Akvarisztika

Akváriumszűrő: Mi alapján válasszuk ki a megfelelőt?

ideális akváriumi vízszűrők

Miért van szükség akváriumi vízszűrőre?

A természetes vizekben sincs külön szűrés, akkor nekünk miért van rá szükségünk?
Egyszerű: az akváriumban egységnyi vízben sokkal több halat szeretnénk tartani, mint amennyi a természetben előfordul, ráadásul sokszor a növények ápolásával is hadilábon állunk, így a víz frissítését sem igen lehet teljes mértékben rájuk bízni. Ahhoz tehát, hogy az akvárium látványos szobadísz lehessen, és a halak is életben maradjanak, vízszűrővel kell biztosítanunk a megfelelő vízminőséget.

Mi alapján válasszunk szűrőt?

Vízforgatás

Minden szűrő lelke egy vízpumpa, ami biztosítja azt, hogy az akvárium vize folyamatosan átáramoljon a szűrőanyagokon. A pumpa teljesítménye (liter/óra) a csomagoláson megtalálható. Olyan szűrőt válasszunk, aminek a pumpája óránként háromszor-ötször megforgatja az akvárium teljes vízmennyiségét (pl. egy 50 literes akváriumhoz 150-250 l/h órás motorú szűrőt vegyünk). Ha ennél kisebb a szűrő vízforgatása, nem lesz elég hatékony a szűrés. Ha pedig jelentősen nagyobb, túl erős lehet a vízáramlat az akváriumban, ez pedig sem a halaknak, sem a növényeknek nem tesz jót.

TIPP

Fontos! Minden szűrőt úgy terveztek, hogy az 24 órában, folyamatosan működjön! A napi néhány órás működtetéssel nem érünk el megfelelő eredményt!

Extra tipp

Szűrőfelület

A vízpumpa mellett a szűrőanyagok képezik minden szűrő másik fontos részét. A szivacsrétegek, nagy felületű biológiai szűrőanyagok (kerámiagyűrűk, „biogolyók”, stb.) és a vegyi szűrést végző rétegek (pl. aktív szén, zeolit) különböző módon tisztítják, frissítik, és így a halak számára folyamatosan élhető minőségben tartják a vizet. Nem mindegy tehát, mennyi szűrőanyagot használunk. Amennyiben pl. hasonló vízpumpa-teljesítményű szűrők közül választunk, lehetőleg a nagyobb szűrőfelületűt részesítsük előnyben.

 

Külső vagy belső szűrő?

A belső szűrők mindenestől az akváriumban foglalnak majd helyet. Ez praktikus olyankor, amikor az akvárium mellett vagy alatt nem tudunk egy szűrőt elhelyezni, azonban mérete korlátozott: 200 literes akváriumméret felett általában már csak egy külső szűrő lesz kielégítő teljesítményű. Ha belső szűrőt használunk, tisztításkor majd az egész készüléket ki kell emelnünk a medencéből.

A külső szűrőt az akvárium alatt szokták elhelyezni. Egy csövön beszívja, egy másikon visszapumpálja az akvárium vizét. Előnye, hogy mivel nem a medencében van, nem kell takarékoskodni a méretével, és így a szűrőanyagokkal. Általában külön kis dobozkákban helyezik el az egyes szűrőanyagokat, így azok könnyen cserélhetők, kombinálhatók. (Az egyes szűrőanyagokkal hamarosan külön foglalkozunk!) Tisztításkor a szűrő egyszerűen eltávolítható anélkül, hogy a vízbe kellene nyúlnunk.

Rövid videó a JBL Cristalprofi külsőszűrő összeszereléséről:

 

Még néhány praktikus dolog

Felszereltség: Főleg a külső szűrő vásárlása előtt érdemes rákérdezni, hogy a készlet tartalmaz-e minden, a használathoz szükséges alkatrészt. Előfordul, hogy a látszólag kedvező árban nincs benne a teljes felszereltség, így a csöveket, csapokat és a szűrőanyagokat majd külön kell megvásárolnunk.

Levegő-bekeverés: Ma a legtöbb szűrő levegőt is porlaszt a vízhez. Ez a halak oxigén-ellátása miatt kedvező, de túlzott mértékben a növények látják kárát, mert kicsapja a vízből a szén-dioxidot, a növények legfontosabb tápanyagát.

Néhány fontos apróság: Ellenőrizzük, mivel, hogyan rögzíthető a belső szűrő. Ne felejtsük el, hogy rendszeresen ki kell majd emelnünk a vízből, így nem mindegy, mennyire egyszerű lesz a művelet. Nézzük meg a vízáramlást és a levegő bekeverést szabályozó gombokat is: mennyire könnyen forgathatók, állíthatók! Ha módunkban áll, vásárlás előtt szedjük is szét a készüléket, hiszen majd ezt is rendszeresen el kell végeznünk.

Aqua Pet ajánlás

LEGNÉPSZERŰBB AKVÁRIUMI VÍZSZŰRŐK

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük