Kerti tó

Segítség, habzik a tó vize!

miért habzik a kerti tavunk vize

Meglepő és kellemetlen látvány, ha a víz habzik. Legtöbbször ott fordul elő, ahol víz csobog a tóba, pl. a patak csatlakozásánál, a szökőkutak körül, vagy ahol a szűrőből visszaérkezik a víz, de szép lassan elterjedhet a teljes vízfelületen is. A habzás nem csak kellemetlen látvány, de sajnos valamilyen vízproblémára is utal.

Mit jelez a habzó víz?

A vízben oldott anyagokat, leginkább fehérjéket, bomlástermékeket. Ezért az ilyen víz hosszú távon nem megfelelő a benne élő állatok számára!

Mi lehet az oka?

Leginkább az, hogy nincs egyensúlyban a víz és a benne élő állatok mennyisége, valamint a szűrés. Az alábbiakat kell átgondolnunk:

 • Nincs-e túl sok hal az adott tóban? Korlátlan mennyiségű halat egy tó sem visel el következmények nélkül, még akkor sem, ha szűrésről is gondoskodunk.
 • Megfelelően működik-e a biológiai szűrés? Van-e a szűrőben kellő mennyiségű és minőségű biológiai szűrőanyag? Azt se felejtsük, hogy az abban megtelepedő lebontó baktériumoknak folyamatosan friss vízre van szükségük! Egy elszennyeződött/iszappal telt vagy éppen csak időszakosan működő szűrőben soha nem alakul ki hatékony biológiai szűrés!
 • Milyen minőségű eleséggel etetünk? Az olcsóbb, gyengébb minőségű és szinte kizárólag növényi nyersanyagokból készült tápok emészthetősége is alacsonyabb, mint a prémium minőségűeké. Ez azt is jelenti, hogy a halból „több jön ki” emésztetlenül. Vagyis több ürülék terheli a vizet. Különösen nagy haltömegnél ez fontos lehet.
 • Megfelelő módon etetünk? Ideális esetben naponta többször etessünk! Ez felel meg leginkább a halak természetes táplálkozási szokásainak, hiszen ott is apró élőlényekkel, növényi részekkel táplálkoznak, nem egyszerre fogyasztanak óriási mennyiséget.

Fontos, hogy minden etetéskor annyit adjunk, amennyi néhány perc alatt valóban el is fogy! Semmilyen szűrés nem tud megbirkózni a vízben felhalmozódó, bomló haltáppal!

FIGYELEM! A habzó vizet ritkán külső mérgező anyag pl. növényvédő szer, rovarirtó vagy tisztítószer bekerülése is eredményezheti. Ez a halakon komoly mérgezést okozhat, ennek előjele lehet a furcsa úszás, később nagyszámú elhulláshoz vezethet.

Mit tehetünk?

Rövidtávon a tünetek megszüntetésére kell koncentrálnunk:

 • Ha esélyes, hogy a biológiai szűrés elégtelen, tisztítsuk ki a szűrőt, és adjunk baktérium-kultúrát a vízhez!
 • Ha úgy tűnik, nagy a baj, és a halak is veszélyben lehetnek, vegyszereket (pl. Velda Bio-Oxydator) is használhatunk, melyek gyorsan helyreállítják a víz egyensúlyát.
 • A vegyi szűrőanyagok, pl. a zeolit és az aktív szén megkötik az oldott anyagok jó részét. Átmenetileg ezeket is használhatjuk szűrőanyagként.
 • A legegyszerűbb és leggyorsabb segítség a részleges vízcsere! Természetesen mindig a tóéhoz hasonló hőmérsékletű és megfelelően előkészített vizet használjunk!
 • Ha mérgezésre gyanakszunk, akkor minél előbb egy részleges vízcsere elengedhetetlen, illetve érdemes aktív szenet tenni ideiglenesen a szűrőbe, hogy kivonja a vízből a mérgező anyagokat.

Hosszútávon a probléma okait kell megszüntetnünk:

 • A tó halainak létszámát tartsuk ésszerű, fenntartható szinten! Keressünk megfelelő helyet a túlzott szaporulatnak!
 • A szűrő rendszeres tisztításával biztosítsuk a biológiai szűrés hatékonyságát! Ha szükséges, adagoljunk baktérium-készítményt!
 • Megfelelő minőségű és mennyiségű etetést alkalmazzunk!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük