Kerti tó

A kerti tó szűrése: milyen szűrőt érdemes választani?

A kerti tó szűrése: Milyen az ideális kerti tavi szűrő

A kerti tó szűrése egy fontos kérdés, érdemes ezt is magával a tóval együtt megtervezni. Ahhoz, hogy jó döntést tudjunk hozni van pár információ amit mindenképp tudnunk kell. Az alábbi cikkünk ebben fog segíteni.

Mi a szűrés?

A szűrés elmélete egyszerű: a tó vizét különféle szűrőanyagokon keresztül áramoltatjuk, hogy megtisztítsuk. A tisztítás során egyrészt alkalmas marad arra, hogy benne halak és egyéb állatok éljenek, másrészt ránézésre is tiszta, áttetsző marad, hogy kellemes látványban legyen részünk, láthassuk halainkat és víz alatti növényeinket.
A szűrőrendszer tehát két részből áll: Az egyik egy vízpumpa, ami arra szolgál, hogy a tó vizét a szűrőbe nyomja, a másik pedig maga a szűrő, ami valójában egy szűrőanyagokkal feltöltött tartály.

 

Milyen szűrőanyagokat szoktak használni?

Fizikai/mechanikai szűrőanyagok: szivacsok, hálók, és rácsok. Felfogják a vízből a látható, darabos szennyeződéseket, ezért rendszeres tisztítást igényelnek.
Vegyi/kémiai szűrőanyagok: zeolit, aktív szén. Kémiai úton megkötnek vízben oldott szennyeződéseket. Egy idő után telítődnek, így cserélni kell őket.
Biológiai szűrőanyagok: Biogolyók, kerámiagyűrűk, de akár szivacsok is. Nagy felületükkel és laza szerkezetükkel megfelelő életkörülményeket biztosítanak a hasznos, ún. lebontó baktériumoknak, melyek a tó vizében keletkező mérgező bomlástermékeket semlegesítik.

 

A szűrők – milyet válasszunk?

 

Belső vagy külső szűrő?

A belső szűrők minden elemükkel együtt a tómederben vannak. Gyakorlatilag általában egy megnövelt szűrőfelületű szökőkút-készletet jelentenek. A vízforgató pumpa az azt körülvevő szűrőanyagokon keresztül szívja be a vizet, és nyomja fel a szórófejbe.
Előnyük, hogy nem kell semmit a tó partján elhelyezni. Hátrányuk, hogy tisztításhoz ki kell majd emelnünk a helyükről, ez körülményes lehet. Mivel nem lehet korlátlan méretű szűrőt a mederben elhelyezni, felhasználásuk is korlátozott: 1-2 köbméteresnél nagyobb tavak szűrésére nem alkalmasak.

A külső szűrők a tó partján helyezkednek el, méretük így kevésbé kötött. A tóban elhelyezett vízpumpa egy csövön át látja el őket vízzel.
Két változatuk létezik:
Gravitációs/átfolyó rendszerű: A víz beérkezik a szűrőbe, megtölti a tartályt, és átfolyik a szűrőanyagokon, majd a szűrő egy másik pontján egy szélesebb csövön távozik. A szűrőből távozó vizet nem lehet magasabbra vezetni (pl. pataknak vagy csobogóhoz), annak közvetlenül a tóba kell visszacsobognia, vagyis a szűrő kimenetének a tó vízszintje felett kell lennie.
Nyomás alatti szűrő: A tartály le van szigetelve, a víz többnyire a tetején érkezik, és távozik is (egy-egy külön csatlakozón keresztül). A kimenő vizet elvezethetjük, pl. patakot vagy vízesést táplálhatunk vele, mielőtt visszaérkezik a tóba. A legtöbb nyomás alatti szűrő bizonyos mértékben le is ásható, ennyivel is könnyebben elhelyezhetők.

 

UV-lámpával vagy anélkül?

AZ UVC-fény sejtroncsoló hatású. Elpusztítja az előtte áthaladó vízben lévő egysejtű algákat, de a különféle baktériumokat is. A kis kerti tavak legtöbbször előforduló problémája a „zöld víz”, vagyis az egysejtű algák túlzott elszaporodása, ami zöldes színűvé, átláthatatlanná teszi a vizet. Ez ellen nyújt hatékony – és folyamatos – védelmet az UVC-lámpa. Az UVC-lámpa általában egy zárt cső, amelyen átvezetjük a tó vizét. A cső belsejében egy UVC-fényt adó izzó ég, így elektromos áramra is szükségünk lesz a lámpa működéséhez.
Sok szűrőkészlet már eleve tartalmazza az UVC-lámpát, de akár utólag, külön is megvásárolhatjuk, és a rendszerbe építhetjük (a parton, a vízpumpa és a szűrő közé helyezzük!).

 

Méretezés: mekkorát vásároljunk?

A tószűrők gyártói minden típushoz megadják, hogy mekkora méretű tó hatékony tisztításához ajánlják az adott készüléket. Sokszor különbséget tesznek aszerint, hogy a tóban van-e hal, illetve mennyire van benépesítve. Ha a készlet nem tartalmaz vízpumpát, azt is megadják, milyen teljesítményű vízpumpával használjuk a szűrőt.
Ezeket az irányelveket mindig tartsuk be, amikor a kerti tó szűrése van szóban. Ha a döntésnél kétségeink vannak, akkor inkább a nagyobb méretet válasszuk!

tavi szőrőkészlet
Kosárba teszem

EHEIM POND LOOP 7000 kerti tó szűrőszett

84 990 Ft
Sold out
Sicce Green reset kerti tavi szűrő
Tovább

Sicce Green Reset 100 kerti tó szűrő UV lámpával

185 420 Ft
Sold out
szűrőszett
Tovább

TIP MTS 10000 gravitációs tavi szűrőszett

64 200 Ft

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük