Akvarisztika

Megvan az első akváriumom! Milyen halam legyen?! Avagy halak egy 54 literes akváriumba

Milyen halat tegyek az akváriumomba

A „komplett” akváriumok egyszerű megoldást kínálnak azoknak, akik épp elkezdik a díszhaltartást. A készletek tartalmaznak minden technikai felszerelést: világítást, szűrőt, fűtőt, amire szükségünk lesz, otthon csak össze kell állítani mindent. Nem túl bonyolult dolog, és ha jó kereskedést választunk, biztosan segíteni is fognak az első lépések megtételében. Az 54 literes medencék szinte minden díszállat-boltban ott vannak, egyre inkább elérhető áron.

Ha összeállt az akvárium, benne a megfelelő víz, talaj és növények, jöhet a „LÉNYEG”: a halak! Az üzletek kínálata már igen bőséges, így sokszor nehéz eldönteni, milyen halfajokkal kezdjük az akvarizálást. Az 54 liter víz nem sok, mégis meglehetősen sokféle, látványos halat vehetünk bele – ha néhány dolgot szem előtt tartunk. Sajnos még mindig sok téves információ kering halas körökben, ezek is megnehezíthetik a megfelelő halcsapat összeállítását. Az alábbiakban néhány egyszerű és praktikus ötlettel próbálunk segíteni.

„Csapathalak”

Többnyire kicsi és színes halak, leginkább a pontylazac-féléket sorolják ide. Csapathal pl. a népszerű neonhal, az ékfoltos razbóra, a rózsalazac, és számtalan más kishal. A legfontosabb információ itt olvasható a nevükben: Egy vagy néhány példány nem érzi jól magát! Egy 54 literes akváriumba nyugodtan vegyünk 10-12 db-ot! Inkább kevesebb félét, de nagyobb számban, mint sokféléből 2-3 egyedeket! Így megfelelően érzik majd magukat, színesebbek lesznek, és jobban is mutatnak majd! Ezek a kis rajhalak többnyire békések, így nem korlátozzák, hogy rajtuk kívül még mit válasszunk!

Elevenszülők

A kezdők népszerű választása, hiszen sokfélék, színesek, és nagy élmény a kishalak „születését” követni. Ők is békések, nem fogják az akvárium többi lakóját támadni. Méretük már kissé változatosabb: a nagyobbra növő xifót pl. ne tartsuk egy ekkora medencében, de néhány guppi vagy platti megfelelő lehet. Ne felejtsük, hogy az „újszülött halak csak akkor fognak felnőni, ha elég búvóhely és apró eleség áll a rendelkezésükre. Másfelől, ha sikeresen szaporodnak, idővel gondoskodnunk kell majd az ivadék elhelyezéséről, hiszen egy akvárium befogadó képessége sem korlátlan!

„Nano-halak”

Így árulnak néhány, viszonylag újabban elterjedt, igen apró halfajt. Akár 20-30 literes akváriumban tartható egy-egy kisebb csapat. Ha találkozunk velük az üzlet kínálatában, nézzük meg pl. a galaxy razbórát, a törpe szívóharcsát, a kisebb Corydoras-fajokat vagy az Endler-guppit! Ők is társas, más fajokkal társítható halak, és kis méretük miatt bölcs választás lehetnek.

Páncélos harcsák

A Corydoras-fajok mindig népszerűek voltak, és manapság egyre több féle kapható. Csapathalak, így 5-6 egyednél kevesebbet ne tartsunk! Az akvárium talaján élnek, ott szedik össze a lehullott eleséget, innen régebbi elnevezésük: „házmesterhalak”. Azonban ne feledjük, hogy ők sem hulladékot fogyasztanak: megfelelő minőségű és változatos táplálásukról ugyanúgy gondoskodnunk kell, mint a többi hal esetén!

Algaevők

Különleges és egyedi megjelenésű halak tartoznak ide, a legtöbb akvarista szeretne ilyet tartani. Valóban segítenek megküzdeni a kisebb algásodással (bár itt is inkább a probléma okát kell megkeresni és felszámolni!), de néhány dolgot vegyünk figyelembe! A népszerű Gibbiceps és Plecostomus hatalmasra nőnek, így nem tarthatók ekkora akváriumban, de a kereskedésekben egészen kis méretben árusított Ancistrus is hamar ki fogja nőni ezt a medenceméretet. Minden kezdőt lebeszélnénk az Aymonieri-ről is: nagyra nő, és amellett, hogy élénk úszásával az őrületbe kergeti a kisebb halakat, előbb-utóbb meg is fogja támadni őket.
Remek választás lehet viszont a törpe szívóharcsa (Macrotocinclus affinis), ami amellett, hogy valóban remekül tisztítja le az algát a felületekről, kicsi, és nem fogja zavarni az akvárium többi lakóját. Szereti a társaságot, őt se tartsuk egyedül!
Algaevőinknek folyamatosan növény táplálékra van szükségük, így speciális étrendet kell biztosítanunk számukra!

Betta

A sziámi harcoshal (Betta splendens) hímjei gyönyörűek, így mindenki azonnal beléjük szeret. Sokan úgy gondolják, hogy mivel „harcosak”, nem tarthatók más halakkal együtt. Az valóban igaz, hogy két hím csak akkor tartható egy medencében, ha az több száz literes, hiszen területtartók, és akár élet-halál harcok árán is védik saját revírjüket. Egy hímet és egy nőstényt is csak akkor zárjunk össze, ha folyamatosan figyelni tudjuk őket, mert az ikrázni készülő hím túlhajthatja, akár meg is ölheti párját.
Meglepő módon azonban a betta hímek nagyon jól megvannak más, békés fajokkal, nem fogják azokat támadni. Sőt: társas akváriumban inkább visszahúzódók. Sok növényt, búvóhelyet igényelnek, ahová vissza tudnak vonulni. Nem szeretik az élénk úszású, túl aktív halak társaságát. Ha ezeket figyelembe vesszük, egy-egy hím tartható 54 literes, társas akváriumban.

„Gyerekszemmel”

Ha esetleg kifejezetten gyermekünk kérésére szereztük be az akváriumot, néhány megfontolandó szempont halválasztáskor:
Hiába gyönyörű pl. egy nagy neonhal-raj, a sok egyforma hal feltehetően nem fogja annyira lenyűgözni gyermekünket, mint minket. Válasszunk inkább néhány guppit, plattit, melyek különböző színükkel, mintájukkal a gyerekek számára könnyen megkülönböztethetők. „Kedvencet” tudnak választani közülük, akár el is nevezhetik őket.


Ugyanakkor egy akvárium remek lehetőség arra is, hogy gyermekünket megismertessük az élet szépségeivel és elkerülhetetlen velejáróival, valamint felelősségre neveljük. Egy jól összeállított akvárium nem igényel egy átlagos család számára vállalhatatlanul sok karbantartást, de mégis napi néhány perces kötöttség: az etetési idő, és hogy ellenőrizzük, minden rendben van-e: Ez pedig éppen annyi, amiben gyermekünk – szülői felügyelettel – részt vehet.

Bármilyen halcsapat beszerzését is tervezzük, előtte feltétlenül kérjük ki szakember véleményét. Megnyugtató, ha olyan üzletet találunk, ahol a halakkal foglalkozó eladók értik a dolgukat, őszinte és igaz tanácsokat ad, és nem csak a legújabb halcsodákat akarja rásózni vevőire. Érdemes tehát utánajárni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük