Akvarisztika

Levegőpumpa az akváriumban: mire jó és mire nem?

levegőpumpa az akváriumban, mire jó és mire nem


A legtöbb „régi” akvarista el sem tudja képzelni medencéjét egy valamirevaló légpumpa nélkül. Az akvarizálás kezdetén valóban ezek biztosították a technikát. De manapság is mindig szükség van rájuk?

Mit tud egy légpumpa?

A hagyományos légpumpákat a vízen kívül kell elhelyezni, és áram alá helyezni. Levegőt (nem pedig oxigént!) pumpálnak ki, ezt egy csövön tudjuk az akváriumba vezetni. A cső másik végére porlasztókövet illeszthetünk, ez a betáplált vizet apró buborékokra bontja majd, így több levegő oldódik majd a vízbe.
Fontos! A hagyományos légpumpák nem kaphatnak vizet! Ha víz kerül a belsejükbe, elromlanak, és a forgalmazó által vállalt garanciájuk is megszűnik. Ha a pumpát az akvárium vizének felső szintje alá helyezzük, áramtalanításkor a levegőcsövön víz folyhat a belsejükbe! A pumpát tehát mindig a vízszint FÖLÖTT helyezzük el, így ez a probléma megelőzhető. Ha ez nem megoldható, használjunk ún. visszacsapó szelepet. Ez az egyszerű kis szerkezetet a levegőcsőre kell illesztenünk. Csak egy irányban engedi az áramlást: a levegő el tud jutni az akváriumba, de onnan a víz nem tud visszafolyni!
(A fentieken kívül léteznek belső légpumpák is, ezeket a vízben kell elhelyezni. Többnyire egy vízpumpáról van szó, ami egy csövön keresztül szív levegőt a vízbe, és porlasztja azt.)

Mikor van szükségünk légpumpára?

  1. “Levegőztetés”

Előfordulhat, hogy a halak légzéséhez nincs elég oxigén a vízben. Ilyen esetben egy porlasztókő jó szolgálatot tehet. Bizonyos vízproblémáknál, vegyszeres kezelésekkor, mérgezés esetén is szükség lehet az oxigén pótlására.
Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy szükséges-e a levegőztetés, reggel, még a világítás bekapcsolása előtt ellenőrizzük a halakat! A víz oxigénszintje mindig reggelre lesz a legalacsonyabb (hiszen a növények éjszaka maguk is fogyasztják, nem pedig termelik az oxigént!), így ha az kritikus szint alá esik, a halak „pipálni” fognak: közvetlenül a vízszint alatt úsznak, és a levegőből próbálnak oxigénhez jutni.
De ebben az esetben sem kell feltétlenül külön levegőpumpát vásárolni. Először ellenőrizzük a szűrőt! A legtöbb modern akváriumszűrő már kever levegőt a kipumpált vízhez, és ennek mértéke állítható szokott lenni. Nézzük meg, nincs-e ez az opció elzárva, vagy nincs-e esetleg a szűrő túl mélyen a vízben ahhoz, hogy kellő mennyiségű levegőt szívjon be. Ha szükséges, emeljük kissé meg!
Sokszor azonban még a külön levegő-bekeverésre sincs szükség: ha a szűrő vízkimenetét a vízfelszín közelébe állítjuk, a kiáramló víz mozgatja annyira a felszínt, hogy kellő mennyiségű oxigén jusson a vízbe. Ugyanezt a célt szolgálja a szűrőkhöz sokszor tartozékként árult „esőztető” is: Ha ezt felszereljük, a víz sok kis sugárban folyik majd vissza az akváriumba, szintén sok levegőt keverve ahhoz.

2. Szűrők működtetése

Az ún. szivacsszűrők működéséhez légpumpára lesz szükségünk. Ezek az egyszerű szűrők egy szivacsból állnak, aminek a belsejében a felfelé áramló buborékok mozgatják a vizet. A szivacsok kiváló biológiai szűrőként tudnak működni, és különösen ott tanácsos használni őket, ahol a motoros szűrők kis beömlő nyílásaikon beszívnák pl. a halivadékot vagy az apró garnélákat.

3. Látványelemek működtetése 

Kinek tetszenek, kinek nem, tény, hogy sokan használnak levegőbuborékok által működtetett akváriumdíszeket, buborékfüggönyöket. Ezekhez akár külön hangulatvilágítást is vásárolhatunk, de levegőpumpára mindenképpen szükségünk lesz hozzájuk.

Mikor NE használjunk légpumpát?

A levegőpumpák használatát akkor tanácsos leginkább megfontolni, ha dúsan burjánzó élő növényeket szeretnénk látni az akváriumban. Az erős buborékmozgás, és az általa okozott erős vízáramlás ugyanis kicsapja a vízből a növények legfontosabb tápanyagát, a szén-dioxidot. Az egészséges növények érdekében inkább csökkentsük a levegőporlasztást, és csak pl. a szűrő kimenetével mozgassuk a vízfelszínt a levegőbekeverés érdekében.

Összegzésként annyit jegyeznénk meg talán, hogy amennyiben úgy tűnik, az akváriumban minden rendben működik, feltehetően nincs szükség külön levegő-adagolásra. Ha mégis bizonytalanok lennénk, kérjük gyakorlott akvarista szakember tanácsát!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük