Kerti tó

Tavi szűrő és szivattyú takarítása

kerti tavi szűrők, szivattyúk takarítása
tavi szűrő

Egy kis segítség, hogy hogyan is fogjunk a kerti tó szűrő és szivattyú takarításához.  

Persze, tudom, mindenki tudja, hogy mikor  és hogyan  kell takarítani a tavi szűrőnket.  Azért hátha tudok egy kis hasznos információval szolgálni.

Mikor szükséges elvégezni a szűrő tisztítását. Itt nem időpontot fogok mondani, hogy 2 hetente, vagy havonta, hanem mindig akkor kell, amikor a szűrő teljesítménye esetleg lecsökken, vagy nem olyan szép tiszta vizet nyom, mint kellene. Ekkor jött el az idő.. Persze a nyomás alá helyezhető szűrőknél van egy visszamosatási funkció, mellyel jó darabig nem kell szétszedni a szűrőt, egy kis időt megspórolhatunk vele.

De kezdjünk is hozzá. A legfontosabb, hogy mindig a tó vizéből merjünk ki egy vödör vizet, és csak is abban mossuk ki a szivacsokat, és az egyéb szűrőanyagokat.  Miért is fontos ez?  Mert így csak a a mechanikai szennyeződéseket távolítjuk el, és a szűrő felületen megtelepedett baktériumok, melyek a biológiai szűrést, nitrit, nitrát eltávolítást és iszap lebontást végzik szépen megmaradnak. Ha kell több vödör vízben öblítsük át. A koszos vízzel, nyugodtan locsoljuk meg a kert egyéb növényét, meg fogják hálálni.

Ha van a szűrőnkben UV lámpa, ilyenkor érdemes leellenőrizni azt. Megnézni az üvegcsövet, hogy nem vízkövesedett-e be. Ha vízköves, akkor nem engedi át az UV fényt, így hiába is jó az izzónk, csökkentett hatásfokkal működik. Legbiztosabb jele ennek, amikor elkezd zöldülni a víz. Nem az UV lámpát kell szidni, csak meg kell takarítani. Esetleg izzót cserélni. Ha azt szeretnénk, hogy jól működjön, ajánlott évente cserélni .Ha még világít is, de csökken a hatásfoka. ( A szoláriumokban sem várják meg, míg teljesen kiég az izzó. És hányan égtek le izzó csere után.. 🙂 )

Fontos még, hogy a legtöbb UV lámpa microkapcsolóval van ellátva, így csak teljesen összeszerelt állapotban tudjuk leellenőrizni , hogy ég-e az izzó. Miért is van így? Az UV fény súlyosan károsítja az ember retináját, így nagyon káros lenne, ha csak próbaként bele világítanánk a szemünkbe. ( Gondoljunk arra , hogy az UV fény alatt elpusztulnak a baktériumok és az algák, akkor ez emberi sejt miért reagálna másként. )

Szivacsot kell cserélni, ha már morzsálódik, vagy a mosás után, nem nyeri vissza eredeti alakját. A biogolyót csak át kell lögybölni a tó vizéből kimert vízben. Zeolitot, vagy egyéb, nem regenerálható szűrő anyagokat évente érdemes cserélni. Ezeket nyugodtan szórjuk a kerti növényeink alá, mert még hasznos tápanyaggal láthatja el őket.

Ezután a szivattyút érdemes rendbe rakni. Itt nem csak a külső burkolat megtakarítása a fontos, hanem érdemes a rotort is kiszedni, lemosni róla a rárakódott szennyeződést, és ha kell, vízkőteleníteni. Ezt egyébként évente egyszer érdemes megtennünk, azért, hogy minél több ideig tudjuk használni a szivattyút.  Ezután már mindent csak össze kell állítani és újra üzembe helyezni.     

Jó munkát, és sok örömet a tavunkhoz!      

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük