Akvarisztika

Emlékeztek még a régi fémkeretes, gittes akváriumokra?

Retró akváriumok

Mennyit változott azóta az akvarisztika..

De tudtátok, hogy az akvárium az ókorra nyúlik vissza. S bár ekkor még nem ezt a szót használták, de már ismeretes, hogy a sumérok az étkezésre kifogott halakat mesterséges tavakban tartották.

A kínaiaknál már 2000 éve ismertek voltak az aranyhalak ősei. A ma ismert aranyhaltípusok legkorábbi példányainak létezésével kapcsolatban a 11-12. századból vannak feljegyzések. Később a japánok a kínaiaktól vették át az aranyhalak tenyésztését, és sok különféle formaváltozat létrehozásában jeleskedtek.

Az ókori Egyiptom templomaiban is megtalálható volt egy-egy haltartó medence, melyben a szent állatként tisztelt Oxyrhynchus-t (Hegyesfejű hal) tartották.

Azért ezek még nem azok az akváriumok voltak, ami ma e szó hallatán eszünkbe jut.

Az üveg akvárium elterjedése az 1851-es londoni világkiállítás után kezdődött, amikor is a kiállítás egyik fő attrakciója egy fémkeretes akvárium volt.

Az első fémrámás akváriumok egy, a növények tengeri szállítására alkalmas fémkeretű, üvegoldalú láda mintájára készültek. Az aljuk fémlemezekből készült, hogy alkalmas legyen közvetlen lánggal való fűtésre. A németek versenyre keltek a britekkel és a századfordulóra Hamburg kikötője lett az új díszhal fajok behozatalának európai kapuja.

Az I.világháború után az elektromosság elterjedésével, sokkal könnyebben lehetett különféle berendezéseket üzemeltetni. Az elektromosság lehetővé tette az akváriumok egyszerűbb fűtését, a víz szűrését és a világítását. Az elterjedésben szerepet játszott a légi szállítás megjelenése is, ami lehetővé tette a díszhalak Európába szállítását viszonylag rövid idő alatt.

De nagyon előre szaladtunk, hisz fontos megemlíteni, hogy az aranyhaltartásról és -tenyésztésről szóló első kézikönyv  – amely egyben a világ első akvarisztikai könyve is – 1596-ból származik.

1665-ben egy bizonyos Samuel Pepys naplóíró ismeretlen halakról ír, melyeket egy vízzel telített edényben látott. Ez a dolog annak idején Londonban ritkaságnak számított. A 18. században Abraham Trembley biológus hidrát tartott megfigyelésre egy henger alakú üvegmedencében. Innen terjedt el szerte a világon az akvárium.

De a valódi akvarisztika kezdetét 1856-tól számítjuk amikor Rossmässler megjelentette dolgozatát Der See im Glasse címmel. Az akvarisztika keresztapja P. H. Goss, aki egy 1853-ba írt munkájában használta először az akvárium kifejezést.

Becslések szerint jelenleg 60 millió akvarista létezik szerte a világon.

S ki ne szeretne egy akváriumot az otthonába, mely nem csak egy bútordarab, hanem az élő természet egy kis darabkája.

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük