Kerti tó

A kerti tó szűrése: milyen szűrőt érdemes választani?

Milyen az ideális kerti tavi szűrő

Mi a szűrés?
A szűrés elmélete egyszerű: a tó vizét különféle szűrőanyagokon keresztül áramoltatjuk, hogy megtisztítsuk. A tisztítás során egyrészt alkalmas marad arra, hogy benne halak és egyéb állatok éljenek, másrészt ránézésre is tiszta, áttetsző marad, hogy kellemes látványban legyen részünk, láthassuk halainkat és víz alatti növényeinket.
A szűrőrendszer tehát két részből áll: Az egyik egy vízpumpa, ami arra szolgál, hogy a tó vizét a szűrőbe nyomja, a másik pedig maga a szűrő, ami valójában egy szűrőanyagokkal feltöltött tartály.

Milyen szűrőanyagokat szoktak használni?
Fizikai/mechanikai szűrőanyagok: szivacsok, hálók, rácsok. Felfogják a vízből a látható, darabos szennyeződéseket. Rendszeres tisztítást igényelnek.
Vegyi/kémiai szűrőanyagok: zeolit, aktív szén. Kémiai úton megkötnek vízben oldott szennyeződéseket. Egy idő után telítődnek, így cserélni kell őket.
Biológiai szűrőanyagok: Biogolyók, kerámiagyűrűk, de akár szivacsok is. Nagy felületükkel és laza szerkezetükkel megfelelő életkörülményeket biztosítanak a hasznos, ún. lebontó baktériumoknak, melyek a tó vizében keletkező mérgező bomlástermékeket semlegesítik.

A szűrők – milyet válasszunk?

Belső vagy külső szűrő?
A belső szűrők minden elemükkel együtt a tómederben vannak. Gyakorlatilag általában egy megnövelt szűrőfelületű szökőkút-készletet jelentenek. A vízforgató pumpa az azt körülvevő szűrőanyagokon keresztül szívja be a vizet, és nyomja fel a szórófejbe.
Előnyük, hogy nem kell semmit a tó partján elhelyezni. Hátrányuk, hogy tisztításhoz ki kell majd emelnünk a helyükről, ez körülményes lehet. Mivel nem lehet korlátlan méretű szűrőt a mederben elhelyezni, felhasználásuk is korlátozott: 1-2 köbméteresnél nagyobb tavak szűrésére nem alkalmasak.
A külső szűrők a tó partján helyezkednek el, méretük így kevésbé kötött. A tóban elhelyezett vízpumpa egy csövön át látja el őket vízzel.
Két változatuk létezik:
Gravitációs/átfolyó rendszerű: A víz beérkezik a szűrőbe, megtölti a tartályt, átfolyik a szűrőanyagokon, majd a szűrő egy másik pontján egy szélesebb csövön távozik. A szűrőből távozó vizet nem lehet magasabbra vezetni (pl. pataknak vagy csobogóhoz), annak közvetlenül a tóba kell visszacsobognia, vagyis a szűrő kimenetének a tó vízszintje felett kell lennie.
Nyomás alatti szűrő: A tartály le van szigetelve, a víz többnyire a tetején érkezik, és távozik is (egy-egy külön csatlakozón keresztül). A kimenő vizet elvezethetjük, pl. patakot vagy vízesést táplálhatunk vele, mielőtt visszaérkezik a tóba. A legtöbb nyomás alatti szűrő bizonyos mértékben le is ásható, ennyivel is könnyebben elhelyezhetők.

UV-lámpával vagy anélkül?
AZ UVC-fény sejtroncsoló hatású. Elpusztítja az előtte áthaladó vízben lévő egysejtű algákat, de a különféle baktériumokat is. A kis kerti tavak legtöbbször előforduló problémája a „zöld víz”, vagyis az egysejtű algák túlzott elszaporodása, ami zöldes színűvé, átláthatatlanná teszi a vizet. Ez ellen nyújt hatékony – és folyamatos – védelmet az UVC-lámpa. Az UVC-lámpa általában egy zárt cső, amelyen átvezetjük a tó vizét. A cső belsejében egy UVC-fényt adó izzó ég, így elektromos áramra is szükségünk lesz a lámpa működéséhez.
Sok szűrőkészlet már eleve tartalmazza az UVC-lámpát, de akár utólag, külön is megvásárolhatjuk, és a rendszerbe építhetjük (a parton, a vízpumpa és a szűrő közé helyezzük!).

Méretezés: mekkorát vásároljunk?
A tószűrők gyártói minden típushoz megadják, mekkora méretű tó hatékony tisztításához ajánlják az adott készüléket. Sokszor különbséget tesznek aszerint, hogy a tóban van-e hal, illetve mennyire van benépesítve. Ha a készlet nem tartalmaz vízpumpát, azt is megadják, milyen teljesítményű vízpumpával használjuk a szűrőt.
Ezeket az irányelveket mindig tartsuk be, amikor szűrőt választunk, és kétség esetén inkább a nagyobb méretet válasszuk!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük