Kerti tó

5 tavaszi tipp, hogy szép legyen a kerti tavunk

tavaszi kerti tó karbantartás

Ebben a cikkünkben 5 tavaszi tipp kerül felsorolásra, amit érdemes betartanunk, azért hogy a kerti tavunk tavasszal is a régi fényében tündököljön. Ahogy a hőmérő higanyszála kezd felfele kúszni, ezzel arányosan megnő a kerti tóval kapcsolatos munkák mennyisége.

1. Tipp : A takarítás!

5 tavaszi tipp

1-2. tavaszi tipp: takarítás

Amint eltűnik a tavunkról a jég, már kezdhetjük is a munkát. Nagyon fontos, hogy az elhalt növényi részeket, és állati tetemeket távolítsuk el, mert ezek később gondot is jelenthetnek. Ha ezt kihagyjuk, akkor a fenéken összegyűlt részek olyan gázokat termelnek, amelyek nagy mennyiségben oxigénhiányt okoznak a tavunkban.

2. Tipp : Még egy kis takarítás!

A későbbiekben, ha szükséges takarítsuk ki a fenékről a felhalmozódott iszapot, hogy meggátoljuk ezt a természetes bomlási folyamatot, amely a halaink egészségét is veszélyeztetheti.

3. Tipp : Technika beüzemelése

Ha már nem számítunk fagyra, akkor elővehetjük és beüzemelhetjük a szűrőt, csobogót, vízesést, vagy szökőkutat, amely oxigénnel dúsítja fel a tó vizét.  A csöveket jól ellenőrizzük le és, ha kell cseréljük, mert a hajszálrepedések vízveszteséget okozhatnak. Az UV-C lámpával felszerelt szűrőknél évente cseréljük az izzót, hogy minél hatékonyabban működjön.

5 tavaszi tipp a szép kerti tóért

4. tavaszi tipp: növények karbantartása

4. Tipp : Meglévő növények karbantartása

Amint elkezdenek kihajtani a növények ellenőrizzük, hogy van-e túlszaporodás, vagy esetleg kell-e újakat ültetni. Ha új növényeket szerzünk be, akkor mindenképpen figyeljünk a megfelelő tóföld és ültető kosár használatára. A jó tavi föld megfelelő tápanyagot szolgál a növények egészséges növekedéséhez, és ültető kosárból lyukacsosat válasszunk, amit átjár a víz, de megelőzhetjük az idő előtti túlburjánzást.

 

5. Tipp : Új növények

Az új növények vásárlásánál figyeljünk arra, hogy a megfelelő fajtát válasszuk ki. Minél többféle növény van a tavunkban, annál nagyobb valószínűséggel termelnek megfelelő mennyiségű oxigént. Népszerűek a süllőhínárok (myriophyllum fajták), mocsári gólyahír, törpe gyékény, vízi menta és a különféle tavirózsa fajták.

Reméljük, hogy mindenkinek segített ez az 5 tavaszi tipp. Következő cikkünkben a tavi algagátláshoz fogunk hasznos tanácsokat adni!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük