a nitrit koncentrációja elhanyagolható szinten marad, a nitrát jelenléte pedig folyamatosan nő. A nitrát általában nem mérgező a halak számára, de túl magas koncentrációja hátráltatja a növények fejlődését, és néhány hal is érzékenyen reagál rá. A 50 mg/l feletti koncentráció pedig az algák növekedését is elősegíti.

A 250 ml-es adag egy kb. 200 literes akváriumban akár 9000 mg nitrátot képes megkötni órák alatt. A NitratEx a kacitása maximumának elérésekor sem engedi vissza a vízbe a megkötött nitrátot. Ilyenkor asztali só segítségével egyszerűen regenerálható, és újra felhasználható.

Használata: A szűrőanyagot töltsük át a mellékelt hálóba, és tegyük a szűrőbe. Úgy helyezzük el, hogy ne szennyeződjön: legyen pl. két réteg perlonvatta  (pl. JBL Symec vagy Symec XL) között.  Akár több adag NitratEx-et is használhatunk egyszerre, ha ezt az akvárium mérete vagy a magas nitrátszint indokolja. Ha két nap alatt nem sikerült elérni a kívánt nitrát-szintet, regeneráljuk a szűrőanyagot, és használjuk újra. (A nitrátszint ne süllyedjen 10 mg/l alá sem, hogy megelőzzük a mérgező hidrogén-szulfid keletkezését.) A NitratEx-szel egyidőben ne használjunk tőzeget szűrőanyagként, mert a NitratEx annak hasznos anyagainak egy részét is megköti.

Fontos!: A NitratEx nem használható közvetlenül tengeri akváriumokhoz. A sósvízi akváriumhoz használt csapvíz nitrát-szintjének csökkentésére azonban alkalmazhatjuk, még mielőtt a vizet az akváriumba töltjük.

Frissítés: Készítsünk oldatot: egy műanyag edényben 100 g jódmentes sót keverjünk el 1 liter vízben (ez egy 250 ml-es adag frissítésére elegendő). Ne forró vizet, hanem max. 30 Celsius-fokos csapvizet használjunk! Helyezzük ebbe a NitratEx-et a hálóval együtt, és hagyjuk benne egy vagy két napig. Közben rendszeresen mozgassuk, és nyomogassuk, hogy jól átjárja a sós oldat. Végül öblítsük át alaposan csapvízben.  

Az első használat után ne engedjük kiszáradni, mert ebben az esetben elveszti további megkötő-képességét. Több frissítés után a megkötő-képesség csökkenhet, ilyenkor cserélni kell. A megfelelően végzett frissítések meghosszabbítják a termék élettartamát.

Amikor éppen nem használjuk, frissítsük, majd tároljuk nedvesen. Ne tároljuk alacsony hőmérsékleten!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük