Kerti tó

Koi: Minden amit a tartásáról tudni kell

Koi pontyok a kerti tóban

A koi a pontyfélék családjának legméretesebb és legszínesebb tagja. Számos keleti kultúrában ezek az állatok különleges jelentéssel bírnak; Japánban például az erőt, szerencsét és bőséget szimbolizálják. Ki ne szeretne a tavába, otthonába a díszes halak mellett erőt és szerencsét?
Ebből a bejegyzésből megtudhatod, hogyan érdemes a koikat tartani és etetni, hogy minél tovább élvezhesd a kedvenc halaid társaságát!

A természetben élő társaival ellentétben ez a díszállatként tartott hidegvízi hal számos színváltozatban megtalálható; a piros és fekete foltostól kezdve, az egészen metálos ragyogású koikkal is találkozhatsz. Az évek során a testhossza elérheti akár a 90 centimétert is, ezért fontos számára minél nagyobb területet biztosítani, hogy minél nagyobb mozgástere legyen. De nem csak a méretei bámulatra méltóak, hanem a várható életkora is, mivel egy jól tartott példány, akár a matuzsálemi kort (60 évet) is megélhet. A koi mérete miatt nem alkalmas akváriumi tartásra, azonban kiváló otthonná válhat számára egy kerti tó.

Koi etetése

Nyáron, az aktív időszakában minőségi táplálékot igényel, ami lehet friss vagy szárított egyaránt. Élelem választás során azonban fontos figyelnünk arra, hogy minden számára fontos tápanyagot tartalmazzon a táp, hogy a halunk egészségesen fejlődhessen. Ha kíváncsi vagy mire érdemes figyelni a haltáp választásakor, akkor olvasd el az alábbi cikkünket! A téli, nem aktív időszakában, ezzel szemben egyáltalán nem kér enni, tehát nem érdemes etetni! Hűvösebb időben is érdemes kifejezetten olyan élelmet választani számára, ami könnyebben meg tudnak emészteni, ezzel megelőzhetjük a különböző betegségek kialakulását.
Az idő enyhülésével a hal étvágya is visszatér, melyet a testén az élénkülő színek jelezhetnek, ekkor az etetés is fokozatosan újrakezdődhet.

Mivel az étvágyával általában nincs gond, mi pedig szívesen etetjük őket, hiszen “olyan aranyos, amikor eszik”, ezért könnyen elhízhat és vágósúlyba kerülhet. Megelőzésképpen naponta csak egyszer adjunk neki a tápból, lehetőleg ugyanabban az időpontban és a tó ugyanazon helyén.
Igazi “konyhamalac”, mindent megeszik, mindegy mivel kínáljuk: rovarokkal, apróbb férgekkel és csigákkal, szívesen fogyaszt növényi táplálékot is. Persze azért sem haragszik, ha speciális, jó minőségű táppal kínáljuk.

Azonban nagyon fontos, hogy habár tényleg mindent megesznek, semmiképpen se etessük kutyáknak, macskáknak készült tápokkal, illetve az ebédünk maradékát sem érdemes a tóba kotorni. Ezek az élelmek maga zsírtartalmuk miatt károsak lehetnek a tó vizére és a hal egészségére egyaránt!

Tartása

Majdnem annyira könnyű koi halakat tartani, mint aranyhalakat, azonban sokkal látványosabb ékei lehetnek a tavunknak, ha megfelelő környezetet biztosítunk a számukra. Akár ridegtartásban is nevelhetjük, hűvösebb idők eljövetelekor sem jönnek zavarba, hiszen hibernálják magukat és téli álmot alszanak. A téli időszakon kívül általában 16-24 °C között érzik jól magukat.

koi szívós jószág ugyan, de azért vannak extra kívánságai: luxuslakosztály és minőségi víz. Tulajdonképpen a megfelelő élettér kialakítása a koitartás egyetlen kényes pontja a hal tartásának. A tiszta vizet szűrőberendezéssel és kisebb szökőkúttal oldhatjuk meg. A szökőkút beépítésével folyamatosan mozgásban tarthatjuk a vizet, ezzel növelhetjük annak oxigénellátását és elősegíthetjük öntisztulását. A biztonság kedvéért néha ellenőrizzük a víz ammónia- és nitráttartalmát is. A túl sok hal a nitrátszintet is növelheti, ami egyenes utat jelent a különböző problémák megjelenéséhez. Mielőtt új halat vásárolnánk érdemes meggyőződni róla, hogy a kerti tavunk elbírja-e az új jövevényeket, illetve a túlszaporodást is érdemes megakadályozni. Ha úgy érzed a tó tisztán tartásáról többet szeretnél tudni, akkor ajánlom ezt a 7 tippünket, hogy ez biztos ne okozzon problémát a halaknak.

Ez a rövid tájékoztató az alapvető információkat már átnyújtotta neked. Ha beleszerettél a koi halakba, akkor a Méta utcai üzletünkbe ellátogatva, tavasztól őszig lehetőséged nyílik személyesen érdeklődni, hogy a Te tavadban hányan éreznék jól magukat, ezek után már válogathatsz is a szebbnél szebb halaink közül! Egyéb kérdések esetén bátran keress minket akár Facebookon is!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük