Akvarisztika

Melyik eledel a legmegfelelőbb az akváriumi halaimnak?

Melyik eleséget válasszam halaim számára?

Éppen most telepíted életed első akváriumát vagy haladó akvaristakén egy-egy újabb halfajtát viszel haza? Bármelyik kategóriába tartozol át fog villanni az agyadon, hogy mégis mivel etesd az új jövevényeket. Mi erre adunk egy kis segítséget!

Az első és legfontosabb, amit figyelembe kell vennünk, hogy milyen halaink vannak. Ragadozó vagy növényevő. Egy jól felszerelt díszállat kereskedésben találhatunk kifejezetten halfajtákra specializálódott eledeleket (aranyhalaknak, sügereknek, algázóknak stb…).

Fontos még megállapítanunk a halaink méretét és melyik vízréteget kedveli (fenéklakó vagy inkább a felszínhez közelebb úszkál).

Ezzel a három kérdéssel ki tudjuk választani a legmegfelelőbb táplálékot halaink számára. Arra figyeljünk, hogy egy jól berendezett akváriumban többféle haltípus megtalálható. Így célszerűbb minimum kétféle eleséget beszereznünk, ha egészséges halakat szeretnénk tartani. Egy átlag akváriumba, amiben megtalálható pár darab guppy, neonhal, molly, algaevő harcsa, ajánlott egy általános, valamint egy kifejezetten növényevő halaknak kifejlesztett haltáp.

Figyeljünk arra, hogy ne adjunk be egyszerre sok eleséget, mert a meg nem evett táplálék szennyezheti az akvárium vizét. Inkább etessünk naponta többször keveset. Fontos azt is tudni, hogy ha egy olcsóbb eledelt veszünk, az azokból kioldódó anyagok jobban szennyezik a vizet, mint egy jobb minőségű eleség. Ráadásul a jobb minőségű prémium tápok több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, melyek kielégítik halaink szükségleteit.

Alapvetően háromféle táplálék közül választhatunk akváriumi halainknak. Élő, fagyasztott és száraz táppal.

Az élő táplálékokkal vigyázni kell, nehogy fertőzést vigyünk be velük az akváriumba, ezzel kockáztatva halaink egészségi állapotát. A fagyasztott táp ugyan ezeknek az alapvető táplálékoknak, mint például vízibolha vagy tubifex fagyasztott változata.

A legcélszerűbb komplex száraz eledelekkel etetni halainkat, mert ezek tartalmaznak minden olyan összetevőt, amelyekre halainknak szüksége van. A fagyasztott illetve élő táplálékot általában kiegészítésként használjuk.

Szárított tápok közül van lemezes valamint granulátum. A lemezes tápokat azoknak a halaknak ajánljuk, amelyek a felsőbb vízrétegek lakói, mivel ez a táplálékféle a vízen lebeg. A tablettás eledelt, ha a vízbe dobjuk lesüllyed, de felragaszthatjuk az akvárium oldalára, így nem csak a fenéklakó halaknak szolgál táplálékul.

Mint már említettem a száraz tápok közül lehet kapni kifejezetten halfajtákra specializálódott táplálékokat. Ezekről a következő cikkünkben részletes tájékoztatást adunk.

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük