Kerti tó

5 dolog, amit tavasszal meg kell tennünk, hogy kerti tavunk a régi fényében tündököljön

tavaszi kerti tó karbantartás

Ahogy a hőmérő higanyszála kezd felfele kúszni, ezzel arányosan megnő a kertitóval kapcsolatos munkák mennyisége.

1. Amint eltűnik a tavunkról a jég, már kezdhetjük is a munkát. Nagyon fontos, hogy az elhalt növényi részeket, állati tetemeket távolítsuk el, mert ezek később gondot is jelenthetnek. Ha ezt kihagyjuk, akkor a fenéken összegyűlt részek olyan gázokat termelnek, amelyek nagy mennyiségben oxigénhiányt okoznak a tavunkban.

2. A későbbiekben, ha szükséges takarítsuk ki a fenékről a felhalmozódott iszapot, hogy meggátoljuk ezt a természetes bomlási folyamatot, amely a halaink egészségét is veszélyeztetheti.

3. Ha már nem számítunk fagyra, akkor elővehetjük és beüzemelhetjük a szűrőt, csobogót, vízesést, szökőkutat, amely oxigénnel dúsítja fel a tó vizét.  A csöveket jól ellenőrizzük le és ,ha kell cseréljük, mert a hajszálrepedések vízveszteséget okozhatnak. Az UV-C lámpával felszerelt szűrőknél évente cseréljük az izzót, hogy minél hatékonyabban működjön.

4. Amint elkezdenek kihajtani a növények ellenőrizzük, hogy van-e túlszaporodás, esetleg kell-e újakat ültetni. Ha új növényeket szerzünk be, akkor mindenképpen figyeljünk a megfelelő tóföld és ültető kosár használatára. A jó tavi föld megfelelő tápanyagot szolgál a növények egészséges növekedéséhez. Ültető kosárból lyukacsosat válasszunk, amit átjár a víz, de megelőzhetjük az idő előtti túlburjánzást.

5. Az új növények vásárlásánál figyeljünk a megfelelő fajta kiválasztására. Minél többféle növény van a tavunkban, annál nagyobb valószínűséggel termelnek megfelelő mennyiségű oxigént. Népszerűek a süllőhínárok (myriophyllum fajták), mocsári gólyahír, törpe gyékény, vízi menta és a különféle tavirózsa fajták.

Következő cikkünkben a tavi algagátláshoz fogunk hasznos tippeket adni!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük