Akvarisztika

Mi is az a planária, és hogyan tudunk megszabadulni tőle?

Mi is az a planária és hogyan tudok megszabadulni tőle

Ha még nem találkoztunk ezekkel a kis fehér színű férgekkel,akkor szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hisz a legprofibb akváriumokban is megjelenhet.

Hogy mik is ezek? Ártalmasak-e az akváriumunk élővilágára? Meg kell-e szabadulnunk tőlük? Ha igen, akkor hogyan?
Rengeteg ezekhez hasonló kérdéseket kapunk. Most egy rövid cikket szeretnénk ennek a témának szentelni, hogy segítsünk kedves olvasónknak.

Mi az a planária?

Lapos, fehéres színű kis férgek, elülső oldalukon két sötétebb szemfolt figyelhető meg. A planáriáknak több fajtája is létezik, ezek mérete pár millimétertől 1-2 centiig terjed. Húsevők, de nem kell megijedni halainkra nem jelentenek veszélyt. Garnélás akváriumban károsak lehetnek, mivel képesek megtámadni a kisebb garnélákat.
Általában akváriumunk talajában élnek, de túlszaporodás esetén az akvárium üvegén is megjelenhetnek, ami látvány szempontjából se a legjobb.

Hogy kerülhet planária az akváriumomba?

Kereskedésből növénnyel könnyen hazavihetjük.  Ha megjelenik a planária az akváriumunkban, akkor az a nem megfelelő biológiai egyensúlyra figyelmeztethet. Ez főleg a túletetés miatt alakulhat ki.

Hogyan védekezhetek ellenük?

Először is semmiképpen ne nyomjuk össze! A planáriák híresek regenerálódási képességükről, így az összenyomással csak megsokszorosítjuk őket. Sajnos ez a tulajdonsága lehetővé teszi, hogy akár egy teljes akvárium-újraindítást is túléljen.
Vannak bizonyos díszhalfélék, amik előszeretettel fogyasztják őket, ilyen például a paradicsomhal, a szumátrai díszmárna vagy a törpe gömbhal.

Ezek mellett nagyon jó csapdákat tudunk házilag csinálni vagy kereskedésekben vásárolni.
Ezek működési elve egyszerű, mindössze némi csalira lesz szükségünk, ez lehet tablettás haleleség is. Helyezzük az eszközbe és tegyük egész éjszakára az akváriumba. Reggel ellenőrizzük le a fogást, majd ürítsük ki a csapdát.

Mint minden más „betolakodó” ellen, a planáriát is tudjuk vegyszerekkel irtani. Sajnos ezek károsíthatják az akváriumban lakó csigákat és garnélákat is. Ezekkel vigyázzunk és gondosan olvassuk el az adagolást!

Ha hasznosnak találtad cikkünket oszd meg ismerőseiddel is!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük